Οι αρχές του Νομού και της Περιφέρειας, μιλούν για την "Κοινή Γνώμη"

  • Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, 2022 - 06:16

∆ωρόθεος Β΄: Μητροπολίτης Σύρου

«Ἄν ἡ δημοκρατία θεωρεῖται τό κάλλιστο τῶν πολιτευμάτων, δέν ὑπάρχει ἀμφιβολία ὅτι ἡ ἐλευθερία τοῦ τύπου ἀποτελεῖ τήν οὐσία τῆς δημοκρατίας.

Καί τοῦτο, διότι χαρακτηριστικό γνώρισμα τῆς ἀστικῆς δημοκρατίας εἶναι ὁ πλουραλισμός καί ὁ πολυκομματισμός.

Ἐφόσον, λοιπόν, ὁ Τύπος βρίσκεται στό ὕψος τῆς ἀποστολῆς του καί ὑπηρετεῖ μέ συνέπεια τίς ἀρχές τῆς δημοσιογραφικῆς δεοντολογίας, γίνεται ἡ ἄγρυπνη συνείδηση τοῦ δημοκρατικοῦ πολιτεύματος καί ὁ θεματοφύλακας τῶν ἀνθρώπινων δικαιωμάτων, ὁ πραγματικός πολιτικός παιδαγωγός, ἀφοῦ ἔχει τή δυνατότητα νά διαμορφώνει τήν κοινή γνώμη.

Γι' αὐτό καί χαιρετίζουμε τή συμπλήρωση σαράντα ἐτῶν συνεχοῦς κυκλοφορίας τῆς ἡμερήσιας Ἐφημερίδας τῶν Κυκλάδων  «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ», παρά τίς ἀντικειμενικές δυσχέρειες πού προκαλοῦνται ἀπό τή νησιωτικότητα καί τίς ἀλλεπάλληλες κρίσεις, γεγονός, πού ἀποδεικνύει ὅτι ἔχει κερδίσει τήν ἀποδοχή, τήν ἀγάπη καί τήν ἐμπιστοσύνη τοῦ ἀναγνωστικοῦ κοινοῦ.

Καταθέτοντες τίς εὐχαριστίες μας καί γιά τήν, μέσα ἀπό τίς σελίδες τῆς «ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ», προβολή τοῦ ἔργου τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως, συγχαίρουμε εγκάρδια τον εκδότη της κ. Γεώργιο Βακόνδιο, τα παιδιά του καί τούς συνεργάτες του, Δημοσιογράφους καί Τεχνικούς, καί εὐχόμεθα η «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ» νά συνεχίσει γιά πολλές τεσσαρακοντετίες  τό ταξίδι της μέσα στό χρόνο, ἀφοσιωμένος  διάκονος τῆς ἔγκυρης καί ἔγκαιρης ἐνημέρωσης τῶν κατοίκων τῆς Σύρου καί τῶν Κυκλάδων!».

Πέτρος Στεφάνου: Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης

«Αγαπητοί µου,

Εορτάζοντας µια επέτειο, εκτός από τη χαρά της ανάµνησης του γεγονότος, πρέπει να  αισθανόµαστε την ευθύνη µας απέναντι σ΄ αυτό και τη θέληση να βελτιώσουµε την πορεία και την προσήλωση στο στόχο, που έχουµε θέσει ως σκοπό µας  να επιτύχουµε.

Η επέτειος  των σαράντα  χρόνων από την πρώτη έκδοση της ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, εύχοµαι να περιλαµβάνει αυτά τα στοιχεία που θα σας κάνουν ακόµη πιο επίµονους στην αναζήτηση και προβολή της αλήθειας, στην πιστή υπηρέτηση των κανόνων της ηθικής και στη δηµοσιογραφική δεοντολογία.

Συνεχίστε µε ανανεωµένη διάθεση να υπηρετείτε το κοινό καλό, µε την  ορθή και έγκυρη ενηµέρωση!».

Γιάννης Βρούτσης: Βουλευτής Κυκλάδων Ν.∆.
«Ο τύπος αποτελεί την καρδιά του δηµοκρατικού µας πολιτεύµατος, µεταφέρει τις αγωνίες και τις απόψεις των πολιτών στο δηµόσιο λόγο, αλλά και τα έργα των πολιτικών παραγόντων. 

Στις δύσκολες εποχές που διανύουµε, το έργο που καλείται να επιτελέσει η έντυπη ενηµέρωση γίνεται ακόµη πιο δύσκολο, καθώς η ανάγκη για έγκυρη και έγκαιρη ενηµέρωση των αναγνωστών είναι µεγαλύτερη από ποτέ. 

Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.∆., Βουλευτής Κυκλάδων και πρώην Υπουργός θα ήθελα να πω ένα µεγάλο ευχαριστώ για την 40ετη πολύτιµη προσφορά σας στην αδιάλειπτη ενηµέρωση των νησιωτών µας, στις Κυκλάδες. Εύχοµαι να συνεχίσετε µε τον ίδιο ζήλο και υπευθυνότητα να υπηρετείτε την ενηµέρωση, µε αξιοπιστία και συνέπεια για πολλά χρόνια ακόµη. Καλή δύναµη και καλή συνέχεια».

Φίλιππος Φόρτωµας: Βουλευτής Κυκλάδων Ν.∆.

«Σε µία Περιφέρεια που έρχεται αντιµέτωπη καθηµερινά µε πολλές προκλήσεις, όπως οι Κυκλάδες, είναι πολύ σηµαντικό να ακούγεται η φωνή των συµπολιτών µας και να αναδεικνύονται όλα τα ζητήµατα που απασχολούν τα νησιά, µε γνώµονα πάντα την αντικειµενική ενηµέρωση και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

Η Εφηµερίδα σας, 40 χρόνια τώρα, υπηρετεί πιστά αυτόν τον σκοπό, έχοντας συνεχή και συνεπή παρουσία στον τοµέα της ενηµέρωσης και για αυτόν τον λόγο χαίρει της εκτίµησης και στήριξης όλων µας. Είµαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε το έργο σας µε τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη για τον τόπο µας».

Νίκος Συρµαλένιος: Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.
«Με την ευκαιρία συµπλήρωσης 40 χρόνων της ιστορικής εφηµερίδας της Σύρου και των Κυκλάδων "ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ", εύχοµαι στη ∆ιεύθυνση και όλους τους εργαζόµενους, µακροηµέρευση, δύναµη και συνέχεια στο σηµαντικό έργο που επιτελείτε. 

Η εφηµερίδα "ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ" αποτελεί την πρώτη καθηµερινή εφηµερίδα των Κυκλάδων, που µε εγκυρότητα και αντικειµενικότητα ενηµερώνει τους Κυκλαδίτες και όχι µόνο, αναδεικνύει τα σοβαρά ζητήµατα των νησιών µας και συµβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση λύσεων. Εύχοµαι και είµαι σίγουρος ότι η προσπάθεια σας θα συνεχιστεί, µε την ίδια ζέση και επιτυχία που γνωρίσαµε µέχρι σήµερα!!!».

Αντώνης Συρίγος:  πρ. Βουλευτής Κυκλάδων

«Όπου καρπίζει ο Τύπος, όπου ο τύπος είναι ελεύθερος, εκεί ανθεί και καρποφορεί και η ∆ηµοκρατία. Στο νησί µας την Σύρα και τις Κυκλάδες µας εδώ και 40 χρόνια ζούµε µε την ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, εφηµερίδα µε ευρηµατικό τίτλο και επιτυχηµένη πορεία. Από την εποχή πού καταπιάστηκα µε τα δηµόσια πράγµατα έως και σήµερα νοιώθω ότι  τα παρακολουθεί ανελλιπώς µε κριτική και αποκαλυπτική µατιά και ότι συνοµιλεί µαζί µου αλλά και µε όσους ασχολούνται µε τα κοινά πότε αυστηρά, πότε συµβουλευτικά  ενίοτε δε αλλά µε φειδώ και επιδοκιµαστικά, χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν. Αισθάνοµαι ότι ακούει  τον κάθε πολίτη προβάλλοντας τα παράπονα και στεκόµενη δίπλα του. Έτσι έχει καταστεί αναπόσπαστο µέρος της καθηµερινότητας ταυτιζόµενη µε την τοπική και την κυκλαδική κοινωνία. Καλή συνέχεια στο δηµιουργικό σας έργο».

Τάκης Ρήγας: πρ. Βουλευτής Κυκλάδων

«Η γνωριµία µου µε την "Κοινή Γνώµη" έγινε στο τέλος του 1994.  Νεοεκλεγµένος Νοµάρχης Κυκλάδων εγώ 12χρονη "νεάνις" του Συριανού και Κυκλαδίτικου Τύπου εκείνη. ∆υναµική και ώριµη για την ηλικία της ,πάντα επίκαιρη, ζούσε στον παλµό των τοπικών γεγονότων και ενηµέρωνε έγκυρα  την κοινή γνώµη.

Χωρίς να χαριστούµε ο ένας στον άλλον, χτίσαµε σταδιακά σχέση αµοιβαίου σεβασµού και αλληλοεκτίµησης.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα για τον έντυπο τύπο. Η ψηφιακή τεχνολογία και ο ηλεκτρονικός τύπος κερδίζουν διαρκώς έδαφος και ο ανταγωνισµός είναι εξοντωτικός.

 Η "Κοινή Γνώµη" εκσυγχρονίστηκε και άντεξε. Γιορτάζει σήµερα τα 40 της χρόνια.

Της εύχοµαι να συνεχίσει µε το ίδιο σφρίγος, εγκυρότητα και δυναµισµό να ενηµερώνει το κοινό της Σύρου και των Κυκλάδων για πολλά, πολλά χρόνια ακόµη».

Γιώργος Χατζηµάρκος: Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου 

«Με την συµπλήρωση 40 ετών κυκλοφορίας της εφηµερίδας “Κοινή Γνώµη”, εκφράζω τα θερµά συγχαρητήριά µου στους συντελεστές της. 

Στις µέρες µας, όπου τα δεδοµένα για τον έντυπο Τύπο έχουν αλλάξει δραµατικά,  δεν είναι εύκολη η έκδοση και - το κυριότερο – η διάρκεια και η αντοχή στον χρόνο ενός εντύπου. Είναι άθλος! 

Η “Κοινή Γνώµη” κατόρθωσε να επιτύχει  την αδιάλειπτη παρουσία της,  την ανάδειξη των τοπικών προβληµάτων, την αποτύπωση της ζωής των νησιών µας, σε όλες τις εκφάνσεις της, την εξελικτική πορεία τους µέσα από τις δεκαετίες  και τις προοπτικές ενός βιώσιµου µέλλοντος που ανοίγονται για πρώτη φορά σήµερα.  

Το κύρος, η αναγνώριση, η καταξίωση, η µακροβιότητα δεν χαρίζονται. Κατακτώνται! 

Η σωστά δοσµένη είδηση, η υπεύθυνη αρθρογραφία και ο σχολιασµός της επικαιρότητας, ακόµη και η κριτική αντιπαράθεση, αποτελούν κρίσιµες παραµέτρους της λειτουργίας της ∆ηµοκρατίας. Σε αυτά τα χνάρια να συνεχίσετε να βαδίζετε. 

Για τον νέο κύκλο που ανοίγει, εύχοµαι µια εξίσου επιτυχηµένη συνέχεια».