Για το μέγεθος της προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών της Σαντορίνης

  • Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022 - 10:16

Μια εμπειρία που έζησα και ένιωσα υπερήφανος σαν άνθρωπος,θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Ζω στο Ηράκλειο και η γυναίκα μου κατάγεται από τη Σαντορίνη. Λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας ήρθε ο πεθερός μου στην Κρήτη για να κάνει κάποιες εξετάσεις και να τον δει γιατρός  αφού στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, δεν υπήρχε γιατρός με την ειδικότητα που χρειαζόταν ο παππούς. Έτσι κάνοντας τις εξετάσεις ο γιατρός του λέει ότι πρέπει άμεσα να χειρουργηθεί. Όμως έπρεπε να εξασφαλίσουμε πρώτα πέντε μονάδες αίματος. 
Κινητοποιήσαμε τα ανίψια μας, εγώ και η γυναίκα μου λόγω ηλικίας δεν μπορούσαμε  και έτσι βρήκαμε τις τρείς μονάδες. Μας έλειπαν οι δύο. Τι θα κάνουμε, που θα τις βρούμε ? Έβλεπε ο παππούς την αγωνία μας και ξαφνικά μας λέει: Πάρτε το σταθμό στη Σαντορίνη και πείτε το πρόβλημά μας. Αυτοί θα ξέρουν να μας βοηθήσουν αφού κατά καιρούς ακούω για την αιμοδοσία και λένε ότι η Σαντορίνη είναι πρώτη στην Ελλάδα και ότι οι Σαντορινιοι αποτελούν παράδειγμα στην προσφορά αίματος. Ετσι και έγινε . 
Τηλεφωνήσαμε μας παρέπεμψαν σε κάποια υπεύθυνη της  Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης, η οποια μας καθησυχασε  και μας υποσχεθηκε ότι βεβαίως θα μας εξυπηρετουσε. Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ο γιατρός μας ειδοποίησε ότι και το υπόλοιπο αίμα ήρθε και ότι αύριο ο πεθερός μου θα έμπαινε στο χειρουργείο.
Δεν φαντάζεστε την χαρά που πήραμε. Με ένα τηλεφώνημα εξασφαλίσαμε δύο μονάδες αίματος,απαραίτητες για την επέμβαση του πεθερού μου. Ρώτησα και έμαθα για την προσπάθεια που γίνεται στο νησί να συγκεντρώνεται αίμα και να εξυπηρετούνται όσοι το χρειάζονται, για την βράβευση της Σαντορίνης από την Ακαδημία Αθηνών και θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους όσους προσφέρουν το αίμα τους για να σώσουν μια ζωή. 
Με την εμπειρία που έζησα από την περιπέτεια του πεθερού μου, συνηδειτοποιησα πραγματικά το μέγεθος της προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών. Ίσως να μην έχουν καταλάβει πόσο θεάρεστο έργο επιτελούν με την πράξη τους αυτή. Μια πράξη,μια κίνησή τους από την οποία δεν περιμένουν κανένα αντάλλαγμα. Μπράβο σας λοιπόν και πάλι μπράβο σας !!!!! Ο παππούς έλεγε και ξανάλεγε «Ας τους έχει ο θεός καλά, ας έχουν την ευχή μου» και είναι το ευχαριστώ που μπορεί να τους απευθύνει.
Μακάρι το παράδειγμα των Σαντορινιων να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.
Καλό καλοκαίρι να έχετε όλοι και να είστε περήφανοι για αυτή σας την προσπάθεια.
Χρήστος Μανουσάκης
Ηράκλειο Κρήτης