Υπό ασφυκτική πίεση οι διοικητές νοσοκομείων για τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών

  • Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024 - 18:05

Με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι τους είναι το τελευταίο διάστημα οι διοικητές νοσοκομείων, καθώς το υπουργείο Υγείας ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να ελέγξουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δώσει «τελεσίγραφο» στους διοικητές νοσοκομείων να παραδώσουν γραπτώς όλα τα δεδομένα που δείχνουν την αγορά και διάθεση φαρμάκων, προκειμένου να διαπιστωθεί πως κινήθηκαν τους τελευταίους μήνες και η δαπάνη έχει εκτοξευτεί.

Να υπενθυμιστεί ότι όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα, ενεργοποιείται ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής (clawback) και οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν χρήματα στο σύστημα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας στους ελέγχους του στα νοσοκομεία εστιάζει κυρίως σε 70 φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία καταλαμβάνουν και το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας ελέγχουν πλέον εξονυχιστικά κάθε αγορά που γίνεται αφού ειδικά μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, εμφάνισαν τον μήνα Απρίλιο πολύ υψηλές αγορές φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν δικαιολογούνται με βάση τα στοιχεία της κατανάλωσης από τους νοσηλευόμενους ασθενείς συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες.

Η οικονομική διαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αλλά και η διαχείριση των φαρμάκων αποτελεί άλλωστε βασικό κριτήριο επανατοποθέτησης των Διοικητών Νοσοκομείων στο σύστημα υγείας, ειδικά γι’ αυτούς που έχουν υποβάλει και πάλι αίτηση μέσω ΑΣΕΠ για να παραμείνουν στο ΕΣΥ και ουσιαστικά θα επαναξιολογηθούν.

Εξοικονόμηση από την ΕΚΑΠΥ

Πάντως, γ Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) συνεχίζει τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων στα δημόσια νοσοκομεία, στοχεύοντας στις καλύτερες τιμές.

Ειδικότερα στο πλαίσιο εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου Κεντρικών Προμηθειών για όλα τα νοσοκομεία, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικός διαγωνισμός με χρήση πλειστηριασμού και αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας πλαίσιο για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων χρονικής διάρκειας δύο ετών.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε για δύο δραστικές ουσίες, προϋπολογισθείσας δαπάνης ποσού 19.892.270,61€ και κατακυρώθηκε στο ποσό των 5.312.649,89€, δηλαδή επετεύχθη εξοικονόμηση 14.579.620,71€ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 73,29%.

«Η τακτική αυτή θα συνεχιστεί ώστε να εξοικονομούνται κονδύλια από όλα τα νοσοκομεία» λέει στο ethnos.gr, ο Πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ, Άρης Αποστόλου.

Πηγή:ethnos.gr