Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα επισκεφτούν και πάλι το νησί από 25 έως 28 Απριλίου

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για μικρούς και μεγάλους στην Ίο

Για ακόμη μία φορά, οι κάτοικοι της Ίου θα έχουν τη χαρά να υποδεχτούν τους γιατρούς των Κινητών Ιατρικών Μονάδων. Ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ίου, Δημήτρης Αλβανός και ο δήμαρχος Ιητών, Γκίκας Γκίκας στο πλαίσιο της πρόληψης για τον πληθυσμό της Ίου προέβησαν σε πρόσκληση για την επίσκεψη των Κινητών Ιατρικών Μονάδων. Στο χρονικό διάστημα 25 με 28 Απριλίου οι γιατροί θα βρίσκονται στο νησί, παρέχοντας της υπηρεσίες τους δωρεάν στο Κέντρο Υγείας Ίου.

Το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Δ. Αλβανός: "Εξυπηρετούν τον πληθυσμό και κυρίως με εξετάσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν στο νησί"

Ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ίου, Δημήτρης Αλβανός, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την επίσκεψη των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στο νησί. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως, "όλες οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας και της 2ης ΔΥΠΕ, Πειραιώς και Αιγαίου και γίνονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και συγκεκριμένων στόχων ανάλογα με τις ανάγκες των νησιών. Εξυπηρετούν τον πληθυσμό και κυρίως με εξετάσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν στο νησί, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός στο Κέντρο Υγείας. Είμαι μέλος και στο επιστημονικό συμβούλιο της 2ης ΔΥΠΕ και εμείς τους κατευθύνουμε ώστε να παράγουν το συγκεκριμένο έργο και φυσικά να αξιολογείται και το έργο που παράγεται. Σε ότι αφορά στη συγκεκριμένη μονάδα, που θα μας επισκεφτεί τον Απρίλιο, έχουμε πολύ καλή συνεργασία και έχουν έρθει τα τελευταία δύο χρόνια στο νησί μας, με ειδικότητες οι οποίες δεν υπάρχουν στο νησί και κυρίως με μαστογράφο, που συμβάλλει στον προληπτικό έλεγχο των κατοίκων."

"Ο κόσμος πάντα ανταποκρίνεται και βλέπει πολύ θετικά οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία"

Όσο για το πως ανταποκρίνεται ο κόσμος του νησιού, όταν υπάρχουν αυτές οι επισκέψεις, ο κ. Αλβανός, τόνισε ότι, "ο κόσμος ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό, είτε στην Ομάδα Αιγαίου, που μας επισκέπτονταν τα προηγούμενα χρόνια, είτε στις κινητές ιατρικές ομάδες, πάντα ανταποκρίνεται και βλέπει πολύ θετικά οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία. Βέβαια γίνεται και από εμάς η κατάλληλη καμπάνια και ενημέρωση, όχι μόνο για τις κινητές ιατρικές μονάδες, αλλά επειδή γνωρίζουμε και τις ανάγκες, τηρούμε και τα πρωτόκολλα της πρόληψης". Όσο για το Κέντρο Υγείας Ίου, ανέφερε πως, "γίνονται προσπάθειες για στελέχωση, τώρα ξαναπαίρνουμε καρδιολόγο, έχουμε παιδίατρο, γενικό γιατρό και ορθοπεδικό, είμαστε δηλαδή ένα Κέντρο Υγείας το οποίο έχει αρκετά στελέχη. Βέβαια υπάρχουν ελλείψεις αλλά έχουμε καλή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο, όσο και με τη 2η ΔΥΠΕ και προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά. Δεν είναι εύκολο βέβαια ένα γιατρός να αποφασίσει να έρθει και να εργαστεί σε ένα νησί, προφανώς λόγω του κόστους και προσπαθούν οι Δήμοι να δώσουν κάποια κίνητρα."

Οι ειδικότητες που θα επισκεφτούν το νησί

Οι Ιατρικές Ειδικότητες που θα επισκεφτούν το νησί θα είναι καρδιολόγος, ορθοπεδικός, γυναικολόγος, ακτινολόγος, οφθαλμίατρος, γενικός χειρουργός, νευρολόγος, πνευμονολόγος, διαιτολόγος, οδοντίατρος, παιδοδοντίατρος, ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος.

Υπηρεσίες & Διαγνωστικές Εξετάσεις

Οι υπηρεσίες και οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης των γιατρών, θα είναι, ψηφιακή τρισδιάστατη μαστογραφία, ψηφιακός ακτινολογικός έλεγχος, μέτρηση οστικής πυκνότητας, ηλεκτροκαρδιογράφημα - triplex καρδιάς - holter ρυθμού, χειρουργική εκτίμηση θυρεοειδούς και μαστού, έλεγχος κιρσών, αφαίρεση σμηγματογόνων κύστεων, λιπωμάτων, σπίλων, υπέρηχος προστάτη, υπέρηχος μαστών, υπέρηχος άνω και κάτω κοιλίας, υπέρηχος θυρεοειδούς, τεστ ανίχνευσης αιμορραγίας εντέρου (πολύποδας), τεστ Παπανικολάου (test Ραρ) - κολπικός υπέρηχος, έλεγχος οπτικής οξύτητας - μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης βυθοσκόπηση, ακοόγραμμα-τυμπανόγραμμα -ενδοσκόπηση, έλεγχος σκελετικών ανωμαλιών σε παιδιά (σκολίωση, κύφωση), ορθοπαιδική εξέταση, πνευμονολογική εξέταση - σπιρομέτρηση, διάγνωση νευρολογικών παθήσεων (ημικρανίες, άνοιες, v.Parkinson), ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών, ενδοστοματική εξέταση παιδιών, ενηλίκων, διατροφική αξιολόγηση - λιπομέτρηση, μάθημα Ά βοηθειών και έλεγχος πτώσεων.

Πρόγραμμα "Πρόσεχε μη πέσεις"

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και το πρόγραμμα του Τμήματος Αθλητικής Αριστείας «ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙΣ!», ένα Πρόγραμμα Πρόληψης και Ανίχνευσης Κινδύνου Πτώσεων, το οποίο θα ενταχθεί στις δράσεις των Κινητών Ιατρικών Μονάδων. Η ανίχνευση του κινδύνου πτώσης στην Περιφέρεια της Ελλάδας θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη του μεγέθους του υγειονομικού προβλήματος και στις άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα 65 ετών και άνω και σκοπός του είναι η ανίχνευση του βαθμού κινδύνου πτώσεως και η πρόληψη περιστατικών πτώσεων. Περιλαμβάνει, δοκιμασίες αξιολόγησης, συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα άσκησης και συμβουλευτική καθοδήγηση για τροποποιήσεις στο περιβάλλον και στην καθημερινότητα των ατόμων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επικοινωνήστε με την ομάδα του Sports Excellence στο info@sportsexcellence.gr

Η διαδικασία για τους εξεταζόμενους

Η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσει ο κάθε εξεταζόμενος είναι είτε μέσω:

1)Της ιστοσελίδας https://mykim.gr

2)Της εφαρμογής MyKIM διαθέσιμη σε Playstore & Appstore

3) Επικοινωνώντας τηλεφωνικά 2286360413 (Παρασκευή Καρρά)

Τα απαιτούμενα στοιχεία είναι, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αμκα, κινητό τηλέφωνο και ιατρικές ειδικότητες. Για οποιοδήποτε πληροφορία σχετικά με τη διαδικασία μπορούν να καλούν στο 2102447694.

Σύντομες οδηγίες χρήσης για εγγραφή στο myKIM

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) επισκέπτονται απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος προσφέροντας δωρεάν ιατρικές εξετάσεις. Η εφαρμογή myKIM σας δίνει τη δυνατότητα να κλείσετε ηλεκτρονικά τα ραντεβού σας με τις ιατρικές ειδικότητες που σας ενδιαφέρουν και να παραλάβετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή θα πρέπει να κάνετε εγγραφή και να δημιουργήσετε λογαριασμό. Απαραίτητο στοιχείο είναι να διαθέτετε προσωπικό e-mail. Αν δεν έχετε προσωπικό e-mail μπορείτε να εισέλθετε στην εφαρμογή ως Επισκέπτης, και να κλείστε τα ραντεβού σας. Για να παραλάβετε ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας θα πρέπει να επισκεφθείτε τη Γραμματεία των ΚΙΜ για να σας δοθούν κωδικοί εισόδου στην εφαρμογή. Συνίσταται να δημιουργούνται λογαριασμοί για το κάθε φυσικό πρόσωπο που επισκέπτεται τις ΚΙΜ, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Εγγραφή

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις δυνατότητες που σας δίνει η εφαρμογή myKIM, διαχείριση ραντεβού, πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό και στα αποτελέσματα των εξετάσεων, θα πρέπει να δημιουργήσετε προσωπικό λογαριασμό. Η ηλεκτρονική εγγραφή στην εφαρμογή, αφορά μόνο νέους χρήστες οι οποίοι δεν έχουν εξετασθεί στο παρελθόν από τις ΚΙΜ και επομένως το ΑΜΚΑ τους δεν είναι ήδη καταχωρημένο στη βάση δεδομένων μας. Είναι απαραίτητο να έχετε προσωπικό e-mail το οποίο δεν θα έχει χρησιμοποιηθεί από άλλο εξεταζόμενο στη myKIM.

Στην αρχική Σελίδα της εφαρμογής, επιλέξτε εγγραφή. Μετά από τις πρώτες ενημερωτικές πληροφορίες, θα οδηγηθείτε στην οθόνη που πρέπει να συμπληρώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να επιβεβαιώσετε την ορθότητα των στοιχείων που έχετε συμπληρώσει και πατήστε Δημιουργία Λογαριασμού. Στο κάτω μέρος της οθόνης θα εμφανισθεί το μήνυμα «Εγγραφή επιτυχής». Τώρα, η εφαρμογή θα σας στείλει ένα μήνυμα στο e-mail που έχετε δηλώσει με θέμα : Επιβεβαίωση Εγγραφής. Το μήνυμα περιέχει τους όρους χρήσης της εφαρμογής που θα πρέπει να διαβάσετε και να αποδεχθείτε. Στο τέλος του κειμένου υπάρχει ο σύνδεσμος για την αποδοχή των όρων και ενεργοποίηση του λογαριασμού σας. Πλέον είστε πιστοποιημένος χρήστης και μπορείτε να μπείτε στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας ως Όνομα χρήστη, το e-mail που δηλώσατε.