ΠΕΤ-ΟΤΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Η φωνή των εργαζομένων δεν φιμώνεται

  • Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020 - 22:31

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την αμέριστη συμπαράσταση των ΜΜΕ που τροφοδοτεί με κρατικό χρήμα, ετοιμάζεται να νομοθετήσει τον περιορισμό και την καταστολή του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος της διαδήλωσης, της συγκέντρωσης και της διαμαρτυρίας.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή είναι αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971 και σύμφωνα με αυτό ορίζεται η αστυνομία ως η ανώτατη αρχή που θα αποφασίζει, αυθαίρετα, ποια συγκέντρωση και ποια διαδήλωση θα επιτρέπεται ή όχι.

Με βάση το «νέο» νομοσχέδιο:

• “Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης.” (άρθρο 3)

• Ο οργανωτής της συγκέντρωσης “συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης.” (άρθρο 4)

• Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί “η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης..” (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, “επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.” (άρθρο 8)

Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

• “Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη.” (άρθρο 14)

• “Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους...” Με τη διάταξη αυτή οι προβοκάτσιες δεν θα αποσκοπούν μόνο στη διάλυση των συγκεντρώσεων, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά και στη διάλυση και στην οικονομική εξόντωση σωματείων και φορέων που τις διοργανώνουν. (άρθρο 14)

• Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)

• “Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων” κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15)

Το επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει το ζήτημα των προβλημάτων που προκαλούν οι πορείες είναι γελοίο γιατί το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η αστυνομία μπορεί να απαγορεύει και να διαλύει οποιαδήποτε διαμαρτυρία. Ανάμεσα στα γελοία επιχειρήματά τους είναι και η πορεία που έκαναν πριν λίγες μέρες οι υγειονομικοί στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι είναι «ήρωες» όταν παίζουν τη ζωή τους κορόνα-γράμματα, αλλά όταν διεκδικούν τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς τους και την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι «τεμπέληδες» και «επαγγελματίες διαδηλωτές».

Από όλα τα παραπάνω είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι κάθε φωνή που αμφισβητεί τις κυβερνητικές πολιτικές που υπηρετούν τις στρατηγικές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μετά τα εμπόδια που νομοθετήθηκαν για το δικαίωμα στην απεργία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πάρει τη σκυτάλη και να νομοθετήσει την περιστολή του δικαιώματος στην διαμαρτυρία. 

Επίσης, δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει και το χρόνο που επιλέγει η κυβέρνηση να το ψηφίσει. Γνωρίζει ότι οι εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα προκαλέσουν έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και λαϊκές - εργατικές κινητοποιήσεις και προσπαθεί να πάρει τα μέτρα της ώστε να τις καταστείλει. 

Δεν θα τους περάσει!

Σε κάθε περίπτωση διαμηνύουμε στην κυβέρνηση και σε όσους σιγοντάρουν στη νομοθέτηση αυτού του εκτρώματος ότι και  να ψηφιστεί δεν θα εφαρμοστεί. Το εργατικό λαϊκό κίνημα θα το καταργήσει στην πράξη.

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕ ΦΙΜΩΝΕΤΑΙ!
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΥΨΟ!

Το σωματείο της ΠΕΤ/ΟΤΕ καλεί σε πανεξόρμηση- ενημέρωση ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 18.30 στη πλατεία Μιαούλη.

Ετικέτες: