Τα βασικά στοιχεία της προκήρυξης της Γ’ Εθνικής γυναικών

Στις 22 Σεπτεμβρίου η σέντρα

  • Τετάρτη, 10 Ιουλίου, 2019 - 06:11
  • /   Eνημέρωση: 10 Ιουλ. 2019 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Για μία ακόμη χρονιά οι Κυκλάδες θα εκπροσωπηθούν στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής γυναικών από τον Περσέα Σύρου και την Άνω Μερά. Ο αριθμός των ομίλων δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αφού πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Οι ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τα δικαιολογητικά έως και την Δευτέρα 5 Αυγούστους.

Από εκεί και πέρα το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής θα διεξαχθεί με έξι (6) ή οκτώ (8) ομίλους. Τα πάντα θα εξαρτηθούν βέβαια από τις δηλώσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

 

 

Δήλωση Συμμετοχής / Έναρξη

Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε έξι (6) έως οκτώ (8) ομίλους που θα καταρτιστούν μετά τις τελικές Δηλώσεις Συμμετοχής, με γεωγραφικά κριτήρια.

Οι ομάδες έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν στην Ε.Π.Ο., έως και τη Παρασκευή 23/08/2019 και ώρα 15.00΄, πρωτότυπη Δήλωση Συμμετοχής σε ειδικό έντυπο, που θα γίνει γνωστό στις ομάδες, μέσω δημοσιοποίησης στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

 Μαζί με τη Δήλωση Συμμετοχής θα κατατίθεται στην ΕΠΟ:

 α. Σχετικό παράβολο των εκατό (100) ευρώ.

β. Συνυποσχετικό Διαιτησίας / Δήλωση Σωματείου, υπογεγραμμένο από το Νόμιμο Εκπρόσωπο της ομάδας, περί της ανεπιφύλακτης αποδοχής του Καταστατικού, των Κανονισμών, των εγκυκλίων, των οδηγιών και των αποφάσεων F.I.F.A., U.E.F.A. και Ε.Π.Ο, νόμιμα επικυρωμένο.

γ. Έγγραφο στο οποίο θα αναφέρεται η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας.

 Η Δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα κοινοποιηθούν, σε ειδικό έγγραφο, στις ενδιαφερόμενες ομάδες με την ευθύνη της Επιτροπής του Πρωταθλήματος.

Προϋπόθεση συμμετοχής στο πρωτάθλημα είναι η πλήρης και ολοσχερής εξόφληση κάθε οφειλής ενός σωματείου προς την ΕΠΟ και την Ένωση που ανήκει, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ 3ε του ΚΑΠ.

Στη Δήλωση Συμμετοχής πρέπει, υποχρεωτικά να αναφέρονται, ο Α.Φ.Μ., η Δ.Ο.Υ. στην οποία ανήκει η ομάδα, ο αριθμός επικοινωνίας fax και e-mail, της ομάδας. Η ημερομηνία έναρξης του Πρωταθλήματος και το αγωνιστικό πρόγραμμα θα ανακοινωθούν την ημερομηνία της Δημόσιας Κλήρωσης.

 

Επίλυση Αθλητικών Διαφορών

Οι πάσης φύσεως αθλητικές διαφορές, που ανακύπτουν από την εφαρμογή των κανονισμών και της Προκήρυξης και αφορούν :

α. τις ομάδες που συμμετέχουν στους αγώνες του Πρωταθλήματος της Γ΄ Κατηγορίας Γυναικών και 

β. κάθε πρόσωπο που συνδέεται με αυτές με οποιαδήποτε σχέση και ιδιότητα, επιλύονται μόνο από τα αρμόδια θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά και δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Με τη Δήλωση Συμμετοχής στο Πρωτάθλημα και την αποδοχή της παρούσας οι ομάδες συμφωνούν, αποδέχονται και καθιστούν αποκλειστικά τα αρμόδια δικαιοδοτικά και δικαστικά όργανα για την επίλυση των διαφορών τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς, όπως ισχύουν κάθε φορά. Η εν λόγω δέσμευση αποκλείει τη δυνατότητα των ομάδων να προσφύγουν, σε κάθε περίπτωση, ενώπιον των τακτικών αστικών δικαστηρίων, εκτός των περιπτώσεων που προβλέπονται στο Καταστατικό της Ε.Π.Ο.

Σε περίπτωση παράβασης της παρούσας διάταξης ακολουθείται η διαδικασία και επιβάλλονται στην παραβάτρια ομάδα οι ποινές του άρθρου 35 του ΚΑΠ. Σε περίπτωση παράβασης της παρούσας διάταξης, η Επιτροπή Πρωταθλήματος ή η Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. αποβάλλει από το πρωτάθλημα την παραβάτρια ομάδα και την παραπέμπει στην Πειθαρχική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. για την επιβολή των περαιτέρω κυρώσεων.

 

Συμμετοχή ποδοσφαιριστριών

Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστριών χωρίς τα δικαιολογητικά του άρθρου 18 του Κ.Α.Π.

Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιρίστριας σε ομάδα γυναικών, που δεν έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας της. Ως συμπλήρωση της ηλικίας των 12 ετών νοείται η ημερολογιακή συμπλήρωση των 12 ετών (από την ημέρα των γενεθλίων της και μετά), ΚΑΠ Άρθρο 19 παρ 4 γ.

Είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση επτά (7) ποδοσφαιριστριών που δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση, έως τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστριών, που δε δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, καθ΄όλη την διάρκεια του αγώνα, θα αγωνίζονται επτά (7) ποδοσφαιρίστριες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ελληνικές εθνικές ομάδες.  Επιτρέπεται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα η αντικατάσταση μέχρι τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστριών από κάθε ομάδα, ανεξαρτήτως των θέσεων στις οποίες αγωνίζονται. Απαγορεύεται η συμμετοχή στον αγώνα ποδοσφαιρίστριας η οποία αντικαταστάθηκε στον αγώνα. Επιτρέπεται η συμμετοχή στη 18άδα, μόνο μέχρι και τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστριών, με ηλικία άνω των τριάντα (30) ετών (Για τον προσδιορισμό της ηλικίας ΚΑΠ Άρθρο 19 παρ 4 β).

Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή και καθ΄ όλη την διάρκεια των αγώνων, δύο (2) αθλητριών με ηλικία κάτω των είκοσι (20) ετών (Για τον προσδιορισμό της ηλικίας ΚΑΠ Άρθρο 19 παρ 4 β).

Όλες οι αθλήτριες των ομάδων έχουν την υποχρέωση να είναι κάτοχοι Κάρτας Υγείας Αθλητή, που θα έχουν στην κατοχή τους, η οποία θα επιδεικνύεται μαζί με το Δελτίο Ποδοσφαιριστή στον διαιτητή πριν την έναρξη του αγώνα. Η Κάρτα Υγείας Αθλητή ισχύει για ένα έτος από τη θεώρηση της, η οποία γίνεται από καρδιολόγο, εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 9 άρθρου 33 του Ν. 2725/99, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 16 του Ν. 4479/17 (ΦΕΚ 94Α/2017) και την υπ’ αριθμ. 386611/15976/1417/152/13-8-2018 κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Υφυπουργού Αθλητισμού και πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα.

 

Γήπεδα-Πρόγραμμα αγώνων

 

Γήπεδα

Για την έγκυρη συμμετοχή μίας ομάδας στο Πρωτάθλημα της Γ΄ Κατηγορίας Γυναικών για την περίοδο 2019-2020, πρέπει να δηλώνεται ένα γήπεδο ως κύρια έδρα και ένα δεύτερο γήπεδο ως εναλλακτική έδρα. Τα γήπεδα θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν χλοοτάπητα (φυσικό ή πλαστικό) και να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: 

α. Να διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

β. Να πληρούν τους όρους ασφαλείας του κανονισμού Γηπέδων και Ασφάλειας και Προστασίας των Αγώνων.

γ. Να πληρούν τις προβλέψεις των διατάξεων των άρθρων του Κ.Α.Π.

δ. Να βρίσκονται εντός των γεωγραφικών ορίων της Ένωσης στην οποία ανήκει η ομάδα, ή αν πρόκειται για ομάδα του νομού Αττικής, εντός της ίδιας περιφέρειας.

Δε θα ισχύσει καμία εξαίρεση και όποια ομάδα δε διαθέτει γήπεδα με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές δε θα γίνεται δεκτή στο Πρωτάθλημα.

 

 

Σε περίπτωση που τα γήπεδα που έχουν δηλωθεί ως έδρες ομάδας καταστούν ακατάλληλα, προσωρινά ή μόνιμα, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, η αρμόδια Επιτροπή δύναται να ορίζει τους αγώνες της σε άλλο γήπεδο, το οποίο θα υποδεικνύεται από την ομάδα και θα βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων της Ένωσης στην οποία ανήκει η ομάδα ή της οικείας περιφέρειας, αν δεν υπάρχει διαθέσιμο γήπεδο στην Ένωση ειδικά για το νομό Αττικής και πληροί τους όρους της διοργάνωσης.

Οι ομάδες έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τα γήπεδα που θα δηλώσουν ως έδρες τους, τα οποία θα πρέπει να έχουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για να λάβουν άδεια διεξαγωγής αγώνα απόν την Αρμόδια Περιφέρεια.

 

Πρόγραμμα αγώνων

Όλοι οι αγώνες του Πρωταθλήματος της Γ΄ Κατηγορίας Γυναικών θα διεξάγονται Κυριακή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όμως επιτρέπεται να διεξάγονται Σάββατο και απογεύματα άλλων ημερών για ειδικούς λόγους (όπως αναβολή προγραμματισμένου  αγώνα, αδυναμία μετακίνησης ομάδα κλπ) και ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση της Διοργανώτριας.

 

Τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων ομάδων για αλλαγή ώρας, ημέρας ή γηπέδου διεξαγωγής του αγώνα, θα πρέπει να περιέρχονται στην Ομοσπονδία τουλάχιστον επτά (7) ημέρες πριν τη διεξαγωγή του αγώνα, πλήρως αιτιολογημένα, προκειμένου η αρμόδια επιτροπή να κρίνει τη βασιμότητα ή μη του αιτήματος, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για το σωστό προγραμματισμό και την έγκαιρη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αιτήματα εκτός της ως άνω καθοριζόμενης προθεσμίας δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η Διοργανώτρια δύναται να αλλάξει την ώρα έναρξης ή την ημέρα του αγώνα ή και το γήπεδο τέλεσης αυτού, υποχρεούμενη να ειδοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την έναρξη του αγώνα. Οι ομάδες (με μέριμνα και ευθύνη τους) θα φροντίσουν για τη γνωστοποίηση του προγράμματος στα κοινοτικά - δημοτικά και εθνικά γήπεδα τα οποία χρησιμοποιούν, καθώς και στις οικείες αστυνομικές αρχές, ώστε να διεξάγονται κανονικά οι αγώνες. Οι αγώνες του Πρωταθλήματος της Γ΄ Κατηγορίας Γυναικών λόγω ανώτερης κατηγορίας, προηγούνται όλων των αγώνων, όλων των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

 

Γιατρός

Η παρουσία γιατρού αγώνα είναι υποχρεωτική. Ο γιατρός έχει την υποχρέωση να αποδείξει την ιδιότητά του με οποιοδήποτε επίσημο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα Ιατρικού Συλλόγου ή σφραγίδα).

Οι γηπεδούχες ομάδες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υπάρχουν στη διάθεση των διαγωνιζομένων, μέσα πρώτων βοηθειών και να μεριμνούν, απευθυνόμενοι σε αρμόδιο φορέα, για την παρουσία γιατρού κατά την τέλεση των αγώνων. Σε περίπτωση ασθένειας ή αδυναμίας έγκαιρης προσέλευσης του γιατρού, οι γηπεδούχες ομάδες είναι υποχρεωμένες να μεριμνήσουν για την έγκαιρη αντικατάστασή του. 

Σε αντίθετη περίπτωση, ο αγώνας δε θα διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας. Εάν διεξαχθεί, ο μεν διαιτητής παραπέμπεται για πειθαρχικό έλεγχο, η δε γηπεδούχος ομάδα χάνει τον αγώνα με τέρματα 0-3 και της επιβάλλεται χρηματική ποινή χιλίων (1.000) ευρώ.

Τα έξοδα των γιατρών επιβαρύνουν τις γηπεδούχες ομάδες.

 

Προπονητές

Όλες οι ομάδες που μετέχουν στο Πρωτάθλημα της Γ΄ Κατηγορίας Γυναικών υποχρεούνται να απασχολούν προπονητή ο οποίος να είναι κάτοχος :

 

α. Δελτίου Ταυτότητας προπονητή (τριετούς διάρκειας) σε ισχύ, σύμφωνα με τις διατάξεις που αναγράφονται στα οικεία άρθρα του Κανονισμού Προπονητών περιόδου 2019-2020.

β. Δελτίου Πιστοποίησης Προπονητή, το οποίο θα εκδίδεται από το Μητρώο Προπονητών της ΕΠΟ. Οι Φωτοτυπίες του Δελτίου Ταυτότητας και του Δελτίου Πιστοποίησης Προπονητή, πρέπει να κοινοποιηθούν στην Επιτροπή, τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση του Δελτίου Πιστοποίησης το οποίο είναι αναγκαίο για την άσκηση των καθηκόντων του προπονητή, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Ο.

Σε κάθε, τυχόν, αλλαγή προπονητή τα ανωτέρω έγγραφα θα πρέπει να κατατίθενται στην Ε.Π.Ο. εντός δέκα πέντε (15) ημερών, διαφορετικά θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς κυρώσεις.

 

Παρατηρητής Αγώνα

Ο Παρατηρητής Αγώνα θα ορίζεται από την Ένωση της γηπεδούχου ομάδας και θα αποζημιώνεται από τις γηπεδούχες ομάδες. Στη περίπτωση των Αθηναϊκών ομάδων οι οποίες δεν είναι μέλη της ΕΠΣ Αθηνών, τότε ο Παρατηρητής Αγώνα θα ορίζεται από την ΕΠΣ Αθηνών.

Οι γηπεδούχες ομάδες θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιες την αποζημίωση στον Παρατηρητή πριν την έναρξη του αγώνα. Το ποσό της αποζημίωσης ορίζεται σε είκοσι (20) ευρώ και η ΕΠΟ θα επιχορηγεί τις γηπεδούχες ομάδες με το ανωτέρω ποσό ανά αγώνα.

 

Οικονομικά Θέματα

Η Οικονομική Εγκύκλιος της Ε.Π.Ο. και οι όποιες σχετικές αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής/Ε.Π.Ο. αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας Προκήρυξης, την οποία και συμπληρώνουν.

Η οικονομική οργάνωση, διαχείριση και ο έλεγχος των αγώνων του Πρωταθλήματος αυτού, ανήκουν στην τοπική, για κάθε γηπεδούχο ομάδα Ένωση, η οποία φροντίζει για την εκτύπωση εισιτηρίων των αγώνων και την προώθηση τους στις γηπεδούχες ομάδες. Η Ε.Π.Ο. παραιτείται του ποσοστού της υπέρ των Ε.Π.Σ. – Μελών της.

 

Έπαθλο Πρωταθλήματος

Η ομάδα που θα καταλάβει βαθμολογικά την πρώτη (1η) θέση, στον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης του ομίλου στον οποίο θα συμμετάσχει, θα ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια ομάδα του ομίλου και θα της απονεμηθεί ένα Κύπελλο και είκοσι πέντε (25) μετάλλια, για τις ποδοσφαιρίστριες και τον προπονητή τους.

 

Προβιβασμός

Στο πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας, θα προβιβασθούν οι πρωταθλήτριες ομάδες όλων των ομίλων του πρωταθλήματος και αυτές θα είναι από έξι (6) έως οκτώ (8) ομάδες.

Ο ακριβής αριθμός των πρωταθλητριών ομάδων και των ομίλων του πρωταθλήματος, θα καθορισθεί, λόγω της συμμετοχής νεοσύστατων, μετά την υποβολή όλων των Δηλώσεων Συμμετοχής των ομάδων.