Μηνύματα Πίστεως με την κ. Αλεξάνδρα Φετουρή

Η ταπείνωση του Χριστού είναι το φως και η δόξα του

  • Σάββατο, 6 Ιανουαρίου, 2018 - 09:25

Σήμερα, η Εκκλησία γιορτάζει τη μεγάλη εορτή της Βαφτίσεως του Θεού. “Τα Θεοφάνεια σημαίνουν «φανέρωσις»”, υπογραμμίζει η κ. Αλεξάνδρα Φετουρή. Ο Θεός φανερώνεται, αποκαλύπτει τη δόξα και την τριαδικότητά του.

Αυτή την ημέρα προσκυνούμε τον Χριστό που βαφτίζεται, τον επουράνιο Πατέρα που επεμβαίνει και φωνάζει ότι είναι ο αγαπητός υιός του και το Άγιο Πνεύμα το οποίο κατέρχεται σαν περιστέρι για να βεβαιώσει του λόγου το αληθές.

Οι άγγελοι ανοίγουν τους ουρανούς και κατέρχεται το θεϊκό φως, για να καλύψει τους ανθρώπους. Το φως αυτό κατέβασε ο ίδιος ο Χριστός με την ταπείνωση και την υπακοή στο θέλημα του πατέρα του.

Η ταπείνωση του Χριστού είναι το φως και η δόξα του. Ταπεινώθηκε για να γεννηθεί. Σήμερα ταπεινώνεται γιατί πάει να βαφτιστεί στον Ιορδάνη Ποταμό, όπου βαφτίζονταν οι αμαρτωλοί. Τώρα πάει ο ίδιος εκεί ο αναμάρτητος, ο άσπιλος. Βαφτίζεται ο Κύριος από το δούλο του, ο πλάστης από το πλάσμα του.

Η ταπείνωση είναι η μεγαλύτερη αρετή είναι αυτή που σε εξυψώνει και σε κάνει ελεύθερο. Σήμερα βαφτίζεται ο Κύριος και το νερό της βαφτίσεως είναι νερό απολυτρώσεως, ένα νερό που δίνει την ελευθερία στον άνθρωπο.

«Πίνουμε το νερό του αγιασμού για να φρεσκάρουμε το δικό μας βάφτισμα, για να μπορέσουμε να δώσουμε μια δύναμη στην ψυχή μας να αγιαστεί κι αυτή».