Πρόσκληση σε εξόρμηση για παρατήρηση αυτοφυών φυτών της Άνδρου

  • Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2019 - 06:21

Η εθελοντική ομάδα Andros Routes σε συνεργασία με την ομάδα του έργου LIFE Andros Park, διοργανώνουν εξόρμηση για αναζήτηση αυτοφυών φυτών της Άνδρου στην περιοχή της Άρνης και των Ρεμάτων και σας προσκαλούν να συμμετέχετε.

Η εξόρμηση θα λάβει χώρα το Σάββατο, 11 Μαΐου, στις 10:00 το πρωί. Σημείο συνάντησης είναι η εκκλησία της Παναγίας στην Άρνη, δίπλα στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρνης. Από εκεί θα μεταφερθούμε με πουλμανάκι του Δήμου Άνδρου στην περιοχή των Ρεμάτων, από όπου θα ξεκινήσει η πεζοπορία, προκειμένου να επισκεφτούμε το δάσος σκλήθρων που υπάρχει στην περιοχή. Στη συνέχεια, θα ανηφορίσουμε προς την περιοχή της Άρνης, καταλήγοντας στην εκκλησία της Άρνης, όπου θα βρίσκονται τα οχήματά μας. 

Η Άνδρος παρουσιάζει μια μοναδική σύνθεση βιοτόπων και μια ιδιαίτερη χλωρίδα που αριθμεί 1.046 αυτοφυή φυτά. Φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία είναι ενδημικά των νησιών του Αιγαίου, ενώ ορισμένα είναι εξαιρετικά σπάνια και κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Επίσης, φιλοξενεί είδη για τα οποία η Άνδρος αποτελεί τη νοτιότερη ή μία από τις νοτιότερες περιοχές εξάπλωσής τους και αναπτύσσονται συνήθως κατά μήκος των πολυάριθμων ρεμάτων, σε παρόχθια δάση, όπως τα δάση σκλήθρων.

Η εξόρμηση πραγματοποιείται την περίοδο που τα περισσότερα φυτά είναι σε ανθοφορία και σε μια περιοχή που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τη χλωρίδα της. Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης θα πραγματοποιηθεί βοτανική ξενάγηση και παρουσίαση των σημαντικότερων ειδών φυτών που θα απαντηθούν από τον Δρ. Παναγιώτη Τρίγκα, επίκουρο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η συνολική διάρκεια της εξόρμησης εκτιμάται σε 3-4 ώρες και θα καλυφθεί απόσταση περίπου 4,5 km, βαδίζοντας στις σηματοδοτημένες από το εγχείρημα Andros Routes διαδρομές 13, 11 και Άρνη κυκλική, αλλά και σε τμήματα χωματόδρομων. Παρακαλούμε θερμά να φοράτε κλειστά παπούτσια και να έχετε μαζί σας πόσιμο νερό και κολατσιό!

Η εξόρμηση απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να μυηθεί στη χλωρίδα της Άνδρου, οικογένειες, νέους, ενήλικες και παιδιά.

Για να λάβετε μέρος είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής το αργότερο έως την Παρασκευή, 10 Μαΐου, στις 13:00, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@androsroutes.grlifeandrospark@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6942-461841, 6972-986659