Δήλωση βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ, Γ. Βρούτση

Ο Γ. Βρούτσης για την ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο

  • Παρασκευή, 31 Αυγούστου, 2018 - 19:53

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, σχετικά ομιλία του κ. Τσίπρα στο Υπουργικό συμβούλιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
 «Ο κ. Τσίπρας, με την προσφιλή του τακτική αλλοίωσης της αλήθειας, προσπάθησε να εξωραΐσει την  τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει -με αποκλειστική δική του ευθύνη- τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους.
 
 Συγκεκριμένα:
 
1. Για το κοινωνικό κράτος

Του θυμίζουμε ότι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση, που δημιούργησε υγιείς βάσεις και ένα σύγχρονο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έγινε το 2013 με την καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ): αυτό, δηλαδή, που τότε καταδίκαζε, κατήγγειλε και καταψήφισε αποκαλώντας το παγίδα φτώχειας. Σήμερα το επικαλείται ως επιτυχία του -αφού πρώτα το μετονόμασε- και αφού βέβαια καθυστέρησε για δύο ολόκληρα χρόνια την εφαρμογή του, στερώντας το από όσους το είχαν ανάγκη.

2. Για την αποκλιμάκωση της ανεργίας

 
Του θυμίζουμε ότι η ανεργία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο τον Σεπτέμβριο του 2013 στο 27,8% (και όχι το Δεκέμβριο του 2014 όπως είπε στο Υπουργικό συμβούλιο). Με στοχευμένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις θέσαμε την ανεργία σε τροχιά ταχείας αποκλιμάκωσης -ήδη τον Ιανουάριο του 2015 είχε πέσει στο 25,7%. Η αποκλιμάκωση αυτή φρέναρε από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Φέτος, ύστερα από τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 19.9%, δηλαδή ακριβώς 4 μονάδες υψηλότερα από όσο θα ήταν σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 (15,9%), αν βέβαια δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

3. Για την αδήλωτη εργασία

 
Του θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, η αδήλωτη εργασία τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν στο 40,5% και με τη συνεκτική πολιτική  μας (μείωση εισφορών, υψηλά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία, επιχειρησιακό σχέδιο ΑΡΤΕΜΙΣ και την ηλεκτρονική ασπίδα για τους εργαζομένους ΕΡΓΑΝΗ), τη μειώσαμε το Δεκέμβριο του 2014 στο 13,8%.
Το Δεκέμβριο του 2017 διαμορφώθηκε στο 11,7%. Δηλαδή σε διάστημα 3 ετών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειώθηκε μόνο 2 μονάδες -στα όρια του στατιστικού λάθους- ενώ από το 2013 έως το 2014 είχε μειωθεί κατά 26,7 μονάδες!
 
4. Για τις εργασιακές σχέσεις

 
Του θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ -που τώρα διαφημίζει και επικαλείται- μέχρι το τέλος του 2014 κυριαρχούσε η πλήρης απασχόληση έναντι της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης.
Από το 2015, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε η απόλυτη ανατροπή, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης: οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης έφτασαν το 55% έναντι 45% που αφορά τις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.

5. Για τους χαμηλούς μισθούς στη μισθωτή απασχόληση

Μιλάει αυτός που δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ; Του θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ,  1 στους 3  εργαζόμενους απασχολείται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση με μέσο καθαρό μισθό 317,6€ μηνιαίως. Ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός για 2,1 εκατομμύρια εργαζόμενους διαμορφώνεται στα 780,5€.
 

6. Για τον κατώτατο μισθό

Του θυμίζουμε ότι η προσδοκώμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που πρέπει να συντελεστεί μέσα στο 2018, δεν είναι δική του απόφαση. Είναι δρομολογημένη ήδη από το 2013 με τον καινοτόμο νόμο 4172, με τον οποίο για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Έναν νόμο που ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε και καταψήφισε στη βουλή, εξαγγέλλοντας την κατάργηση του νόμου και διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 751€ από το 2015.  
 
7. Για την αύξηση μισθών μέσα από την επαναφορά των ΣΣΕ

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας (π.χ. κλαδικές, όμοιο-επαγγελματικές), συνεχίζουν να
συνάπτονται όλα τα χρόνια της κρίσης. Η δε αύξηση των μισθών θα είχε ήδη συντελεστεί από το 2015 αν δεν είχε υπογράψει ο κ. Τσίπρας το 3ο αχρείαστο μνημόνιο. Συνιστά δε πρόκληση να μιλά ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση λίγων ευρώ στους μισθούς, τη στιγμή που με τις αλλεπάλληλες μειώσεις του αφορολογήτου που ψήφισε -ήδη από το 2016 στα 8.636€, ενώ από το 2020 στα 5.681€,  από 9.545€ το 2014-  όλοι οι χαμηλόμισθοι στη χώρα μας θα χάσουν έναν ολόκληρο μισθό».