Απόσπασμα από ραψωδία της Οδύσσειας σε ειδική κατασκευή εντός του χώρου αναμονής των επιβατών στον λιμένα της ιστορικής Ερμούπολης

Ο Όμηρος... εμπλουτίζει τον επιβατικό σταθμό

Σε μία αξιόλογη κίνηση προχώρησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου σχετικά με τον εσωτερικό χώρο του επιβατικού σταθμού στο λιμάνι της Ερμούπολης, τοποθετώντας σε εμφανές σημείο απόσπασμα από ραψωδία του γνωστού έπους “Οδύσσεια” του Ομήρου, στο οποίο μνημονεύεται η “νήσος Συρίη”.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη κίνηση και απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που έρχεται να εμπλουτίσει με ξεχωριστό τρόπο το ήδη αξιόλογο περιεχόμενο του εσωτερικού χώρου του επιβατικού σταθμού, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον πολιτιστικό “χαρακτήρα” του.

Συγκεκριμένα, επί ειδικής κατασκευής και με ευδιάκριτη γραμματοσειρά έχει αποτυπωθεί το απόσπασμα της ραψωδίας Ο΄στ. 403 – 413, στους στίχους του οποίου διακρίνεται για πρώτη φορά η διπλή αναφορά - όπως έχει πολλάκις ειπωθεί – στο νησί της Σύρου.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να εμπλουτίσει τον εσωτερικό χώρο του επιβατικού σταθμού, στην κατεύθυνση της προσπάθειας λειτουργίας του ως προπομπού – για τους επισκέπτες - του πολιτισμού και της ιστορίας της Σύρου, καθώς επίσης και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, των επισκέψιμων χώρων του τόπου, των μουσείων και του θερινού πολιτιστικού προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε κινήθηκε και η τοποθέτηση εκθεμάτων κι εργαλείων από το βιομηχανικό παρελθόν της Σύρου, σχετικού φωτογραφικού υλικού, καθώς και ενός μοντέλου ξύλινου σκαριού που “ταξιδεύει” τον κάθε επισκέπτη στην ιστορία της ναυπηγο-ξυλουργικής τέχνης στους ταρσανάδες της Σύρου.