Για να μας αντέξει ο τόπος

  • Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2019 - 18:02

Στiς Κυκλάδες φαινόμενα καταπάτησης των παραλιών και του δημόσιου χώρου είναι καθημερινά, όλο και περισσότεροι νομίζουν ότι η φύση τους ανήκει και μπορούν να επεμβαίνουν κατά βούληση και να την διαμορφώνουν για να την εκμεταλλεύονται . Αλλοιώνουν τα παράλια,την ακτογραμμή, τα βράχια, όπως και όταν θέλουν χωρίς να ενδιαφέρονται για νόμους και κανόνες   Αντίθετα οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που ζουν σε αυτό τον τόπο και οι λίγοι που μπαίνουν μπροστά και προσπαθούν να σταματήσουν την περιβαλλοντική καταστροφή, απειλούνται και διώκονται. Σαν πολίτες αυτού του τόπου, οφείλουμε να τον προστατέψουμε από την ωφελιμοκρατία ενός κατεστημένου που έχει ένα και μόνο στόχο την εκμετάλευση του τόπου με μόνο στόχο το κέρδος. Οι ανώνυμες εταιρείες που χωρίς έλεγχο εμφανίζονται στα νησιά τα τελευταία χρόνια και επενδύουν, υποθηκεύουν το περιβαλλον και το μέλλον των παιδιών μας.
 
Η ιστορία μας είναι οι κύκλοι της ζωής που ζούμε. Ο κάθε άνθρωπος ανήκει στην εποχή την οποία ζει, οφείλει όμως να μην αγνοεί το παρελθόν του οποίου ο ίδιος είναι συνεχεία. Ο τόπος και ο χρόνος έχει αδιάκοπη συνέχεια και η ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό που υπήρξε αυτό που γίνεται και αυτό που θα ακολουθήσει. Αν ζούμε στο σήμερα με συνέπεια γνωρίζοντας το χθες βλέπουμε ότι η «Ιστορία» συχνά επαναλαμβάνεται για να μας διδάξει. Σήμερα όμως η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύπλοκη, ήδη ξέρουμε ότι οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο φυσικό μας περιβάλλον είναι όχι μόνο ακραίες αλλά και μη αναστρέψιμες. Η αλλαγή του κλίματος και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι η δικια μας «Ιστορία» είναι το αποτέλεσμα του τρόπου που διαχειριζόμαστε τα τελευταία 50 χρονιά τον τόπο μας και τον χρόνο μας είναι ο τρόπος που συνειδητοποιούμε την ματαιότητα της ύπαρξης μας όχι όπως θάπρεπε σεβόμενοι την φύση αλλά θεωρώντας ότι είμαστε διαφεντετευτες της και κύριοι της.

Όσο αφορά στη προστασία της πολιτιστικης κληρονομιάς, στο περιβάλλον και στην βιώσιμη ανάπτυξη στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των Κυκλάδων, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε όλη την Ελλάδα και περισσότερο στα τουριστικά νησιά, κυρίως για να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κατά τόπους δημοτικές αρχές.

Διάγουμε περίοδο παγκόσμιας κρίσης και πρέπει να δράσουμε εμπνέοντας τη κοινωνία για περισσότερη συμμετοχή και ουσιαστικότερη παρέμβαση. Πρέπει να εργαστούμε κατά του φαινομένου της άνθισης των φασιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, που έχουν φανεί στον Ευρωπαϊκό ορίζοντα, γιατί σε συνδυασμό με την επικράτηση νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων οδηγούν στην καταστροφή του ανθρώπινου ψυχισμού και στην διάλυση των κοινωνικών μας κατακτήσεων.
Ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση και πρόκληση συμμετοχής σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πιστεύω ότι είναι ακόμα πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Θεωρώ ότι, σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η μόνη αδιάφθορη και συνεπής κυβέρνηση που έχει περάσει από την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια. Παρά τις δυσκολίες, το κυβερνητικό έργο που έχει παραχθεί στα 4 χρόνια, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συνεχιστεί, να ενδυναμωθεί και να διευρυνθεί.

Αλεξάνδρα Αγγελετακη
Αρχαιολογος Ερευνήτρια

Υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες