“Θερίζει” το κόκκινο σκαθάρι στα φοινικοειδή και τους φοίνικες της παραλιακής ζώνης Ερμούπολης

“Γυμνό” τοπίο

Απώλειες στους όμορφους φοίνικες της παραλιακής ζώνης μετρά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, αφού το κόκκινο σκαθάρι τους “τρώει” με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο τμήμα της θέσης “Νησάκι” να παραπέμπει σταδιακά σε “γυμνό” τοπίο.

Παρά τις προσπάθειες του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης να προστατεύσει τους φοίνικες σε κηπάρια, πλατείες και δημόσιους χώρους σε όλο το νησί της Σύρου και ειδικότερα στην Ερμούπολη, ωστόσο όπως διαπιστώνεται, δεν καθίσταται εφικτή η προάσπιση των φοινικοειδών.

Συγκεκριμένα, παρά τους ψεκασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί επί των φοινίκων κυρίως σε κεντρικά σημεία που είναι κι επισκέψιμα από αρκετό κόσμο, φαίνεται να μην είναι δυνατή η “σωτηρία” τους από την “εισβολή” του συγκεκριμένου εντόμου κι ως εκ τούτου, ήδη αρκετοί εξ αυτών έχουν αποκοπεί.

Ειδικότερα, η απώλεια παρατηρείται τόσο κατά μήκος του πεζοδρομίου μπροστά από το κτίριο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, όσο όμως και περιμετρικά του μνημείου που είναι αφιερωμένο στον Αφανή Ναύτη.

Στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά, επισημάνθηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα που στερεί από την παραλιακή εικόνα το λιγοστό πράσινο, ωστόσο, όπως ο ίδιος ανέφερε, το ΔΣ επεξεργάζεται και μελετά τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αντικατασταθούν τα φοινικοειδή σε σημεία από τα οποία αφαιρέθηκαν.

Yπενθυμίζεται πως παρόμοιο θέμα καταγράφηκε προσφάτως και στο κηπάριο του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη.