«ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»

Μαύρισε το Ναυάγιο | Στάχτη πάνω από 1.500 στρέμματα – Επιχείρησαν πάνω από 100 πυροσβέστες

  • Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, 2020 - 06:27

Κρανίου τόπος η περιοχή πάνω από το Ναυάγιο… Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στη διασταύρωση της Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη πάνω από 1.500 στρέμματα. Οι πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τελικά κατάφεραν να οριοθετήσουν τη φωτιά το πρωί της Δευτέρας, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησαν με το πρώτο φως της ημέρας δυο ελικόπτερα, δυο πετζετέλ και ένα καναντέρ. Δυστυχώς, όλο το βράδυ συνέχισε το καταστροφικό της έργο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες στρέμματα να γίνουν στάχτη.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης παρέμειναν στο νησί μας μέχρι και χθες το μεσημέρι για τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου περιστατικού που τον έκαναν να έρθει στο νησί. Είπε πως επρόκειτο για μία δύσκολη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή, χωρίς δρόμους πρόσβασης, ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι στο νησί. Οι συνθήκες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τα αίτια της πυρκαγιάς, τα οποία ωστόσο διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ.

Αυτοψία του Μητροπολίτη Ζακύνθου στα καμένα

Χθες το πρωί, αυτοψία στα καμένα πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του στην «ΗΜΕΡΑ» ότι πρόκειται για μία εγκληματική πράξη, προσθέτοντας ότι κάποιοι δεν αγαπούν το νησί και βρίσκουν ευκαιρίες και το καίνε. «Η θλίψη μας είναι μεγάλη και στεναχωριόμαστε που κάποιοι δεν αγαπάνε αυτόν τον τόπο. Θέλουν πάντα, όταν βρίσκουν την ευκαιρία από τις καιρικές συνθήκες, να καίνε τη Ζάκυνθο μας. Αυτό είναι αναμφισβήτητα εγκληματικό. Στεναχωριόμαστε και για τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής αλλά και για την εκκλησιαστική περιουσία που ήταν δυστυχώς και αυτή μέσα στις εκτάσεις που κάηκαν. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Θεός να φωτίσει αυτούς τους ανθρώπους να σταματήσουν αυτή την εγκληματική σκέψη που έχουν για τη Ζάκυνθο και να αγαπήσουν το νησί. Να ευχαριστήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, τον Διοικητή, τα μέλη του Π.Σ. αλλά και όλους τους πυροσβέστες που ήρθαν εκτός Ζακύνθου. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και πραγματικά διαπιστώνουμε ότι έκαναν ένα καλό έργο».

Ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Π.Υ., Δυτ. Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Πελ/νήσου Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος, ο οποίος έφτασε στο νησί μας το απόγευμα της Κυριακής, κλήθηκε να κάνει έναν σύντομο απολογισμό για τις δυνάμεις που συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης και τις εκτάσεις που χάθηκαν στις φλόγες. «Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, έχουν καεί περίπου 1.500 στρέμματα δασική έκταση, αλλά είναι νωρίς να πούμε ακριβώς. Συνολικά, οι δυνάμεις στο νησί ήταν 30 πυροσβεστικά, καθώς ήρθαν οχήματα από Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, αλλά και 5 ομάδες πεζοπόρο από 8 άτομα η κάθε ομάδα. Το πρωί πέταξαν δυο ελικόπτερα, δυο πετζετέλ και ένα καναντέρ. Την Κυριακή ρίψεις νερού πραγματοποίησαν δυο ελικόπτερα, δυο καναντέρ και 4 πετζετέλ. Συνολικά επιχείρησαν πάνω από 100 πυροσβέστες. Επίσης συνέδραμαν πέντε υδροφόρες της Π.Ε. Ζακύνθου, δυο μηχανήματα έργου και εθελοντικές ομάδες του νησιού. Ήταν μια μεγάλη πυρκαγιά. Ξεκίνησε νοτιοδυτικά από τις Βολίμες χωρίς να απειλήσει το χωριό. Κινήθηκε προς τη θάλασσα και στις 02.00 τα ξημερώματα γύρισε πάλι προς τις Βολίμες, αλλά είχαμε τις επίγειες δυνάμεις. Το πρωί υπήρχαν μικρές φλόγες. Για τα αίτια διενεργείται προανάκριση από την Π.Υ. Ζακύνθου σε συνεργασία με την αστυνομία».

Ν. Θεοδόσης: «Ήταν μία άνιση μάχη»

Ο πρόεδρος των Βολιμών Ν. Θεοδόσης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο μέτωπο και παρακολουθούσε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή όταν ξέσπασε η φωτιά, ενώ για μία ακόμα φορά μίλησε για την αναγκαιότητα που υπάρχει να ληφθούν από τη δημοτική αρχή μέτρα για την ασφάλεια στο πλάτωμα του Ναυαγίου. «Ήταν ένα δύσκολο 24ωρο, από την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά το μεσημέρι της Κυριακής, γύρω στα 300 μέτρα πιο πάνω από τη διασταύρωση στην είσοδο του Ναυαγίου. Δεν κινδύνεψαν χωριά. Έγινε μία τεράστια προσπάθεια από την Π.Υ. για να ελεγχθεί, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη στην περιοχή μας. Ήταν μία άνιση μάχη, παρά την άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων και των πεζοπόρων τμημάτων είναι μία περιοχή δύσβατη που δεν υπάρχει δρόμος να προσεγγίσεις για να «κόψεις» τη φωτιά. Το δάσος είχε καεί και πάλι το 2019. Όλα αυτά ήταν πολύ αρνητικά στοιχεία και σε συνδυασμό με την ένταση του ανέμου ήταν δύσκολο να μην επεκταθεί η φωτιά. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Η εικόνα που θα αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο πλάτωμα του Ναυαγίου έχει αλλάξει δραματικά. Ήταν ότι χειρότερο αυτό που συνέβη για την ορεινή Ζάκυνθο. Για τα μέτρα στην περιοχή, το μόνο που έχω να πω είναι ότι αυτή η εικόνα με προσβάλει. Τα μέτρα για την πυροπροστασία είναι χιλιοειπωμένα και έχουν ψηφιστεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν ξέρω γιατί η δημοτική αρχή δεν τολμά να βάλει χέρι».