Πρόταση για τους ΟΤΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Αναθεώρησης του “Καλλικράτη”

Επιπλέον κονδύλια

για ισοσκελισμό προϋπολογισμών
  • Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 29 Σεπ. 2016 - 20:00

Η πρόταση επιπλέον χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους τέθηκε επί τάπητος στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του “Καλλικράτη” από την πλευρά της κυβέρνησης και δη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παρουσία Δημάρχων καθώς και Περιφερειαρχών υπήρξε αναφορά στο θέμα, στο πλαίσιο της συζήτησης των όσων επεξεργάζεται η κυβερνητική πλευρά με φόντο τη διαδικασία της διατύπωσης μίας τελικής πρότασης που θα εστιάζει στην αναθεώρηση του “Καλλικράτη”, προκειμένου αυτή να αποτελέσει πρόταση για νόμο έως το τέλος τους τρέχοντος έτους.

Στο προσκήνιο η οικονομική ενίσχυση με πόρους του κρατικού ταμείου

Σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ, σταδιακά και από άποψη οικονομική, μέσω της αύξησης των ΚΑΠ, ανάλογα πάντα της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Σε αυτό το μήκος κύματος, επισημάνθηκε πως, επιβάλλεται η επανεξέταση της βάσης υπολογισμού της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η σταθερότητα στα έσοδα, τα προερχόμενα από κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό να μπορούν οι Δήμοι να ισοσκελίζουν τους προϋπολογισμούς τους.

Στην περίπτωση που ένας Οργανισμός της Αυτοδιοίκησης δεν καταφέρει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, βάσει της νομοθεσίας που έχει διαμορφωθεί υπό το βάρος της εικόνας των δημοσιονομικών συνθηκών της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να ακολουθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης, να περικόπτει τα έξοδα και τις δαπάνες του και να προχωρά σε τραπεζικό δανεισμό.

Σημειώνεται πως, στα όσα προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση λογαριασμού οικονομικής ενίσχυσης ΟΤΑ, ο οποίος θα μπορεί να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, πέραν των θεσπισμένων κρατικών κονδυλίων που προορίζονται για τους ΟΤΑ. Τέλος, προτάθηκε οι προϋπολογισμοί Δήμων και Περιφερειών να υποβάλλονται για έλεγχο νομιμότητας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, παρά τις εξαγγελίες περί κατάργησης αυτών, που όμως ελέγχονται από το κεντρικό κράτος.

Πρέπει να τονισθεί πως, η εν λόγω πρόταση φέρνει στο προσκήνιο και το σενάριο περί ανοικτών περιθωρίων για σπατάλη των ΟΤΑ μέσα από τον δανεισμό με την “ενίσχυση” του κράτους.

Υπενθυμίζεται τέλος, πως στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής (στη συγκεκριμένη επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκπρόσωποι των εργαζομένων και υπηρεσιακοί υπάλληλοι) συζητήθηκε και ό,τι αφορούσε σε διαχείριση και καταγραφή περιουσίας, καθώς όμως και σε θέματα κληροδοτημάτων.