Ψήφισμα της ΕΚΜ για τον θάνατο του καθηγητού Νικολάου Ξυπνητού

  • Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, 2017 - 12:10

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών,

συνήλθε εκτάκτως επί τη αγγελία του θανάτου του Επιτίμου Προέδρου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Ομ. Καθηγητού Θεολογίας ΕΚΠΑ

         και μετά από την εισήγηση του Προέδρου, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του εκλιπόντος, ομοφώνως απεφάσισε τα εξής:

1. Να εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του και να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, όπου θα αναγνωσθεί το παρόν και θα γίνει μνεία στην συμβολή του εκλιπόντος στο έργο της Εταιρείας.

2. να οργανώσει ειδική τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στην προσωπικότητα και το έργο του, τα πρακτικά της οποίας θα εκδοθούν σε επόμενο τόμο της Επετηρίδας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών αφιερωμένου στην μνήμη του εκλιπόντος.

3. να καταθέσει στεφάνι στην σορό του

   4. το ψήφισμα αυτό να δημοσιευθεί στον Τύπο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΠΝΗΤΟΣ (1934 – 2017)                 

 Στις 21 Νοεμβρίου έφυγε από την ζωή ο ομότιμος Καθηγητής Νικόλαος Ξυπνητός, επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας  Κυκλαδικών Μελετών.

Ο Νικόλαος Ξυπνητός γεννήθηκε στην Κέα όπου και περάτωσε το εκεί Γυμνάσιο. Ακολούθως,  ενεγράφη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε  πανεπιστημιακή πορεία η οποία τον έφερε τελικά στην Θεολογική Σχολή  όπου και κατείχε θέση Καθηγητού  α΄ βαθμίδας. Αφυπηρέτησε, μετά από λαμπρή πορεία, το 2001. Η Εκκλησία τον τίμησε το 2007, σε ειδική τελετή, με την απονομή του παρασήμου της Εκκλησίας (Χρυσού Σταυρού του Αποστόλου Παύλου) για την όλη προσφορά του.

Ο Νικόλαος Ξυπνητός υπήρξε από τα παλαιότερα στελέχη της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών. Η αγάπη του για την Κέα και τις Κυκλάδες γενικότερα τον έφεραν στη Εταιρεία, όπου η βοήθειά του, ιδίως σε δύσκολες περιόδους, υπήρξε σημαντική. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου επί πολλά έτη, εξελέγη το 2011 στην θέση του προέδρου. Η προεδρία του υπήρξε εποικοδομητική, κυρίως με την συμβολή του στην έκδοση του ΚΑ’ τόμου τις επετηρίδας.

Ο εκλιπὠν υπήρξε πρότυπο Ανθρώπου, άριστος οικογενειάρχης, πράος, συναινετικός, άκουγε με προσοχή τον συνομιλητή του προσπαθώντας να  κρατεί ισορροπίες.

Η Εταιρεία θα κρατήσει ζωντανή την εικόνα του ανιδιοτελούς Επιτίμου Προέδρου της.