“Η ΡΟΔΙΑΚΗ”

Το χιόνι προκάλεσε ζημιές σε αγρότες και κτηνοτρόφους

  • Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022 - 06:24

Ζημιές σε θερμοκηπιακές και σταυλικές εγκαταστάσεις, στα εσπεριδοειδή, σε ελαιόδεντρα, στη φυτική παραγωγή αλλά και στην κτηνοτροφία, καταγράφηκαν στο νησί μας από τη διέλευση της «Ελπίδας».

Ήδη χθες ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης πραγματοποίησε αυτοψία στ’ Αφάντου και στη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου, όπου και καταγράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών αυτών. Ειδικά για τις ζημιές στ’ Αφάντου ο κ. Ζαννετίδης είχε συνεργασία και με τον αντιδήμαρχο Αφάντου- αρμόδιο για θέματα ακίνητης περιουσίας κ. Βασίλη Μανέττα ο οποίος και επιλήφθηκε της όλης κατάστασης από την πρώτη στιγμή.

Όπως δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο κ. Ζαννετίδης επρόκειτο «για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν και στην περιοχή μας και είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν και ζημιές».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένο του Πρωτογενούς Τομέα, στ’ Αφάντου καταστράφηκαν θερμοκήπια, πρόχειρα υπόστεγα αλλά και μάντρες, ενώ στα χωριά Μαλώνα και Μάσσαρι είχαμε και καταστροφές εσπεριδοειδών. Επίσης υπήρξαν καταγγελίες για αρκετά ζώα που εντοπίστηκαν νεκρά από το κρύο σε διάφορες περιοχές του νησιού μας.

«Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του φαινομένου, με τις οδηγίες του Περιφερειάρχη μας, είμαστε σε διαρκή συνεργασία και επαφή με τις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, με τους Δήμους που έχουν πληγεί αλλά και με τους πληττόμενους προκειμένου να βοηθήσουμε και να ενημερώσουμε για τις διαδικασίες αποζημίωσης, που η πρώτη τους ενέργεια πρέπει να είναι η αναγγελία της ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.

Στο μεταξύ, δηλώσεις για τις ζημιές στη δημοτική ενότητα Αφάντου έκανε χθες, στο ραδιόφωνο του “Sky Rodos” ο αντιδήμαρχος της περιοχής, κ. Βασίλης Μανέττας.

«Είμαστε από το πρωί στον δρόμο για την καταγραφή των ζημιών στον πρωτογενή τομέα. Είχαμε καταστροφές σε οργανωμένες γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Προκλήθηκαν όμως  πολύ μεγάλες ζημιές σε θερμοκήπια. Καταστράφηκαν πρόχειρα υπόστεγα σε μάντρες και καταπλακώθηκαν τα αιγοπρόβατα», είπε.

Όπως τόνισε ο κ. Μανέττας έγινε ήδη αναγγελία στον ΕΛΓΑ. Εντός δέκα ημερών οι παραγωγοί θα καταγράψουν τις ζημίες και η επιτροπή του ΕΛΓΑ που θα έρθει στο νησί θα κάνει αποτίμηση της κατάστασης για να δοθούν αποζημιώσεις.

Ο κ. Μανέττας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έγιναν κατά την κακοκαιρία να απεγκλωβιστούν οδηγοί που είχαν εγκλωβιστεί στην είσοδο του Γκολφ Αφάντου και στην ΕΟ Ρόδου-Λίνδου κοντά σε γνωστή ταβέρνα.

«Κάναμε παρέμβαση και τους απεγκλωβίσαμε. Συνεχίσαμε με τα μηχανήματά μας τη διάνοιξη των οδών. Η κατάσταση ήταν δύσκολη και πιστεύω πως ανταποκριθήκαμε  άμεσα και αποτελεσματικά», τόνισε.

Ετικέτες: