Τα οδοιπορικά βλάπτουν την επιχειρηματικότητα στη Σαντορίνη

  • Δευτέρα, 7 Αυγούστου, 2017 - 06:21

Η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και οι επιλογές της κεντρικής διοίκησης – με δικαιολογία την οικονομική κρίση και τους περιορισμένους πόρους για δαπάνες - προκαλούν προβλήματα στην επιχειρηματική και οικοδομική δραστηριότητα και επιφέρουν πλήγμα στην καρδιά του τουρισμού και μάλιστα στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, από Σεπτέμβριο θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν καταθέσει φάκελο για οικοδομικές εργασίες, ηλεκτροδότηση ή άλλα κατασκευαστικά έργα στη Σαντορίνη και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, καθώς τότε αναμένεται να συνεδριάσει ξανά το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας.

Ειδικότερα οι αιτήσεις ηλεκτροδότησης είναι «βουνό», όμως όπως αναφέρεται αρμοδίως, το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των ευρύτερων περικοπών δαπανών, δεν καλύπτει τα οδοιπορικά του προέδρου και έτσι το Συμβούλιο στην ουσία παύει τις συνεδριάσεις, αφήνοντας στα... κρύα του λουτρού επιχειρηματίες και ιδιώτες που περιμένουν να προχωρήσουν τις εργασίες τους. 

Γίνεται αντιληπτό ότι στη μέση του καλοκαιριού - και μάλιστα στον πιο προβεβλημένο και ξακουστό τουριστικό προορισμό της χώρας - οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές και τα προβλήματα που δημιουργούνται μεγάλα. Και όλα αυτά διότι, σύμφωνα με καταγγελίες, το κράτος δεν καλύπτει τις απαιτούμενες δαπάνες και παράλληλα δεν υπάρχει μέριμνα για την διευθέτηση μικρών και καθημερινών προβλημάτων.

Αυτό συμβαίνει αφενός λόγω της έλλειψης προσωπικού για να διεκπεραιώνεται ο μεγάλος όγκος αιτήσεων και αφετέρου εξαιτίας του γεγονότος ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, που είναι το αρμόδιο όργανο για την γνωμοδότηση επί των φακέλων, έχει την έδρα του στον Πειραιά, που συνεπάγεται ότι κάθε φορά που συνεδριάζει το Συμβούλιο ο πρόεδρος πρέπει να μετακινείται και να μένει στη Σαντορίνη, όμως το υπουργείο Οικονομικών έχει μειώσει τις δαπάνες με αποτέλεσμα να μην καλύπτει ή να αργεί πάρα πολύ να καλύψει τα οδοιπορικά και τα σχετικά έξοδα.

Η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Ιουλίου και η επόμενη θα γίνει – εκτός απροόπτου – τον Σεπτέμβριο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά ο όγκος των αιτήσεων ηλεκτροδότησης είναι τόσο μεγάλος που στην προσπάθειά τους να δώσουν λύση στο πρόβλημα, οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίες δίνουν προτεραιότητα στις εν λόγω περιπτώσεις, εκτός πρωτοκόλλου,
ωστόσο και πάλι χρειάζονται πιο συχνές συνεδριάσεις του Συμβουλίου για να είναι ομαλή η εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων. Η προέγκριση των φακέλων από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής είναι απαραίτητη και συνεπώς λόγω των καθυστερήσεων παγώνουν για τουλάχιστον δύο μήνες οι εργασίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται προβλήματα στην οικοδομική και επιχειρηματική δραστηριότητα της Σαντορίνης και άλλων νησιών, καθώς προς τα τέλη του 2016 το Συμβούλιο είχε παύσει τις συνεδριάσεις για περίπου τρεις μήνες. Και στην περίπτωση εκείνη, η ολιγωρία του κράτους ήταν η βασικότερη αιτία και η αδυναμία διευθέτησης διαδικαστικών ζητημάτων.

Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής είναι ανεξάρτητα γνωμοδοτικά όργανα που συγκροτούνται με απόφαση του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης. Είναι αρμόδια για την γνωμοδότηση επί των αρχιτεκτονικών μελετών για κάθε οικοδομική εργασία σε κτίρια ή γήπεδα που βρίσκονται σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους, σε περιοχές φυσικού κάλλους, σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε εκκλησίες και ειδικά κτίρια. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι για να προχωρήσουν οικοδομικές εργασίες ειδικά στη Σαντορίνη, είναι απαραίτητη η γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, όπως είναι η πλήρης ονομασία της υπηρεσίας.

Κ. Μαριόλης (liberal.gr)