Κομμάτι της ιστορίας του νησιού “ταξιδεύει” στην Αμερική

Ντοκιμαντέρ με την ιστορία του παλαιού Ορφανοτροφείου Σύρου

Η “καρδιά” των παιδιών που πέρασαν από το Ορφανοτροφείο της Σύρου τη δεκαετία του 1920 πρόκειται να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι του ντοκιμαντέρ που επεξεργάζεται και προετοιμάζει ήδη, ο παραγωγός και σκηνοθέτης George Billard, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Απρίλιο και να προβληθεί στην Αμερική.

Ο ίδιος βρέθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στο νησί προκειμένου να αποσπάσει με την κάμερά του, το πολύτιμο υλικό που διαθέτει η Σύρος για την ιστορία του παλαιού Ορφανοτροφείου, ο οποίος υπό τη καθοδήγηση και πολύτιμη βοήθεια του αρχαιολόγου, Λευτέρη Ζώρζου ήρθε σε επικοινωνία με απογόνους ανθρώπων που πέρασαν τη ζωή τους στο Ορφανοτροφείο, αλλά και με πρόσωπα που συνέδραμαν σημαντικά στη λήψη του απαραίτητου υλικού, όπως μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός.

Δημαρχείο, Ιστορικό Αρχείο και κατά κύριο λόγο το στρατόπεδο που φιλοξένησε πριν από χρόνια αυτές τις αθώες ψυχές προσφύγων που κατέφθασαν στη Σύρο, υπήρξαν οι βασικοί σταθμοί του κ. Billard, καθώς επίσης και το περιεχόμενο της αξιέπαινης δουλειάς που έχει επιτελέσει ο κ. Ζώρζος, δημιουργώντας την έκθεση μνήμης στον χώρο του στρατοπέδου.

Σημειώνεται πως, η Near East Foundation πραγματοποιεί γυρίσματα σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο αποτύπωσης και προβολής της ιστορίας των Ορφανοτροφείων της Near East Relief, τα οποία λειτούργησαν από το 1915 έως και το 1930.

Τα δύο πρόσωπα συνόδευε και ο διοικητής Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Δημήτρης Μπούνταλης.

Ετικέτες: