Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η κρουαζιέρα στη Σαντορίνη

  • Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2017 - 06:22

Η Σαντορίνη, όπως είναι γνωστό, αποτελεί προορισμό κρουαζιέρας παγκοσμίου φήμης. Το γεγονός αυτό δεν αφορά μονάχα την οικονομική ανάπτυξη του ίδιου του νησιού ή των Κυκλάδων, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ενώνει τις δυνάμεις του με τις προσπάθειες της Σαντορίνης, στο πλαίσιο της απόφασης των τοπικών φορέων να βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν του νησιού συνολικά, αλλά και ειδικά σχετικά με την κρουαζιέρα. Στόχος είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης των επισκεπτών, δεδομένης της αύξησης όλων των ειδών τουριστικών ροών (ακτοπλοϊκώς, αεροπορικώς, κρουαζιέρας κ.ά.) και των διαφορετικών τύπων τουρισμού.

Με αφορμή την ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα εχθές στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα τη διαχείριση του προϊόντος της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, το Επιμελητήριο διοργάνωσε την Τρίτη 29/05 συνάντηση προετοιμασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με απευθείας σύνδεση των γραφείων του σε Σύρο και Σαντορίνη. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νικόλαος Ζώρζος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, κ. Ηλίας Πελέκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας, κ. Γεράσιμος Κανακάρης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας, κ. Νικόλαος Νομικός, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, κ. Μανώλης Καραμολέγκος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων «Η Ατλαντίδα», κ. Λευτέρης Αναπλιώτης, ο Πρόεδρος των ΚΤΕΛ, κ. Νικόλαος Σιγάλας, και ο  Πρόεδρος του Επαγγελματικού Σωματείου ιδιοκτητών και εκμεταλλευτών ενοικιαζόμενων δωματίων ξενοδοχείων – τουριστικών πρακτορείων και τουριστικών επαγγελμάτων Σαντορίνης, κ. Δημήτρης Λιγνός. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα και διάθεση συνεννόησης για τον καλύτερο συντονισμό εν όψει της σύσκεψης.

Την Τετάρτη 30/05 πραγματοποιήθηκε η ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο, κατά τη διάρκεια της οποίας προστέθηκε η βούληση και της πολιτείας να συμβάλει στη διαχείριση της κρουαζιέρας και της συνολικής εμπειρίας του επισκέπτη της Σαντορίνης. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων χαιρετίζει αυτές τις προσπάθειες και είναι αυτονόητο ότι θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις προς το σκοπό αυτό.

Ταυτόχρονα, ζητά από την Κυβέρνηση να αναλάβει δυναμικότερο ρόλο και συστηματικότερες πρωτοβουλίες για την περίπτωση της Σαντορίνης, προκειμένου - βάσει της φέρουσας ικανότητας του νησιού - να αναπτυχθούν οι απαραίτητες υποδομές και να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των τουριστικών ροών. Εφόσον κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη, θα πρέπει όλα τα αρμόδια Υπουργεία να εξαντλήσουν τις προσπάθειές τους για αυτό το νησί που αποτελεί ζωντανή διαφήμιση για τη χώρα μας και την προβάλλει διεθνώς.

Θεωρούμε απολύτως σωστή την προσπάθεια του Δήμου Σαντορίνης να οργανώσει όσο το δυνατό καλύτερα τον τομέα της κρουαζιέρας, ωστόσο θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνονται ενέργειες που αφορούν σε όλες τις μορφές τουρισμού και τις ανάγκες του συνόλου των επισκεπτών. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων χαιρετίζει τη βούληση των φορέων του νησιού να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση και καλεί τα 3.500 μέλη του στη Σαντορίνη σε συστράτευση και ετοιμότητα. Τέλος, το Επιμελητήριο θα συνεισφέρει τα μέγιστα από πλευράς του στην καλύτερη αξιοποίηση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης από το διεθνές αεροδρόμιο της Σαντορίνης προς τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.