Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τον Μανώλη Γλέζο

Εορτασμός εκατό χρόνων από τη γέννησή του
  • Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:16

Με μία ιστορική εκδήλωση μνήμης, το Ευρωκοινοβούλιο τιμά σήμερα τον Μανώλη Γλέζο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά και τα επίσημα αποκαλυπτήρια της αίθουσας του πρώτου ορόφου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που πλέον φέρει το όνομά του,  μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρη Παπαδημούλη, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 στην Απείρανθο Νάξου και υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Αριστεράς και της αντιφασιστικής δράσης, καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Η ονοματοδοσία της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στον πρώτο όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έχει φυσικά ιδιαίτερο συμβολισμό, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για ολόκληρη την Αριστερά και καταδεικνύει την ευρύτατη πανευρωπαϊκή αποδοχή που είχε ο Μανώλης Γλέζος ανάμεσα σε πολιτικούς απ‘ όλο το δημοκρατικό φάσμα.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» (όπως τον είχε αποκαλέσει ο Charles De Gaulle), θα τιμήσουν επίσης  με την παρουσία τους  η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola,  Συμπρόεδρος της Αριστεράς, Martin Schirdewan, Πρόεδροι Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηγέτες της Αριστεράς Ευρώπης, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και πολλές ακόμα σημαντικές προσωπικότητες. Στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου θα βρίσκονται επίσης, μέλη της οικογένειάς του, καθώς και φίλοι και συναγωνιστές του, οι οποίοι τον έζησαν από κοντά. Ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας θα είναι και η παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία της Ανάφης και της Νάξου που φέρουν το όνομά του.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τα εγκαίνια της αίθουσας και το καλωσόρισμα από τον Συμπρόεδρο της Αριστεράς, Martin Schirdewan, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι ομιλίες  των ευρωβουλευτών και οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών της Αριστεράς. Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα η ενότητα: “Αντίσταση κατά του ναζισμού και Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων: Στόχοι ζωής του Μανώλη Γλέζου”  όπου θα συμμετέχουν επιζώντες του Ολοκαυτώματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θα συζητηθούν επίσης οι γερμανικές οφειλές, τις οποίες ο Μανώλης Γλέζος δεν έπαψε να διεκδικεί και που δεν θα ήθελε να ξεχαστούν. Η εκδήλωση θα συνεχίσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ένας αιώνας αντίστασης» των Ντίνα Κάτσαρη, Ευγενία Κατούφα και Νίκου Γκωσέ , για τη ζωή του Μανώλη Γλέζου, με εισαγωγή από τους σκηνοθέτες και θα κλείσει με μία μικρή σε διάρκεια συναυλία.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ελληνικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά.