Λειτουργικές εκδηλώσεις και μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης και ειρήνης για το νέο έτος από τους Επισκόπους της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας

Ζεστή υποδοχή του 2018 στη Σύρο

Με ευχές για μία καλύτερη χρονιά, γεμάτη υγεία, αγάπη, ευημερία και ειρήνη τα ευσεβή πληρώματα της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας της Σύρου καλωσόρισαν το 2018.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως και προέστη της Δοξολογίας για το νέο έτος, με τη συμμετοχή των Εφημερίων του νησιού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο Βουλευτής Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, πρόεδροι τοπικών συλλόγων και φορέων καθώς και πλήθος πιστών.

Στη σύντομη προσλαλιά του, ο Μητροπολίτης Σύρου ευχήθηκε το νεοαφιχθέν έτος να φέρει ξανά το χαμόγελο στα χείλη μας και την ελπίδα στην καρδιά μας, εφόδια απαραίτητα για να σταθούμε όρθιοι και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής.

Το μεσημέρι, στην αίθουσα του Θρόνου, στο Επισκοπείο Ερμουπόλεως, ο Σεβασμιώτατος, παρουσία όλων των Εφημερίων της Σύρου και μελών των οικογενειών τους, ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αφού ευχαρίστησε, τόσο τους ίδιους, όσο και τους Ιερείς των υπόλοιπων 11 νησιών της Ιεράς Μητρόπολης για την καλή τους διακονία, απευθύνοντάς τους ευχές για το νέο έτος, αναφέρθηκε στο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελέστηκε το 2017 και ζήτησε τις προσευχές όλων για τη στήριξη της Αρχιερατικής Διακονίας του.

Επιδίωξη όλων των ανθρώπων, η ειρήνη

Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο τελέστηκε, το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία – Δοξολογία της χρονιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας εορτάστηκε η 51η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, με θέμα «Μετανάστες και πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες σε αναζήτηση της ειρήνης».

Στο φετινό μήνυμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος σε όλους τους ανθρώπους και σε όλα τα έθνη της γης σημείωσε πως, η ειρήνη, την οποία οι άγγελοι αναγγέλλουν στους βοσκούς, τη νύκτα των Χριστουγέννων, αποτελεί μια βαθιά επιδίωξη όλων των ανθρώπων και όλων των λαών, πάνω απ’ όλα αυτών που υφίστανται σκληρά τη στέρησή της.

«Για εμάς τους Χριστιανούς, πρώτιστο καθήκον είναι, με πνεύμα ευσπλαχνίας και αγάπης να υποδεχόμαστε τους συνανθρώπους μας που οι συνθήκες τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, για την αναζήτηση ενός τόπου, στον οποίο θα ζήσουν ειρηνικά», υπογράμμισε στο κήρυγμά του ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου.

Ωστόσο, τονίστηκε ότι, η υποδοχή του άλλου απαιτεί μια συγκεκριμένη στράτευση, μια σειρά από ενέργειες για βοήθεια και εκδήλωση καλοσύνης, μια προσεκτική επαγρύπνηση και κατανόηση, μια υπεύθυνη διαχείριση νέων και πολύπλοκων καταστάσεων, οι οποίες, ενίοτε, προστίθενται σε άλλα και πολλά ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

«Όσοι υποθάλπουν τον φόβο έναντι των μεταναστών αντί να οικοδομούν ειρήνη, σπέρνουν πίκρα, ρατσιστικές διακρίσεις και ξενοφοβία. Ορισμένοι τις μεταναστεύσεις τις θεωρούν ως απειλή. Αντίθετα ο Πάπας μας προσκαλεί να τις δούμε με μία ματιά γεμάτη εμπιστοσύνη ως ευκαιρία για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ειρήνης», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως οι άνθρωποι θα βρουν τη χαρά, την αγάπη και την ειρήνη, όταν ο Χριστός, ο άρχοντας της Ειρήνης, κατοικήσει στις καρδιές τους.

«Όλοι να ειρηνεύουμε στις καρδιές μας»

Τις ευχές του προς τους ιερείς της εδώ Καθολικής Εκκλησίας, τους πιστούς του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου αλλά και ολόκληρου του νησιού, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις τρεις διαστάσεις του χρόνου, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

«Οι πατέρες της εκκλησίας μας έγραψαν ότι, το παρελθόν το χαρακτηρίζει η πίστη, το παρόν η αγάπη και το μέλλον η ελπίδα. Σήμερα ζούμε με την πίστη και την αγάπη, προσδοκώντας την ελπίδα» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, για να υλοποιηθεί η ελπίδα στη ζωή μας, θα πρέπει να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο και στον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε «όλοι να ειρηνεύουμε στις καρδιές μας, προς τους άλλους, προς τους εαυτούς μας και προς τον Θεό».

Περιοδεία αγάπης στα Ιδρύματα Προστασίας του Γήρατος

Την καθιερωμένη ποιμαντική πορεία αγάπης στα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Σύρου πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι Επίσκοποι των δύο Εκκλησιών του νησιού, απευθύνοντας ευχές για τη νέα χρονιά στους τροφίμους, τους περιθαλπόμενους και το προσωπικό αυτών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, συνοδευόμενοι από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτ. π. Φλαβιανό Αλμπέσκου και τον βικάριο της Καθολικής Εκκλησίας π. Αντώνιο Βουτσίνο επισκέφτηκαν τα τρία Ιδρύματα Προστασίας του Γήρατος που λειτουργούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με πρώτο σταθμό το Γηροκομείο των Αδελφών του Ελέους. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Γηροκομείο της Φιλοπτώχου Εταιρείας του Αγίου Παντελεήμονα, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος κ. Νικήτας Γρυπήρας και τέλος επισκέφτηκαν τον Οίκο Ευγηρίας της Ιεράς Μητροπόλεως στα Τάλαντα, όπου τους υπεδέχθη ο Διευθυντής Προσωπικού κ. Αλέξανδρος Μανδηλαράς.

Οι Επίσκοποι και οι επιτελείς τους διένειμαν γλυκίσματα και αναμνηστικές ευλογίες στους φιλοξενουμένους των ιδρυμάτων προς τους οποίους και ευχήθηκαν για το νέο έτος, ενώ συνεχάρησαν τους υπευθύνους και τους εργαζομένους για το θεάρεστο έργο τους.

Ταχεία ανάρρωση ευχήθηκαν στους νοσηλευόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειου και Πρώιου», συνοδευόμενοι από τη Διοικήτρια κ. Μαργαρίτα Μπουραντά και τη Διευθύνουσα του Νοσηλευτικού Τμήματος, κ. Ελένη Αλτουβά.

«Το προσωπικό και οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τον εαυτό τους»

Μετά το πέρας του οδοιπορικού αγάπης, οι δύο Επίσκοποι σε κοινή τους δήλωση τόνισαν ότι η αγάπη και η μέριμνά τους, καθώς και οι προσευχές τους για τους γέροντες και τους ασθενείς είναι διαρκείς, ζήτησαν την προσευχή για τη στήριξη των δύο Εκκλησιών και συνεχάρησαν όλους όσοι εργάζονται στους θύλακες της κοινωνικής μέριμνας.

«Ολοκληρώνοντας και φέτος αυτή την ποιμαντική πορεία αγάπης στην καρδιά μας έχουμε ανάμεικτα αισθήματα», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος π. Πέτρος. «Δεν κρύβω τη θλίψη μου και τη συμπόνοια μου για όλο αυτόν τον πόνο που συναντήσαμε στα πρόσωπα των ασθενών του Νοσοκομείου αλλά και τον πόνο που φέρνουν τα γηρατειά και η μοναξιά στους τροφίμους των Γηροκομείων. Ωστόσο, είδαμε με πόση αγάπη τελούν το λειτούργημά τους το προσωπικό και οι εργαζόμενοι των ιδρυμάτων, οι οποίοι πολλές φορές ξεπερνούν τον εαυτό τους, προσφέροντας ανακούφιση και συμπαράσταση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Γι’ αυτό, θέλω να ζητήσω από το Θεό να ευλογεί τόσο εκείνους, όσο και τις οικογένειές τους και να τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν το έργο τους».

Στη συνέχεια, ο Καθολικός Επίσκοπος ευχήθηκε να υπάρχει λιγότερη ασθένεια και λιγότερος πόνος και ο τρόφιμο των τριών γηροκομείων να είναι όσο το δυνατόν υγιείς και να έχουν μόνο τα γηρατειά να βαραίνουν τη ζωή τους. «Θέλω ταπεινά να ζητήσω την προσευχή όλων των ηλικιωμένων για την ευόδωση των σκοπών των δύο Εκκλησιών της Σύρου, έτσι ώστε να μπορέσουν μαζί αδελφωμένες και αγαπημένες να προσφέρουν στους κατοίκους αυτό που έχουν ανάγκη, την πίστη στον Θεό και τη σωστή καθοδήγηση έτσι ώστε όλοι μαζί να πορευόμαστε προς τη Βασιλεία των Ουρανών», κατέληξε.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος συνεχάρη τους εργαζομένους των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων του νησιού και ευχήθηκε «ο Θεός να μας έχει όλους καλά, να συνεχίσουμε την πορεία μας και το έργο μας. Να χαιρόμαστε τη ζωή και όταν έρθουν τα γηρατειά να είναι ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά».

“Ποδαρικό” του ΑΡΤΕΜΙΣ στο λιμάνι της Σύρου

Τo πλοίο “ΑΡΤΕΜΙΣ” που ενώνει καθημερινά τους Κυκλαδίτες υπήρξε η πρώτη άφιξη του 2018 για το λιμάνι της Ερμούπολης, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, οπότε και πραγματοποίησε το “ποδαρικό” του, λίγο μετά τις οκτώ, με εκπροσώπους της Λιμενικής Αρχής και του Λιμενικού Ταμείου Σύρου να το υποδέχονται.

Στο πλοίο της Hellenic Seaways καλωσόρισαν τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων οι πλοίαρχοι Στυλιανός Περιστεράκης και Ιωάννης Σιγάλας, από κοινού με το πλήρωμα, ανταλλάσσοντας ευχές για την υποδοχή του νέου έτους.

Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Περιστεράκης δέχθηκε τα συμβολικά δώρα που του προσέφεραν τόσο ο Λιμενάρχης Σύρου, Ιάκωβος Γκύζης, όσο και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, οι οποίοι και αναγνώρισαν στο πρόσωπό του τον καθημερινό αγώνα των μελών του πληρώματος να εξυπηρετούν τους νησιώτες απρόσκοπτα και κόντρα στις αντιξοότητες και τον καιρό.

Πρέπει να σημειωθεί πως, αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου οι κκ Γκύζης και Κοσμάς συνοδευόμενοι και από το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος Σύρου μετέβησαν στο σαλόνι του πλοίου όπου κι έλαβε χώρα μία σύντομη “γιορτή”, κατά τη διάρκεια της οποίας, τονίσθηκε ιδιαιτέρως η συνεργασία όλων των πλευρών για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών. Το «παρών» έδωσε και ο υπολιμενάρχης, Γιάννης Βαμβακούσης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, κατά την οποία, ο κ. Περιστεράκης ευχήθηκε μια χρονιά γεμάτη με ελπίδα, όνειρα και προσδοκίες καθώς και προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες.

Παράλληλα συνέστησε προκοπή, συνέπεια και υπευθυνότητα στην σκληρή δουλειά που έχουν κληθεί να κάνουν, ενώ έστειλε και το μήνυμα του προτρέποντας να μην επιτραπεί σε κανέναν να αποκλείει, να μειώνει και να περιθωριοποιεί την καταξιωμένη, μέσα από αιώνες ελληνική ναυτοσύνη.