Συναυλία της «Ομάδας Καβάφης» στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια

Η Σύρος αγκαλιάστηκε από τους ομογενείς της Νέας Υόρκης

Την 11η επέτειό της γιόρτασε μαζί με τους ομογενείς της Νέας Υόρκης η Ομάδα Καβάφης του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, η οποία ταξίδεψε για τρίτη φορά στην Αμερική, συμπληρώνοντας ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της επιτυχημένης πορείας της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η συναυλία με τίτλο «Τα τραγούδια που δεν θα σβήσουν ποτέ» με έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών πάνω σε στίχους των Καβάφη, Γκάτσου, Καμπανέλλη, Δαβαράκη και άλλων διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Στη συναυλία παρέστησαν οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Βασίλειος Φιλίππου, αντίστοιχα, η νέα πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζωχιού, η διευθύντρια του ΕΟΤ Γρηγορία Καματερού, εκπρόσωποι της Ομογένειας και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου – Ερμούπολης, η οποία συνόδευσε για πρώτη φορά την Ομάδα Καβάφης εκτός Ελλάδος.

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο ιατρός Γιώργος Τσούλιας, θερμός υποστηρικτής του πολιτισμού, ο οποίος αναφέρθηκε στη Συριανή καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του αλλά και στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

Άξιοι πρεσβευτές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Στο πλαίσιο της Κυριακάτικης Έκδοσης του Cosmos FM New York 91.5 (Hellenic Public Radio) με τον Διευθυντή Προγράμματος του σταθμού Πάνο Σατζόγλου και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Φίλιο, η κ. Μενδρινού, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου Μπάμπης Κουλούρας, η τραγουδίστρια Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και ο μουσικός Νίκος Απέργης μίλησαν για την πολυετή παρουσία της Ομάδας Καβάφη στον πολιτιστικό χάρτη της Σύρου και όχι μόνο.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που βρισκόμαστε κοντά στους Έλληνες της Αμερικής και έχουμε την τύχη και την ευλογία να παρουσιάσουμε το σπουδαίο έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου – Ερμούπολης, χαρακτηρίζοντας τα μέλη της Ομάδας Καβάφης «άξιους πρεσβευτές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων».

Όσο υπάρχει αγάπη και μεράκι… το ταξίδι θα συνεχίζεται

Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Συλλόγου και επικεφαλής των Ομάδων Καββαδίας, Γκάτσος και Καβάφης, αυτό το μοναδικό ταξίδι πολιτισμού θα συνεχίσει για πολλά έτη ακόμα, όσο υπάρχει αγάπη και μεράκι από όλους όσοι την πλαισιώνουν και τη στηρίζουν.

Για τη συμμετοχή της στην Ομάδα, η οποία της έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθεί επαγγελματικά με εμφανίσεις δικών της σχημάτων και στο εξωτερικό, μίλησε η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου. Όπως τόνισε, η ίδια γνωρίστηκε με τον Μπάμπη Κουλούρα σε ηλικία 16 ετών, όταν έλαβε μέρος σε μια ερασιτεχνική θεατρική παράσταση, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος. Αργότερα, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική και είχε τη χαρά να συμμετέχει στην πρώτη παρουσίαση της Ομάδας, η πορεία της οποίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. «Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε ταπεινά και διακριτικά, όμως όταν ο Μπάμπης βάλει ένα στόχο, δε σταματάει με τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μέσω των εμφανίσεων της Ομάδας Καβάφης απέκτησε έναν κώδικα για να εξελίσσεται επαγγελματικά με έναν πιο ανθρώπινο τρόπο. «Έτσι μέσα από την επιμονή του Μπάμπη Κουλούρα και των επαφών μας, έχω την ευκαιρία να δουλεύω πλέον στο εξωτερικό με δικά μου σχήματα. Αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε με το γυναικείο συγκρότημα «Púrpura» για μία περιοδεία 44 ημερών στην Αυστραλία για την ομογένεια του Σίδνευ και της Μελβούρνης, ενώ θα συμμετέχουμε και σε τρία διεθνή φεστιβάλ». Καταλήγοντας, εξήγησε πως η επιτυχία της Ομάδας Καβάφης αποδεικνύει περίτρανα πως «δεν έχει σημασία πώς και από ποιο σημείο θα ξεκινήσει κανείς, αλλά πού μπορεί να φτάσει, αρκεί να έχει μαζί του μια ομάδα με το ίδιο όνειρο που το πιστεύει όσο κι εσύ».

Για τις μοναδικές εμπειρίες, τις οποίες έχει αποκομίσει αυτά τα 11 χρόνια, μίλησε και ο Νίκος Απέργης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ομάδας Καβάφης, ο οποίος παίζει ακορντεόν και φυσαρμόνικα.

Οι παρουσιαστές της εκπομπής συνεχάρησαν την ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, η οποία μεταφέρει σε όλο τον κόσμο τους στίχους του οικουμενικού ποιητή, καθώς και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει αυτή τη συναυλία για τους ομογενείς.

Σημειώνεται ότι στο τελευταίο μέρος της εκπομπής οι ακρατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τραγούδια και ποίηση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Σύρου.