Δίκαιο το αίτημα για δημιουργία Υπουργείου Αντιτουριστικής άμυνας με έδρα τη Σύρο

  • Τετάρτη, 13 Ιουνίου, 2018 - 06:13

Μετά από διατύπωση παλλαϊκού αιτήματος κατοίκων, επαγγελματιών, αιρετών, δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, εξετάζεται σοβαρά η δημιουργία Υπουργείου Αντιτουριστικής Άμυνας με έδρα τη Σύρο.

Είναι γεγονός ότι το νησί διαθέτει αρκετά εχέγγυα ώστε να διεκδικήσει τον τίτλο, αφού οι μακροχρόνιες προσπάθειες τσιμεντοποίησης παραλιών (στη λογική του «να ρίξουμε και εδωνά ένα μπετουδάκι πρόεδρε»), αποψίλωσης θαμνωδών περιοχών, απόθεσης μπαζών και πλαστικών φαίνεται να αποδίδουν, προκαλώντας μάλιστα συγκίνηση στους εμπνευστές αυτού του μοντέλου, που σίγουροι για τις επιλογές και την επάρκειά τους, δεν είχαν ταξιδέψει παραέξω, παρά μόνο στην Τήνο… α, και στην Αθήνα για κάτι εξετάσεις και για το γάμο της ξαδέρφης, δόξα τω Θεώ, τακτοποιήθηκε κι αυτή…. διορίστηκε στο ΙΚΑ Κορωπίου. Ε, αφού δε μποράγανε, είχανε κι έξοδα με τα χτισίματα, όχι τίποτα… όχι ……δεν είναι μη νομίζεις, καμμιά δεκαπενταριά δωματιάκια είναι, με ένα αλουμινάκι στα κουφώματα, σκέτη γλύκα. Έχουνε ρίξει κι ένα μπετουδάκι από πίσω, εκειδά που έχει τοις τσίγκοι και βάζανε τη Φλορέτα παλιά. Αλλά τους παραδέχομαι ρε παιδάκι μου, τριάντα χρόνια τώρα και δεν έχουνε πάθει τίποτα οι τσίγκοι, αλλά μη νομίζεις τους σενιάρει κάθε χρόνο με κάτι χρώματα που είχε «βγάλει» τότε από το Νεώριο, 35% μόλυβδος. Ε, αμέ, τι εσύ δεν είχες πάρει; όχι; γιάε ρε ένα βούδι.

Και ξέρεις ε; ελλείψει χωροταξικού, η Σύρος αυτορυθμίστηκε. Και αυτό όχι έτσι άναρχα, άιντε ότι νά ‘ναι. Πάντα με γνώμονα το Αντιτουριστικό δόγμα. Γέμισε μικρές μικρές αυθαίρετες ζώνες αυτορυπαινόμενες, με βρωμίτσες, αποβλητάκια, σκουπιδάκια, πλαστικάκια, τόποι τόποι. Και ότι άλλο μπορεί ο κάθε φωτισμένος. Πεταμένους καναπέδες, πολυθρόνες, καρέκλες σκηνοθέτη. Είκοσι χρόνια μπροστά ήταν οι άνθρωποι. Είχαν προβλέψει. Σου λέει, άμα έρθει το Χόλλυγουντ μια μέρα; Τι θα γίνει: πως θα επαναπροσδιοριστούμε; Πέτα μερικές τέτοιες καρέκλες γύρω γύρω, να δείξουμε την κυτταρική μας σχέση με το θέμα. Πόσο μπροστά ρε π…η!!! Που είναι το Syros Eyes Walk να τα πάρει αυτά και να κάνει θεματικό κάτι τις;

Σκέπτομαι όλα αυτά τα στοιχεία και δακρύζω από συγκίνηση. Την έχουμε την έδρα σου λέω… πατριώτη..

Τι μοντέλο ρε φίλε, μιλάμε για έμπνευση τώρα όχι μ@&@&ίες. Οικονομικό μοντέλο τύπου Βορείου Κορέας. Υπεροπλία του δημοσίου με δυόμιση χιλιάδες πυτιριδικές κεφαλές. Άκου και γράφε. Είκοσι δύο χιλιάδες κάτοικοι, επτά χιλιάδες πεντακόσιοι οικονομικά ενεργός πληθυσμός, δυόμιση χιλιάδες στο δημόσιο τομέα, χίλιοι οκτακόσιοι άνεργοι και τρεις χιλιάδες διακόσιοι που παράγουν. Εντάξει τώρα, τι Βόρεια Κορέα και μπούρδες, δώσαμε τα φώτα πάλι. Θέλω, όχι δεν θέλω, ΑΠΑΙΤΩ το Syros model of Economy, να γραφτεί εδώ και τώρα στον κατάλογο άυλης κληρονομιάς της UNESCO, στο Γκίνες, στο Μίκυ Μάους και να γίνει επεισόδιο στον Καραγκιόζη. Συγκίνηση λέμε.

Άσε το άλλο. Στο πλαίσιο σχεδιασμού και εφαρμογής αυτού του μοντέλου, για το οποίο ευγενώς μας παραχώρησαν τη χρήση του οι αδελφοί και σύντροφοι Βορειοκορεάτες, έχει επιτευχθεί η υπεραξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, χώρων και υποδομών. Τι δεν καταλαβαίνεις; Θα στο αποδείξω τώρα. Η πλατεία. Βρες μου μια πλατεία σε όλον τον κόσμο που να αποτελεί πιο ζωντανή απόδειξη του «ένας χώρος, χίλιες χρήσεις». Είναι: 1) χώρος αναψυχής, 2) γήπεδο ποδοσφαίρου, 3) ποδηλατοδρόμιο, 4) πίστα για πατίνια, 5) χώρος συναυλιών και χορευτικών εκδηλώσεων, 6) χώρος παρελάσεων, 7) χώρος έκθεσης αυτοκινήτων, όχι μόνο αντικών αλλά και καινουργών. Μετά από ένα τσουνάμι και με την κατάλληλη διαμόρφωση, θα τοποθετήσουμε και δέστρες για τα σκάφη. Ουπς, μπερδεύτηκα. Αφού με απόφαση του Υπουργείου Αντιτουριστικής Αμύνης, θα απαγορευτεί η πρόσδεση ιδιωτικών σκαφών στη Σύρο, να ησυχάσουμε επιτέλους. Χε, χε.

Είμαστε σε καλό δρόμο δε λέω, αλλά είναι ακόμα κάποια βηματάκια να γίνουνε. Να κλείσουμε όλα τα θερμοκήπιια και τα μποστανάκια, να ρίξουμε κι εκεί μερικά μπετουδάκια, να καθαρίσει ο τόπος. Εντάξει, έχει γίνει ένα καλό βήμα με τα Λιβάδια του Μάννα, έχουνε πέσει πάνω στα χωράφια, περίπου 3.500 τόνοι μπετουδάκι για να στεγαστεί η εφοδιαστική αλυσσίδα. Εντάξει ξέρω τι θα μου πείς τώρα, θα μπορούσε να ήταν και 4.000 τόνοι, πραγματικά αισθάνομαι άσχημα, αλλά πάντα ελπίζω σε κάτι καλύτερο. Ελπίζω να αδειοδοτηθεί όλη η περιοχή και να πιάσουμε τους στόχους μας.

-Τι, κι από πού θα παίρνουμε μπρόκολα; Τι ερώτηση είναι αυτή ρε βούδι;

-Γερμανικά. Δεν τα έχεις δει στα μανάβικα; Με κάθε Volkswagen που θα αγοράζεις, με την εγγύηση θα έχεις 20 δωρεάν γερμανικά μπρόκολα σε κάθε αλλαγή λαδιών.

Άσε, η άλλη μεγάλη μου ελπίδα είναι τα κινέζικα στην παραλία. Ο Θεός τους έστειλε τους ανθρώπους. Και δεν ενοχλούν καθόλου. Τους έχει δει ποτέ κανείς σε ταβέρνα ή σε café; Όχι. Είδες που δεν ενοχλούν; Τι κάνουν οι άνθρωποι; Παίρνουν ευρώ και τα στέλνουν στην Κίνα. Για τη μανούλα τους. Νερό στο όνομά τους έπρεπε να πίνουμε. Τους εκμεταλλευόμαστε και δεν το ξέρουν, γιατί είναι μέρος κι αυτοί της Αντιτουριστικής πολιτικής. Α, ρε γάτες είμαστε. Άμα γεμίσει η παραλία Κινέζικα δεν θα έχουμε πετύχει εν μέρει το στόχο μας που είναι η αποτουριστικοποίησή της; Εντάξει, δε λέω κι εμείς κάναμε φιλότιμες προσπάθειες με εξαιρετικά μαγαζιά, αλλά όχι έτσι συντεταγμένα και μεθοδικά.

Σε αυτό τον εντελώς ριζοσπαστικό αναπτυξιακό προγραμματισμό, θα  μπορούσαμε να φέρουμε και το επόμενο survivor στη Σύρο, αλλά χωρίς αγωνίσματα και παρόμοιες δοκιμασίες. Στο πλαίσιο του αντιτουριστικού προγράμματος, όλοι οι παίκτες θα είναι αγύμναστοι και θα φορούν κελεμπίες από τη νέα αραβική collection που θα φορεθεί πολύ φέτος αλλά και εφεξής. Η δοκιμασία που θα περνούν, απλή και βεβαίως σχετιζόμενη με τη φυσική κατάσταση των παικτών, θα είναι ποιος θα σνιφάρει πιο πολύ λουκουμόσκονη και στη συνέχεια, κλιμακούμενη, ποιος θα σνιφάρει πιο πολύ αμμοβολή. Το έπαθλο, θα είναι προτεραιότητα εφ’ όρου ζωής (σιγά, πόση θα είναι;) στις εξετάσεις από πνευμονολόγο, στο Νοσοκομείο Σύρου.

Είμαι πραγματικά αισιόδοξος και συγκινημένος από το όραμα για αυτό το νησί, που είναι διάχυτο στην ατμόσφαιρα, μαζί με την αμμοβολή.

Αξιότιμοι (χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας) αιρετοί,

Εγώ και οι όμοιοί μου, δηλαδή ατυχείς πολίτες που υποχρεώνονται δια της βίας να πληρώνουν άδικους φόρους, στερώντας  αυτά τα ποσά από τις οικογένειές τους και ζούμε σε μια χώρα και ένα νησί που παινεύονται περισσότερο για το παρελθόν τους παρά για το σήμερα, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε τη συζήτηση δύο σπουδαίων αρχαίων ανδρών, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Διογένη, κατά την οποία, ο Διογένης εξηγεί στον Αλέξανδρο πότε ένας Βασιλέας είναι ωφέλιμος. Ο Διογένης αποδίδει την ωφελιμότητα ενός βασιλιά στο “Εάν είναι ωφέλιμος στον λαό”. Για να δώσει ένταση σε αυτόν τον ισχυρισμό του, ο προφητικός Διογένης λέει: “Εάν κατακτήσεις όλη την Ευρώπη και δεν ωφελήσεις τον λαό, τότε δεν είσαι ωφέλιμος. Εάν κατακτήσεις όλη την Αφρική και την Ασία και δεν ωφελήσεις τον λαό, πάλι δεν είσαι ωφέλιμος. Ακόμα και εάν περάσεις τις στήλες του Ηρακλέους και διανύσεις όλο τον ωκεανό και κατακτήσεις αυτή την ήπειρο που είναι μεγαλύτερη της Ασίας και δεν ωφελήσεις τον λαό, πάλι δεν είσαι ωφέλιμος γιατί δεν ωφελείς το σύνολο”.

Αντίστοιχα, θα έλεγα ότι και σε αυτό εδώ το ασφαλές λουκουμοχωριό, όλα τα παραπάνω βρίσκουν εφαρμογή και ουσία.

Ο Αφραγκοσυριανός