Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Η Εκκλησία ύψιστη προστασία των ανθρώπων

  • Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2017 - 10:42

Κάθε Κυριακή στην εκκλησία πραγματοποιείται το ξεχωριστό, ύψιστο ιερό έργο της Θείας Λειτουργίας, η οποία μας ανυψώνει πνευματικά. Η σημερινή εκπομπή "Μηνύματα Πίστεως" από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και την κα Αλεξάνδρα Φετουρή, πραγματεύεται το θαύμα που πραγματοποίησε ο Ιησούς στη Συναγωγή, και το θαύμα που θα πραγματοποιηθεί στη δική μας ζωή, εάν συμμετέχουμε στα μυστήρια της Εκκλησίας.

Είναι καθήκον μας να πηγαίνουμε στην εκκλησία και να βιώνουμε αυτό το ύψιστο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας. Σήμερα που όλοι οι άνθρωποι αναζητάμε μάταια μια πηγή θετικής ενέργειας, ας την αναζητήσουμε από το Θεό, ο οποίος είναι μαζί μας, και η παρουσία του δίνει φως στη ζωή μας.

Για το θαύμα του Ιησού μέσα στη Συναγωγή μας μιλάει ο Ευαγγελιστής Λουκάς:

Ο Χριστός κάθε Σάββατο μιλούσε στη συναγωγή. Μέσα στον κόσμο ήταν μια γυναίκα συγκύπτουσα. Κανείς δε μπορούσε να τη δει ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο Χριστός την είδε και κατανόησε τον πόνο της, ξεχώρισε τον άνθρωπο που πραγματικά έρχεται παρά το πρόβλημα του. Η συγκύπτουσα γυναίκα είχε δικαιολογημένες αφορμές για να μην πάει στην εκκλησία, όμως ήταν πάντα παρούσα, χωρίς να ζητήσει ποτέ τη γιατρειά της. Πήγαινε να πάρει θάρρος για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής της. Ο κύριος άπλωσε το χέρι του στο κεφάλι και της είπε "Απολύεσαι" και αμέσως η γυναίκα θεραπεύτηκε. Ο αρχισυνάγωγος όταν το είδε αυτό έλεγξε αγανακτισμένος τον Κύριο λέγοντάς του "Δεν τιμάς το Σάββατο". "Καλός ο τύπος και πρέπει να υπάρχει, αλλά η ουσία να νικάει τον τύπο.", απαντά ο Κύριος, καυτηριάζοντάς τον για την υποκρισία του και το τυπικό μέρος του Σαββάτου, καταδεικνύοντας τη διαφορά του τύπου με την ουσία.

Μέσα στην εκκλησία, με το Λόγο του Θεού θα λυθούμε κι εμείς από τα προβλήματά μας και θα

επέλθει η σωτηρία. Παίρνουμε άφεση αμαρτιών από τον ήλιο της δικαιοσύνης που βρίσκεται στην εκκλησία. Πρεπει να βγάλουμε την αμαρτία από μέσα μας και να αναστηθούμε πνευματικά. Διότι όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος: Το κράτος του Θεού δε μοιάζει με τα κράτη που υπάρχουν στη γη. Δεν έχει σύνορα, δεν είναι γραμμένο σε χάρτη. Κι αφού είναι έτσι μπορεί ο κάθε άνθρωπος να ζητήσει άσυλο. Αρχίζει απ' τον ουρανό και τελειώνει στην καρδιά του ανθρώπου.

Γι' αυτό ο άνθρωπος πηγαίνει στην εκκλησία για να ζητήσει την κραταιά προστασία του Θεού.