Επίσκεψη μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στην Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης και ενημέρωση από την υπάλληλο – παιδαγωγό, Κατερίνα Μπάνου

Ανοιχτή αγκαλιά για τους μαθητές

Τις πόρτες της στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού άνοιξε και επίσημα για το τρέχον σχολικό έτος η Μόνιμη Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, εντός του Πνευματικού Κέντρου Σύρου – Ερμούπολης.

Η παιδαγωγός κ. Κατερίνα Μπάνου, η οποία απασχολείται στη δομή από τον περασμένο Νοέμβριο, υποδέχτηκε χθες το πρωί τους μαθητές και τις δασκάλες της Β’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Η Έκθεση αποτέλεσε τον πρώτο από τους δύο «σταθμούς» παιδιών και εκπαιδευτικών, που στη συνέχεια μετέβησαν στο Θέατρο Απόλλων.

Η υπάλληλος ξενάγησε τους μαθητές στο χώρο της έκθεσης, τους παρουσίασε μοναδικά αντίγραφα προϊστορικών ειδωλίων που περιέχονται στη συλλογή της και τους ενημέρωσε για τον σπουδαίο Κυκλαδικό Πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. που θεωρείται ένας από τους πέντε σημαντικότερους του κόσμου.

Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση δραστηριοτήτων

Αμέσως μετά, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν στο χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ο οποίος διαμορφώθηκε με τη φροντίδα και την επιμέλεια της κ. Μπάνου σε ένα φιλόξενο και χαρούμενο εργαστήριο για την υλοποίηση δράσεων από τα σχολεία που επισκέπτονται την έκθεση.  

«Στο χώρο αυτό έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν τα δικά τους προγράμματα, με τα οποία ασχολούνται στην τάξη τους ή να δανειστούν τη μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό», δήλωσε η παιδαγωγός στην «Κοινή Γνώμη». Στο πλαίσιο των υπηρεσιών της, η υπάλληλος θα συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς του νησιού, στους οποίους θα προτείνει διάφορες δραστηριότητες για το σχολείο όπως κινητικά παιχνίδια, κατασκευές μασκών από ανακυκλώσιμα υλικά κ.α. «Τα παιδιά μπορούν, μεταξύ άλλων, να παίξουν «Μάντεψε ποιος». Μία ομάδα να περιγράφει αντικείμενα τα οποία φυλάσσονται και εκτίθενται στο μουσείο και τα υπόλοιπα να μαντεύουν ποια είναι αυτά. Ή να προσπαθήσουν αποτυπώσουν την έκφραση κάποιων αγαλμάτων, τα χαρακτηριστικά των οποίων έχουν αλλοιωθεί με το χρόνο. Τέλος, θα μπορούσαν να παίξουν κάποια σκετσάκια στο κουκλοθέατρο που έχουμε εδώ στο εργαστήριο με πρωταγωνιστές τον Πολεμιστή, τον Γλεντζέ και άλλους ρόλους, εμπνευσμένους από την κυκλαδική τέχνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισκέψιμος χώρος χειμώνα-καλοκαίρι

Σημειώνεται ότι, η Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης είναι επισκέψιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Είναι ο πρώτος χρόνος που λειτουργεί κανονικά, από τον Νοέμβριο και σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η πρόσληψη των οχταμήνων», δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού. Τόνισε μάλιστα, πως ο Δήμος επιδίωξε μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ την πρόσληψη παιδαγωγού αποκλειστικά για την Έκθεση, ώστε να μπορεί να μεταδώσει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του Κυκλαδικού Πολιτισμού. «Η Κατερίνα Μπάνου είναι εξαιρετική και χαιρόμαστε που την έχουμε» πρόσθεσε, καθιστώντας γνωστό ότι μετά το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις κι άλλων σχολείων που ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα του Γραφείου Πολιτισμού. Ειδικότερα, στις αρχές του επόμενου μήνα θα επισκεφτούν την έκθεση 57 μαθητές από Γυμνάσιο του Αμαρουσίου που επιθυμούν να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας, αλλά και μαθητές ειδικής αγωγής από τη Σύρο.

Θ. Μενδρινού: «Μην προκαλούμε εντυπώσεις και σύγχυση στον κόσμο»

Ωστόσο, η κ. Μενδρινού δεν έκρυψε τη λύπη της για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του project «100 Κτήρια / 100 Ιστορίες» από το Ινστιτούτο Σύρου και την ομάδα HERMeS, στο Θέατρο Απόλλων, ειπώθηκε πως η Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης είναι κλειστή. «Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο κάποιος προβαίνει σε μια τέτοια δημόσια δήλωση και τους σκοπούς που μπορεί να εξυπηρετεί αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την έκθεση αντιγράφων αλλά και για όλους τους πολιτιστικούς χώρους του δήμου μας» υπογράμμισε η κ. Μενδρινού, εξηγώντας πως η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε σύγχυση στον κόσμο, ο οποίος είχε ενημερωθεί για τη λειτουργία του Μουσείου από τον Νοέμβριο του 2018 με σχετικές ανακοινώσεις και δελτία τύπου. «Είναι πολύ σημαντικό που η Έκθεση είναι ανοιχτή όλο το χρόνο κι όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, όπως συνέβαινε παλιά», κατέληξε η Αντιδήμαρχος.