Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Ο Άγιος Νικόλαος, μία πυξίδα πίστης στη ζωή των ανθρώπων

  • Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:55

Την παραβολή του τυφλού επαίτη όπως την έχει αποτυπώσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς μας παρουσιάζει στη σημερινή εκπομπή "Μηνύματα Πίστεως" η κα Αλεξάνδρα Φετουρή, η οποία είναι αφιερωμένη στο βίο και τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, εν όψει της γιορτής του στις 06 Δεκεμβρίου.

Στο δρόμο του Ιησού προς την Ιεριχώ βρέθηκε ένας τυφλός επαίτης, ο οποίος παραξενεύτηκε από το πλήθος που ακολουθούσε τον Κύριο. Όταν έμαθε το λόγο της κοσμοσυρροής, έχοντας βαθιά πίστη, άρχισε να φωνάζει «Υιέ Δαυίδ ελέησέ με». Ο κόσμος που δεν είχε καταλάβει ποιος είναι ο Μεσσίας και ζητούσε από  τον επαίτη να σωπάσει. Ο Ιησούς όμως στάθηκε μπροστά στον τυφλό και τον ρώτησε τι ζητάει, κάνοντας το θαύμα και δίνοντάς του αυτό που επιθυμούσε.

Η παραβολή αυτή μας διδάσκει πως θα πρέπει είναι η πίστη μας μπροστά στο Θεό, βαθια και ειλικρινής και σε όποια κατάσταση κι αν βρισκόμαστε πρέπει να φωνάζουμε το Χριστό γιατί θα ακούσει τη φωνή μας και θα πραγματοποιήσει την επιθυμία μας.

Εν συνεχεία η κα Φετουρή μας μιλάγει για τον Άγιο Νικόλαο, πολιούχο της Σύρου και Άγιο των Αγίων. Ο πιο προσφιλής άγιος της εκκλησίας μας, προστάτης των ναυτικών και των πονεμένων ανθρώπων.

Γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας. Κληρονόμησε μεγάλη περιουσία, την οποία μοίρασε στους φτωχούς και έγινε ιερέας και αργότερα επίσκοπος. Ο Άγιος Νικόλαος την περίοδο των διωγμών δέχθηκε επίθεση στην εκκλησία που λειτουργούσε. Οι εχθροί του, του έσκισαν τα άμφια και τον φυλάκισαν. Ο Άγιος Νικόλαος στη φυλακή έκλαιγε όχι για την επίθεση ή τη φυλάκιση, αλλά για την ασέβεια να του σκίσουν τα ιερά άμφιά του την ώρα της λειτουργίας. Η Παναγία άκουσε τους λυγμούς του και τη νύχτα του έφερε μια στολή για να αντικαταστήσει τα σκισμένα ιμάτια.

Ο Άγιος Νικόλας είναι ένας από τους 318 Πατέρες στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Ολιγράμματος χωρίς κοσμική σοφία, άφησε παρακαταθήκη την αγάπη του για τον άνθρωπο. Δεν αφησε γραπτά μνημεία, άφησε όμως το πιο ζωντανό μνημειο την ίδια τη ζωή του, πυξίδα για όλους τους ανθρώπους για την πνευματική και γήινη πορεία τους.

Ο Άγιος Νικόλαος ονομάζεται κανόνας πίστεως γιατί η ζωή του είναι φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Γιορτάζει 53 φορές το χρόνο, η Εκκλησία τον τιμά κάθε Πέμπτη μαζί με τους Αποστόλους που ίδρυσαν το Χριστιανισμό. Η πίστη του υπήρξε ακλόνητη. Ήταν ταπεινός και έλαβε από το Θεό τα μεγαλύτερα πνευματικά ύψη γιατί ένας άνθρωπος χωρίς μεγάλη μόρφωση αν έχει πίστη στο Θεό ανοίγει το μυαλό του και μπορεί να κυρήξει το λόγο του Θεού καλύτερα από έναν επιστήμονα.

Στη σημερινή εκπομπή η κα Φετουρή μοιράζεται μαζί μας 2 θαύματα από τα πολλά του Αγίου Νικολάου.
Ο Αγιος αποφάσισε να ταξιδέψει στα Ιεροσόλυμα, με ένα καράβι γεμάτο κόσμο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έπιασε φουρτούνα και ένας πατέρας είπε ότι "για έναν Άγιο ο Θεός  μπορεί να μην καταποντίσει το καράβι της ανθρωπότητος. Γι’ αυτό ευτυχώς που συμβαίνουν οι τρικυμίες στη ζωή μας για να φωνάξουμε με δύναμη το Θεό και τον Άγιο". Οι επιβάτες γονάτισαν και ζήτησαν από τον Άγιο Νικόλαο να παρακαλέσει το Θεό να σταματήσει η θάλασσα για να μη πνιγούν. Εκείνος γονάτισε, σήκωσε τα χέρια και η φουρτούνα σταμάτησε. Μία ακόμα φορά ένας επιβάτης βγήκε στη γέφυρα του πλοίου εν ώρα τρικυμίας, τον πήρε ο αέρας και τον έριξε στη θάλασσα. Φώναξε δυνατά τον Άγιο Νικόλαο, εκείνος τον άρπαξε και τον πήγε στην πόρτα του σπιτιού του.

Ο Άγιος Νικόλαος βγήκε από τη φυλακή επί Μέγα Κωνσταντίνου με το τέλος των διωγμών. Πέθανε σε βαθιά γεράματα αγκαλιασμένος με τους ανθρώπους που τόσο αγάπησε στη ζωή του.