Από τη ΝΔ με πρωτοβουλία του Γ. Βρούτση

Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων

  • Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου, 2019 - 13:26

Το διαρκώς επιδεινούμενο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων έθεσαν σήμερα με ερώτησή τους προς την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου 54 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους τονίζουν ότι η κυβέρνηση εσκεμμένα δίνει την εντύπωση εύρυθμης λειτουργίας του ΕΦΚΑ, και καταγγέλλουν ότι στην πραγματικότητα επικρατεί κατάσταση πλήρους απορρύθμισης. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι το Υπουργείο εφαρμόζει μεθόδους τεχνητής απόκρυψης του πραγματικού ύψους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ επισημαίνουν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν ειδικά στα πρώην ταμεία Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ επιβεβαιώνουν τη σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού έκδοσης οριστικών συντάξεων σε σχέση με το 2014.

Οι 54 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζουν ότι η Υπουργός και ο Υφυπουργός Εργασίας έχουν διαψευστεί απόλυτα σε όλες τις προηγούμενες προβλέψεις τους για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και κατηγορούν την κυβέρνηση για την εγκατάλειψη του καινοτόμου συστήματος ΑΤΛΑΣ, που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014 και το οποίο περιελάμβανε το ασφαλιστικό ιστορικό εκατομμυρίων ασφαλισμένων για 21 έτη, προσφέροντας τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής έκδοσης των συντάξεων.

Η αρμόδια υπουργός καλείται να απαντήσει στη Βουλή, μεταξύ άλλων, πόσοι είναι σήμερα οι ασφαλισμένοι οι οποίοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη από τον ΕΦΚΑ και για πόσο χρόνο, καθώς και ποιος είναι ο συνολικός μέσος χρόνος αναμονής για τις συντάξεις και τα εφάπαξ που εκκρεμούν σήμερα. Όπως τονίζουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης που περιμένουν να λάβουν τη σύνταξή τους δεν επιτρέπεται να παραμένουν σε καθεστώς σύγχυσης και αγωνίας, ενώ καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει να τους εξαπατά κατ’ εξακολούθηση, με χρονοδιαγράμματα που διαρκώς διαψεύδονται.