Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου «Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου» - Αναζήτηση νέων ενεργών αιμοδοτών για την απρόσκοπτη συνέχιση του θεάρεστου έργου του

Προσφορά που παίρνει σάρκα και οστά και δίνει ζωή

Την ανάγκη εγγραφής νέων μελών, που πληρούν τις προϋποθέσεις για να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους το πολυτιμότερο δώρο ζωής που λέγεται «αίμα», επεσήμανε για μία ακόμη χρονιά ο πρόεδρος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου π. Αντώνιος Βουτσίνος, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σωματείου.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, φιλοξενήθηκε και φέτος στην Ενοριακή Αίθουσα του Αγίου Σεβαστιανού στην Άνω Σύρο, παρουσία πλήθους μελών, φίλων αλλά και εκπροσώπων φορέων του νησιού.

Στον χαιρετισμό του, που ακολούθησε μετά τη θεατρική παράσταση «Μας τα ‘παν κι άλλοι» από τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου του Ιερού Ναού Ταξιαρχών υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Ρένας Ξαγοράρη, ο π. Αντώνιος αναφέρθηκε στη σταδιακή μείωση των ενεργών αιμοδοτών αλλά και στον μικρό αριθμό νέων μελών του Συλλόγου – μόλις 8 το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί, πως την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου 1.283 αιμοληψίες, εκ των οποίων 314 φιάλες αίματος προήλθαν από μέλη του Συλλόγου. Μέσω αυτής της προσφοράς καλύφθηκαν 171 περιστατικά τόσο στο τοπικό Νοσοκομείο, όσο και σε νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και άλλων πόλεων.

Παρά το γεγονός, ότι τα μέλη της «Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου» ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 1.741 άτομα, η ηλικία, οι ασθένειες και λοιποί παράγοντες δεν επιτρέπουν σε όλους να αιμοδοτούν,  με αποτέλεσμα ο Σύλλογος να διαθέτει μόνο 720 ενεργούς αιμοδότες.

«Στόχος και επιθυμία μας είναι η αύξηση των μελών, αλλά δυστυχώς αυτά μειώνονται συνεχώς», υπογράμμισε ο π. Αντώνιος, εξηγώντας ότι ο Σύλλογος αποχαιρέτισε το προηγούμενο έτος 48 άτομα, το κενό των οποίων δεν έχει καλυφθεί, δεδομένου ότι μόνο 6 άνθρωποι εντάχθηκαν στην οικογένειά του.

Σημαντική «απώλεια» καταγράφεται και στον αριθμό των Μελών Στήριξης του Συλλόγου. Από τα 482 μέλη που κατέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια την ετήσια συνδρομή, μόνο 118 κατάφεραν να προσφέρουν το ποσό των 10 ευρώ, εντός του 2018.

Η λύση βρίσκεται στην ενημέρωση των νέων ανθρώπων

Ο πρόεδρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι στηρίζουν τον Σύλλογο, που από το 1971 επιτελεί θεάρεστο έργο στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς το Ίδρυμα Δημήτρη και Λιλίλας Μωραΐτη και τον Σύλλογο Πελοποννησίων Σύρου «Ο Γέρος του Μοριά» για την οικονομική τους στήριξη, τον Λεονάρδο Χαλαβαζή για τις λογιστικές υπηρεσίες που προσφέρει ανιδιοτελώς στον Σύλλογο, την ενορία  Αγ. Σεβαστιανού για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων του Συλλόγου, τον υπεύθυνο των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητρόπολης αρχιμανδρίτη Νικόλαο Γαβαλλά, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και τον εφημέριο των Τριών Ταξιαρχών π. Κωνσταντίνο Χαρούλη.  

Χαιρετισμό απηύθυνε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Βαγγέλης Πανοηλίας, ο οποίος πρότεινε την πραγματοποίηση καμπάνιας ευαισθητοποίησης στα Λύκεια του νησιού με στόχο την ενημέρωση μαθητών που επιθυμούν να εγγραφούν στο Σύλλογο.

Το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του συνεχάρη με τη σειρά της, η υπεύθυνη του τμήματος αιμοδοσίας του Γ.Ν. Σύρου Άντα Κοτσάνη για την άμεση ανταπόκριση του Συλλόγου σε κάθε παρουσιαζόμενη ανάγκη.