Συνέντευξη με τον Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση αναφορικά με τις σοβαρές συντηρήσεις και επισκευές ύψους σχεδόν 300 χιλ. ευρώ που θα προωθηθούν σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Μεγάλο κτιριακό έργο για το Λιμεναρχείο Σύρου

Δεν θα απαιτηθεί μεταφορά των Υπηρεσιών του, ενώ η υλοποίησή του στους εσωτερικούς χώρους θα γίνει εντός του 2023

Σε ένα απαραίτητο και μεγάλο έργο συντηρήσεων και επισκευών στους εσωτερικούς χώρους του Λιμεναρχείου Σύρου θα προχωρήσουν από κοινού η Λιμενική Αρχή και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης (ως φορέας υλοποίησης), μετά από τη σχετική θετική απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και την εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης ύψους σχεδόν 300 χιλ. ευρώ.

Αναφορικά με την υλοποίησή του θα υπογραφεί άμεσα προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε τεχνικά και για τη δημοπράτηση του έργου να στηριχθεί το Λιμεναρχείο Σύρου από τον Δήμο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του, με στόχο την ταχύτερη δυνατή προώθηση των σοβαρών παρεμβάσεων.

Για την πολύ θετική εξέλιξη που θα σημάνει σημαντικές συντηρήσεις αλλά και ενεργειακές βελτιώσεις στο κτίριο της περιοχής Νησάκι στην Ερμούπολη της Σύρου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης.

Ο ίδιος περιέγραψε με σαφήνεια τον χαρακτήρα του έργου, το οποίο θα χαρίσει στους εσωτερικούς χώρους όπου λειτουργούν τα γραφεία και οι υπηρεσίες του Λιμεναρχείου Σύρου μία σύγχρονη εικόνα και ασφαλείς συνθήκες για την παραμονή του προσωπικού.

Ο κ. Βαμβακούσης υπενθύμισε πως το εν λόγω ακίνητο μετρά πολλές δεκαετίες ζωής, με αποτέλεσμα σήμερα να χρειάζεται απαραιτήτως το προαναφερθέν έργο συντηρήσεων και επισκευών.

Τονίζεται πως οι υπηρεσίες του Λιμεναρχείου Σύρου – Ερμούπολης δεν θα απαιτηθεί να μεταστεγαστούν για την υλοποίηση των εργασιών.

Ακίνητο από το 1839 που χρειάζεται βελτιώσεις

Τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να προωθηθεί μία προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο και Λιμεναρχείο Σύρου, ώστε να “τρέξει” το έργο.

Οι συντηρήσεις και οι επισκευές κρίθηκαν απαραίτητες, σε συνέχεια παρέμβασης και ενημέρωσης από τον Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση, ο οποίος είχε προβεί σε αναλυτική περιγραφή της κατάστασης των εσωτερικών χώρων προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Υπουργική απόφαση, το ακίνητο που φιλοξενεί το Λιμεναρχείο Σύρου είχε κατασκευαστεί από το 1839.

“Η Λιμενική Αρχή Σύρου στεγάζεται εντός δημοσίου ακινήτου με έτος κατασκευής το 1839, το οποίο βρίσκεται επί της οδού πλατείας Λαϊκής Κυριαρχίας στην Ερμούπολη της Σύρου. Το εν λόγω κτίριο εξαιτίας της παλαιότητάς του αλλά και της φυσικής του γειτνίασης με τη θάλασσα έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές εσωτερικά και εξωτερικά. Ειδικότερα, εσωτερικά, λόγω της εισροής ομβρίων υδάτων οι τοιχοποιίες και τα εξωτερικά κουφώματα χρήζουν άμεσης επισκευής και συντήρησης. Επιπρόσθετα, απαιτείται συντήρηση όλων των συστημάτων κλιματισμού και θέρμανσης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των στελεχών της Λιμενικής Αρχής. Τέλος, απαιτούνται εργασίες συντήρησης στη στέγη, που να περιλαμβάνουν αφαίρεση φθαρμένων κεραμιδιών, σανίδωμα της σκεπής και τοποθέτηση νέας ασφαλτικής μεμβράνης” αναφέρεται συγκεκριμένα στην Υπουργική απόφαση, ενώ διευκρινίζεται πως, το έργο πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με μέριμνα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αξίζει να αναφερθεί πως η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τρία έτη και πρόκειται να ξεκινήσει να μετρά ο χρόνος από την ημερομηνία υπογραφής της, ώστε να λήξει με την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοση του φορέα υλοποίησης στον κύριο του έργου.

Οι βασικές επισκευές και συντηρήσεις

Η προγραμματική σύμβαση έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση αρμοδιότητας από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης του έργου επισκευής και συντήρησης του κτιρίου του Λιμεναρχείου Σύρου. Σχετικά με το φυσικό έργο του αντικειμένου περιγράφονται και θα πρέπει να υλοποιηθούν τα εξής. Οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν είναι οι ακόλουθες: α. Καθαίρεση παλαιών τοιχοπετασμάτων και σαθρών επιχρισμάτων από τοιχοποιίες (εσωτερικές – εξωτερικές επιφάνειες) και ταβάνια. β. Προετοιμασία επιφανειών (εσωτερικών – εξωτερικών) και χρωματισμοί. γ. Απομάκρυνση κατεστραμμένων κεραμιδιών στέγης και σανίδων. Ευθυγράμμιση με ξύλα, σανίδωμα στέγης σε υπάρχουσα τεγίδωση και πλήρης κατασκευή με τάβλες. Επίστρωση με ασφαλτική μεμβράνη και τοποθέτηση νέων κεραμιδιών. δ. Εργασίες επισκευής – συντήρησης εξωτερικών κασωμάτων και βαφή με χρώματα ειδικών προδιαγραφών, επισκευή περιμετρικών μηχανισμών. ε. Επισκευή – συντήρηση λεβητοστασίου.

Απαντήσεις Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση

  • Από πότε προέκυψε η ανάγκη υλοποίησης ενός μεγάλου έργου στο κτίριο που στεγάζεται το Λιμεναρχείο Σύρου; Και πότε έγιναν από μέρους σας οι πρώτες διεκδικήσεις και ενέργειες για την εξασφάλισή του;

“Είναι ένα έργο που ήταν στις προθέσεις μου εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένα κτίριο το οποίο χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα, από το 1836 και σίγουρα τέτοια κτίρια, αυτής της χρονολογίας θέλουν βελτίωση.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και με αφορμή την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, ανελήφθη πρωτοβουλία από την Υπηρεσία μας, από εμάς προκειμένου να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις για να γίνουν πιο λειτουργικές. Εντάξαμε στην αναγκαιότητα αυτή, τις εργασίες που είναι απαραίτητες και γι αυτόν τον λόγο προχωρήσαμε τη διαδικασία ζητώντας από την κεντρική μας Υπηρεσία, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προχωρήσει η διαδικασία και να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση προκειμένου να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις του κτιρίου που στεγάζεται το Λιμεναρχείο Σύρου.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, δηλαδή από τον ίδιο τον Υπουργό, ο οποίος άμεσα προχώρησε και ενέκρινε την βούληση της Υπηρεσίας, εκδίδοντας μία απόφαση για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Παράλληλα και η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατ΄ ακολουθία του Υπουργού, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, κ. Κυριαζόπουλος και γι αυτόν τον λόγο προωθήθηκε άμεσα η έκδοση της απόφασης του Υπουργού για την προγραμματική σύμβαση, η οποία περιλαμβάνει εργασίες επισκευής και συντήρησης του κτιρίου.”.

  • Σε τι ύψος ανέρχεται η χρηματοδότηση για το έργο και ποιες θα είναι οι εργασίες που θα γίνουν;

“Οι εργασίες εστιάζονται στην αποκατάσταση των επιχρισμάτων εσωτερικά πάντα. Αφορούν τον εσωτερικό χώρο, στην επισκευή και συντήρηση ξύλινων κουφωμάτων, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες όταν έχουμε βροχοπτώσεις, καθώς παρουσιάζεται εισροή υδάτων από τα κουφώματα που είναι πεπαλαιωμένα και χρήζουν αντικατάστασης. Επίσης, θα γίνει αντικατάσταση του λέβητα είτε με νέο λέβητα και γενικότερα νέα εγκατάσταση ακόμη και των θερμαντικών σωμάτων και της εσωτερικής εγκατάστασης, είτε με λέβητα πετρελαίου, είτε με αντλία θερμότητας. Δηλαδή να προχωρήσουμε σε πιο σύγχρονες πρακτικές, προκειμένου να εναρμονιστεί το όλο έργο και στην διαδικασία που προωθείται ενίοτε αναφορικά με τις αναβαθμίσεις των κτιρίων.

Επίσης, θα γίνει αντικατάσταση των συστημάτων των φωτιστικών, με νέου τύπου LED, για εξοικονόμηση ενέργειας, οικοδομικές εργασίες στο εσωτερικό, αντικατάσταση επιχρισμάτων, αποξήλωση των υαλοστασίων και τοποθέτηση νέων, κυρίως στο λεβητοστάσιο όπου είναι στην είσοδο του Λιμεναρχείου και επίσης μία συντήρηση και επισκευή και όπου απαιτείται αντικατάσταση των κλιματικών μονάδων. Τέλος, θα γίνουν ελαιοχρωματισμοί και γενικότερα ένα έργο που θα είναι της τάξης των 300 χιλ. ευρώ.”.

  • Πότε εκτιμάτε ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση του έργου; Έχετε προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης;

“Όχι, η προγραμματική σύμβαση ακόμη δεν έχει υπογραφεί. Η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) συνάντηση μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων και των τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Αντιδημάρχου, - τους οποίους επίσης θέλω να ευχαριστήσω γιατί είναι αρωγοί στην προσπάθεια να προωθηθεί το έργο με ταχείες διαδικασίες και επέδειξαν πολύ μεγάλη βούληση και εξαιρετική συνεργασία σε αυτόν τον τομέα -, εστιάστηκε στην αναφορά λεπτομερειών για το έργο. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα προχωρήσει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που θα έχει ως φορέα υλοποίησης αυτό το μεγάλο έργο, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.”.

  • Άρα, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης θα προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης;

“Βέβαια. Στόχος μας είναι μέσα στο 2023 να έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στο κτίριο.”.

  • Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εργασιών οι Υπηρεσίες σας θα απαιτηθεί να μεταφερθούν ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα ή θα παραμείνουν στον χώρο;

“Όχι, δεν θα μεταφερθούν. Επειδή οι εγκαταστάσεις είναι επαρκείς από πλευράς πληρότητας χώρων, θα περιοριστεί η λειτουργία εντός του χώρου του λιμενικού καταστήματος και θα αφεθούν ελεύθεροι οι χώροι που θα διεξάγονται εργασίες, προκειμένου απρόσκοπτα να προχωρούν οι εργασίες. Επίσης, απρόσκοπτα θα παρέχεται και το υπηρεσιακό έργο, το οποίο είναι απαραίτητο.

Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του κτιρίου και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού με σύγχρονες κτιριακές υποδομές όπως αυτές θα προκύψουν μετά την εκτέλεση των εργασιών. Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών θα σημάνει σίγουρα και θα επιφέρει και αναβάθμιση των υπηρεσιών προς πολίτες, οι οποίοι θα επισκέπτονται ένα πολύ φιλικότερο περιβάλλον δημόσιας υπηρεσίας για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και τα αιτήματά τους.”.

  • Το τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ανήκει στο ελληνικό δημόσιο;

“Το κτίριο ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και αυτό έχει την αξία του γιατί βελτιώνονται κτιριακές υποδομές οι οποίες ανήκουν στο δημόσιο και απαιτείται οπωσδήποτε η συντήρησή τους προκειμένου η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω να είναι η πρέπουσα.”.

  • Για πόσο χρονικό διάστημα διεκδικήσατε αυτό το πολύ σημαντικό έργο για το κτίριο που στεγάζεται το Λιμεναρχείο Σύρου;

“Στόχος ήταν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα να προβούμε σε αυτές τις ενέργειες. Ευτυχώς από αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησα και όπως είπα η ανταπόκριση από πλευράς ηγεσίας ήταν άμεση. Και γι αυτό οφείλω να αποδώσω τις ευχαριστίες μου προς όλους τους συντελεστές για την έναρξη και την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

Πάντοτε στόχος μας είναι να βελτιώνουμε τον χώρο εργασίας προς όφελος όχι μόνο των εργαζομένων και του προσωπικού αλλά κυρίως για τους πολίτες και τους κατοίκους του νησιού.”.