Απόφαση μετονομασίας της παραμελημένης πλατείας στη θέση “Νησάκι”

Επισήμως πλατεία Μνημείου Εμπορικής Ναυτιλίας

Σε πλατεία Μνημείου Εμπορικής Ναυτιλίας μετονομάζεται η μικρή πλατεία της Ερμούπολης στη θέση “Νησάκι”, η οποία ήταν γνωστή μέχρι σήμερα ως πλατεία “Αφανούς Ναύτη”, εξαιτίας λανθασμένης ιστορικής προσέγγισης του θέματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του σημερινού δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η ονομασία της πλατείας διορθώνεται και αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια με επίκεντρο δε, το μνημείο που είχε φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Γιάννης Παππάς, κατόπιν χρηματοδότησης του μνημείου από την οικογένεια Γουλανδρή.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί και σε παλαιότερη ενημέρωση εκ μέρους και του Γ. Φουστάνου στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει ο χώρος της πλατείας, πρόκειται για ένα μοναδικής αξίας μνημείο για την Εμπορική Ναυτιλία, μοναδικό στην Ελλάδα.

Εκτός της απόφασης μετονομασίας, η Δημοτική Αρχή οφείλει να μεριμνήσει και για την περαιτέρω αναβάθμιση της συγκεκριμένης πλατείας, η οποία έχει υποστεί φθορές από τον χρόνο αλλά και ζημιές από ασυνείδητους.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί η αποκόλληση μαρμάρων, όπως ακόμη και το βάψιμο μερικών τμημάτων τους με ανεξίτηλα σπρέι, ενώ τέλος, η δημοτική πλευρά οφείλει να φροντίσει και για την αναζωογόνηση του πρασίνου της πλατείας.