“ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ”

Βεβήλωσαν τον τάφο της Λιλής Ζωγράφου

  • Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020 - 06:27

Θύελλα οργής και αγανάκτησης έχει ξεσπάσει στην τοπική κοινωνία από το βανδαλισμό του τάφου της Λιλής Ζωγράφου, στο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της «Π» σε σχέση με το σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής να δημιουργήσει ένα ταφοπέδιο – μνημείο σαν ελάχιστη απόδοση τιμής στο πρόσωπο μιας σπουδαίας Κρητικιάς, άγνωστοι έσπασαν την πλάκα του τάφου της. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έδρασαν οι υπεύθυνοι του ιερόσυλου βανδαλισμού παραμένουν άγνωστες, αφού διαπιστώθηκε εκ των υστέρων.

Η άθλια νοσηρή και ανιστόρητη αυτή πράξη, όπως είναι φυσικό προκάλεσε αναστάτωση και στη Λότζια, αφού εκτός των άλλων καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία του κοιμητηρίου καθώς οφείλει να διασφαλίζει και να περιφρουρεί την ιερότητα του χώρου. Όπως είναι γνωστό η «Π» με αναλυτικό της δημοσίευμα είχε αναδείξει το σχεδιασμό του δήμου να αποδώσει τιμή στην πολύ σημαντική συγγραφέα και δημοσιογράφο, που υπήρξε ένα λαμπρό ανυπόταχτο και αλύγιστο πνεύμα σε όλη τη σπουδαία διαδρομή της.

Μάλιστα η όλη διαδικασία είχε κινηθεί με εντολή του δημάρχου κ. Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος είχε δώσει εντολή στην αρμόδια αντιδήμαρχο να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο τη δημιουργία μνημείου εντός του κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου, προκειμένου να τιμηθεί η αείμνηστη Λιλή Ζωγράφου.

Όπως τονίζεται στη σχετική εισήγηση, η κορυφαία συγγραφέας, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 17 Ιουνίου 1922, απεβίωσε το 1998 στο Ηράκλειο Κρήτης και ενταφιάσθηκε σε ταφοπέδιο τριετούς χρήσης του κοιμητηρίου Αγίων Κωνσταντίνου. Όπως είναι γνωστό, στα ταφοπέδια τριετούς χρήσης του κοιμητηρίου έχουν διενεργηθεί σχεδόν όλες οι εκταφές προκειμένου να προγραμματιστεί η περαιτέρω διαχείριση του χώρου.

Η Λιλή Ζωγράφου παραμένει στο ταφοπέδιο τριετούς χρήσης, αλλά επιβάλλεται να διενεργηθεί η εκταφή της. Η αντιδήμαρχος σημειώνει ότι η αρμόδια υπηρεσία του κοιμητηρίου, προσπάθησε να επικοινωνήσει με οικείους της προκειμένου να διενεργηθεί η εκταφή.

Από το Δημοτολόγιο Ηρακλείου προέκυψε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας με τον τελευταίο της σύζυγο και η κόρη της Ειρήνη Χατζηδάκη έχει αποβιώσει από το 2003». Η απόφαση της δημοτικής Αρχής να διαμορφωθεί ένα μνημείο στη μνήμη της Λ.Ζωγράφου, δρομολογείται στο πλαίσιο της γενικότερης παρέμβασης αναβάθμισης του ιστορικού κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου έχουν ταφεί επιφανείς συμπολίτες μας.

Όπως είναι γνωστό, σήμερα λειτουργούν 612 οικογενειακοί τάφοι, ανάμεσά τους και τάφοι που συνδέονται με την πρόσφατη ιστορία της πόλης και της Κρήτης, όπως το κοιμητήριο των 18 νεαρών Άγγλων που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κρήτης την 25η Αυγούστου του 1898, ο τάφος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Ψαλιδάκη, τάφοι Δημάρχων του Ηρακλείου, πολιτικών, αντιστασιακών, λογοτεχνών και επιφανών Ηρακλειωτών.