Έκκληση του Συλλόγου «Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου» για την εγγραφή νέων μελών με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του

Προς αποφυγή πιθανού αφανισμού του

Η αναζήτηση νέων μελών που, χαρίζοντας το αίμα τους, θα προσφέρουν ζωή σε πολλούς πάσχοντες συνανθρώπους μας, παραμένει ένας εκ των βασικών στόχων του Συλλόγου «Εθελοντική Αιμοδοσία» Σύρου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 47 χρόνια ανελλιπούς δράσης.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, καθώς και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στην Ενοριακή Αίθουσα του Αγίου Σεβαστιανού στην Άνω Σύρου, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μελών και φίλων του Σωματείου.

Μόλις 733 ενεργά μέλη

Ο πρόεδρος π. Αντώνιος Βουτσίνος, αναφερόμενος στα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς, κατέστησε γνωστό ότι, κατά τη διάρκεια του 2017 πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου 1.200 αιμοληψίες, εκ των οποίων οι 335 έγιναν από μέλη του Συλλόγου. Με την ποσότητα που συγκεντρώθηκε καλύφθηκαν 161 περιστατικά σε Νοσοκομεία των Αθηνών, του Πειραιώς και άλλων πόλεως της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα 1.736 εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου, μόνο τα 733 μπορούν να αιμοδοτούν σήμερα. Όπως τόνισε ο π. Αντώνιος, τα άτομα που είτε για λόγους υγείας, είτε λόγω ηλικίας δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν να προσφέρουν αίμα, δεν περιθωριοποιούνται, αλλά παραμένουν μέλη του Σωματείου. Το 2017, 51 άτομα συμπλήρωσαν το ανώτατο όριο ηλικίας (65ο έτος), που έχει ορίσει η νομοθεσία. Το διοικητικό συμβούλιο απένειμε στους ανθρώπους αυτούς τιμητικό έπαινο για την πολύτιμη συμβολή τους στο έργο του Συλλόγου, υπογραμμίζοντας πως, με την προσφορά τους εξέφρασαν τα ψηλά ιδανικά της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

Απέριττη η οικονομική ενίσχυση του Σωματείου

Με δεδομένο ότι, την περασμένη χρονιά, εμφανίστηκαν μόλις 5 νέοι αιμοδότες, ο π. Αντώνιος εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του Συλλόγου, επισημαίνοντας την ανάγκη για την εγγραφή νέων μελών, προκειμένου το Σωματείο να μην αφανιστεί μελλοντικά. «Χρειαζόμαστε το αίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ευχόμενος η μοναδική αυτή προσφορά ζωής να συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια. Πρόσθεσε μάλιστα πως, ο σύλλογος αναζητά συνεχώς καινούρια μέλη, νεαρής ηλικίας, καθώς «όσο πιο νεανικό είναι το αίμα, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι στην υγεία του ανθρώπου».

Ο πρόεδρος δε παρέλειψε να απευθύνει ευχαριστίες σε όλους όσοι στηρίζουν και βοηθούν το Σύλλογο στην υλοποίηση του σκοπού του, κάνοντας ειδική αναφορά στα Μέλη Στήριξης που με την ετήσια συνδρομή τους βοηθούν οικονομικά στη λειτουργία του Σωματείου. Ωστόσο, τόνισε ότι από τα 470 μέλη, μόνο τα 120 έχουν καταβάλει το ποσό των 10 ευρώ που έχει οριστεί για κάθε χρόνο. «Γίνεται μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με όλα αυτά τα μέλη ώστε να βρεθεί ο καταλληλότερος τρόπος να εισπράττονται οι συνδρομές τους» επεσήμανε ο π. Αντώνιος, προσθέτοντας πως όσοι, επιθυμούν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια, μπορούν να αποταθούν είτε στο Γραφείο της Αιμοδοσίας στην είσοδο του Νοσοκομείου, είτε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ευχαριστίες απηύθυνε επίσης στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πελοποννησίων «Ο Γέρος του Μοριά» και τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ Κυκλάδων για τη προσφορά συμβολικών χρηματικών ποσών προς την «Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου», καθώς και στον λογιστή κ. Λεονάρδο Χαλαβαζή, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος με τις γνώσεις και τη βοήθειά του απαλλάσσει το σωματείο από κάθε οικονομική «περιπέτεια». Καταλήγοντας, ο πρόεδρος κάλεσε τα μέλη να παροτρύνουν ανθρώπους από το οικογενειακό, εργασιακό και φιλικό περιβάλλον τους να στηρίξουν τον Σύλλογο και να συνεργαστούν μαζί του, ώστε να παραμείνει ζωντανός προς όφελος των συνανθρώπων μας, ειδικά στον τομέα της υγείας.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η Ταμίας του Συλλόγου κ. Μαρία Ξενάκη για την παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού. Το 2017, τα έσοδά του ανήλθαν στο ποσό των 19.709 ευρώ και τα έξοδά του στο ποσό των 8.711 ευρώ. Όπως τόνισε η ίδια, το ποσό των 10.998 ευρώ που παραμένουν στο ταμείο του Συλλόγου και θα χρησιμοποιηθούν το τρέχον έτος, δεν επαρκεί για τη βιωσιμότητά του. «Πρέπει να μας βοηθήσετε», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στα μέλη.

Σύλλογος που προσφέρει ζωή

Τις ευχές του Δημάρχου Γιώργου Μαραγκού και του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα ειρηνικό έτος με υγεία και χαρά για όλους, απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξης Αθανασίου. Μεταξύ άλλων, κατέστησε γνωστό ότι, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αναζητηθεί από το δήμο τρόποι για την ενίσχυση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου, καθώς πρόκειται για ένα Σωματείο ονομαστό σε όλη την Ελλάδα, που πραγματικά προσφέρει ζωή. «Είναι ένας σύλλογος που έχει δώσει δείγματα γραφής τόσα χρόνια και η προσφορά του στην κοινωνία τόσο της Σύρου όσο και γενικότερα είναι ανεκτίμητη. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε κάποιο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας και παραμένει το ερώτημα, γιατί η νομοθεσία δεν προβλέπει τη βοήθεια σε σωματεία και συλλόγους που προσφέρουν πολύτιμο έργο στο κοινωνικό σύνολο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο πρόεδρος του Συλλόγου π. Αντώνιος Βουτσίνος δεν παρέλειψε να σχολιάσει την απουσία εκπροσώπου του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου από την εκδήλωση, τονίζοντας ότι η ηθική υποστήριξη από το ίδιο είναι απαραίτητη για το σύλλογο.

Αμέσως μετά την απονομή τιμητικών επαίνων στα μέλη που συμπλήρωσαν το 65ο έτος της ηλικίας τους, ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα από τμήμα του Λαογραφικού – Χορευτικού Συλλόγου «η σοφία της παράδοσης» καθώς και κλήρωση δώρων που προσφέρθηκαν από επιχείρηση του νησιού και ιδιώτη, φίλο του Συλλόγου.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, Δημήτρης Νταλαχάνης.