«ΕΜΠΡΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ»

Πιλοτικά προγράμματα ανίχνευσης θαλάσσιας ρύπανσης

Σε συνεργασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου με το Τμήμα Ωκεανογραφίας του Παν. Αιγαίου
  • Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020 - 06:25

Νέα συνεργασία στο πλαίσιο της βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και της ανίχνευσης θαλάσσιας ρύπανσης, αναπτύσσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών. Την Τετάρτη κλιμάκιο της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου μαζί με τον αντιδήμαρχο Μιχ. Ρούσση μετέφεραν στην ακτή Τσαμάκια  μεγάλη ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων (μπουκάλια, καπάκια κ.λπ) τα οποία προέρχονταν από εργασίες καθαρισμού στις θάλασσες και στις ακτές της περιοχής το προηγούμενο διάστημα.

Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται  στο πλαίσιο του προγράμματος ανίχνευσης θαλάσσιας ρύπανσης που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών.

Αμέσως μετά την παράδοση των πλαστικών  τα στελέχη της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Κώστα Τοπουζέλλη που είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος τοποθέτησαν το υλικό στο στόχο που βρίσκεται στη θάλασσα ώστε ο δορυφόρος να καταγράψει την εικόνα τους και να μπορεί να ανιχνεύσει με βάση αυτά τα δεδομένα τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά μπουκάλια σε οποιοδήποτε σημείο και αν εντοπίζεται.

Συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Λέσβου

Κατά την εξέλιξη του πειράματος τα στελέχη του Δήμου Δυτικής Λέσβου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους υπεύθυνους του ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης συνεργασίας τους επόμενους μήνες σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής στην περιοχή με δεδομένο ότι στη Δυτική Λέσβο υπάρχουν αξιόλογα υδάτινα οικοσυστήματα τα οποία χρήζουν μελέτης και προστασίας όπως για παράδειγμα ο κόλπος Καλλονής.

Ανίχνευση θαλάσσιας ρύπανσης από δορυφόρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και πέρυσι είχε συμμετάσχει ο Δήμος Λέσβου  υλοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στο νησί. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι ο εντοπισμός μέσω δορυφόρου της θαλάσσιας ρύπανσης με πλαστικό υλικό. Ο δορυφόρος καταγράφει την εικόνα των πλαστικών που εντοπίζει στους ειδικούς  στόχους που έχουν τοποθετηθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη θαλάσσια περιοχή Τσαμάκια και στη  συνέχεια μπορεί να ανιχνεύσει ανάλογες εικόνες θαλάσσιας ρύπανσης στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ανίχνευση ρύπανσης ακτών με drone

Εν τω μεταξύ φέτος για πρώτη φορά ξεκινά μία ακόμη πιλοτική εφαρμογή από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών.

Το πρόγραμμα αυτό καταγράφει με droneπάνω από τις ακτές του νησιού την πυκνότητα του πλαστικού που υπάρχει ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα στοιχεία καταχωρούνται σε ειδική βάση δεδομένων και έτσι υπολογίζεται με ακρίβεια το μέγεθος της ρύπανσης από πλαστικό στις ακτές του νησιού. Μάλιστα το σύστημα θα μπορεί να ενημερώνεται αυτόματα μέσω τεχνητής νοημοσύνης από φωτογραφίες που θα στέλνει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος με drone.

Εργαλείο για την τοπική κοινωνία

Το νέο αυτό πιλοτικό σύστημα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις  τοπικές κοινωνίες και την Αυτοδιοίκηση αφού θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την εικόνα ρύπανσης των ακτών του νησιού κατά τη  διάρκεια του έτους και θα προχωρούν  σε στοχευμένες παρεμβάσεις καθαρισμού των ακτών με βάση τα στοιχεία.

Το πρόβλημα της ρύπανσης των ακτών γενικότερα είναι πιο έντονο τη χειμερινή περίοδο πριν τις δράσεις καθαρισμού που πραγματοποιούνται το καλοκαίρι.

Τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη αφού γίνονται καθημερινά σχεδόν παρεμβάσεις στις ακτές που κολυμπούν οι λουόμενοι. Με την πρωτοποριακή εφαρμογή του Τμήματος Ωκεανογραφίας, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα για έλεγχο ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες παραλίες στις οποίες δεν γίνονται τακτικά εργασίες καθαρισμού.