Απαντήσεις του Προέδρου του Ομίλου Νεωρίου, Ν. Ταβουλάρη, για την ύπαρξη επενδυτών και τον ρόλο των συνδικαλιστών εργαζομένων

«Κλείνει ένα ναυπηγείο που δεν πρέπει να κλείσει»

  • Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 9 Ιουν. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Τη δική του οπτική σχετικά με την επενδυτική προοπτική για το ναυπηγείο του Νεωρίου, καταθέτει ο πρόεδρος του Ομίλου, Νίκος Ταβουλάρης, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των τριών εκπροσώπων της μειοψηφίας του Εργοστασιακού Σωματείου, μέσω της οποίας προαναγγέλθηκε η ανακοίνωση των πραγματικών γεγονότων για την ύπαρξη ή μη επενδυτών και του ρόλου των συναδέλφων τους συνδικαλιστών.

Με την φράση «κλείνει ένα ναυπηγείο που δεν πρέπει να κλείσει», ο Νίκος Ταβουλάρης συνόψισε την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νεώριο, για το οποίο επί μήνες διαγκωνίζεται η φημολογία περί επενδυτών την πλήρη απαξίωση της επιχείρησης, με τους συνδικαλιστές να παίζουν τον δικό τους ρόλο στην ιστορία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο από χρόνια εκφρασμένο όραμα του για ενοποίηση των τριών μεγάλων ναυπηγείων της χώρας Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Νεωρίου), για το οποίο τότε είχε λοιδωρηθεί και τώρα αποτελεί κυβερνητικό σχεδιασμό, ουσιαστική αντίδραση είχε σημειωθεί εκ μέρους των εκάστοτε συνδικαλιστών, που με κάθε τρόπο τορπίλιζαν αυτή την προοπτική.

«Δεν υπάρχει υπεύθυνος ενδιαφερόμενος»

Ο πρόεδρος του Ομίλου, κλήθηκε από την «Κοινή Γνώμη» να απαντήσει σχετικά με όσα συζητούνται για την πλάνη περί ύπαρξης επενδυτών όλο το προηγούμενο διάστημα και για τη νέα βάσιμη αυτή τη φορά επενδυτική προοπτική που έχει προκύψει.  

Ο ισχυρός άνδρας των ναυπηγείων δήλωσε κατηγορηματικά ότι όταν βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης από πλευράς του δημοσίου, τίποτε δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, διευκρινίζοντας ότι το οιοδήποτε επενδυτικό ενδιαφέρον προσκρούει στην ανυπαρξία του θεσμικού πλαισίου, που θα επιτρέψει την όποια θετική απόφαση.

Παράλληλα, ο κ. Ταβουλάρης υπογράμμισε ότι κύριος παράγοντας ευόδωσης σοβαρών προτάσεων είναι η σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «για να υπάρξει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το πλαίσιο στο οποίο κινείται η ελληνική οικονομία. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους».  

Σε ότι αφορά δε τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών για εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολλές πλευρές για το Νεώριο, ο πρόεδρος του Ομίλου ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει αυτούς τους επενδυτές, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι ο ίδιος προσωπικά δεν δέχθηκε από κανέναν παράγοντα της κυβέρνησης καμία σχετική κρούση επ’ αυτού.

Συμπλήρωσε δε ότι «συζητάνε όλοι για τους επενδυτές. Εμείς δεν φέρνουμε δυσκολίες. Ας βρούνε όλοι αυτοί που συζητάνε ένα ενδιαφερόμενο (η λέξη επενδυτής είναι δύσκολη), να δώσει 1 ευρώ να πάρει τις μετοχές. Πού είναι; Γιατί δεν έρχονται;».

Όταν τέθηκε στον κ. Ταβουλάρη, ως εναλλακτική πρακτική, το ενδεχόμενο να αναλάβει η τράπεζα την διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, απάντησε θετικά στο σχετικό ερώτημα, λέγοντας συγκεκριμένα «εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση».

Διευκρίνισε πάντως, ρητά και κατηγορηματικά, ότι «δεν υπάρχει καμία γραπτή πρόταση, δεν έχουμε κάνει καμία συμφωνία και αξιολογούμε όπως πρέπει οποιονδήποτε λέει ότι εκφράζει ενδιαφέρον».

Καθώς η φημολογία όλου του προηγούμενου διαστήματος για ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος φάνηκε ότι στερείται βάσης, ενώ τώρα διαρρέεται νέα «πληροφόρηση» περί πρόσφατης εκδήλωσης σοβαρού ενδιαφέροντος για το ναυπηγείο, ευλόγως τέθηκε το σχετικό ερώτημα προς τον πρόεδρο του Ομίλου.

Απαντώντας παρέπεμψε στο από καιρό εκφρασμένο ενδιαφέρον τη Cosco, το οποίο περιλαμβάνει την πρόταση για έναν ενιαίο ναυπηγικό κλάδο, στον οποίο άλλωστε προσανατολίζεται και η κυβέρνηση, ο οποίος θα περιλαμβάνει το σύνολο των ναυπηγικών μονάδων της χώρας, με την κατάσταση να βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, γεγονός που δεν έχει επιτρέψει καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Κατέληξε δε επαναλαμβάνοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος ενδιαφερόμενος».

«Έχουν γίνει απίστευτες βρωμιές»

Ο κ. Ταβουλάρης ρωτήθηκε σχετικά και με τον ρόλο των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων του Νεωρίου και τις πρακτικές που ακολουθούνται εκ μέρους τους, αλλά και για το εάν επηρεάζουν ή όχι την όποια επενδυτική προοπτική.

Σε κάποιες περιπτώσεις που εκδηλώθηκε επενδυτικό ενδιαφέρον για το ναυπηγείο, τέθηκε εκ προοιμίου ο όρος απομάκρυνσης της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων, για να προχωρήσει η όποια συζήτηση, καθώς εάν δεν συμβεί αυτό αποκλείεται να υπάρξει η οποιαδήποτε εξέλιξη.

Αυτό δηλώθηκε από τον κ. Ταβουλάρη, υπογραμμίζοντας την λέξη «υπεύθυνα» ως χαρακτηρισμό της δήλωσης του.

Όταν από την πλευρά των εργαζομένων υποστηρίζεται ότι δεν εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της διοίκησης του ναυπηγείου, από την αντίπερα όχθη διατυπώνεται η άποψη ότι τα άτομα αυτά εκδιώχθηκαν, από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, με τον «χυδαιότερο τρόπο», γεγονός που αιτιολογεί την άρνηση τους να εμφανιστούν.

Άλλωστε, όπως σημείωσε, «έχουν γίνει απίστευτες βρωμιές εις βάρος στελεχών αλλά και εργαζομένων που διαμαρτύρονται».

Ο πρόεδρος του Ομίλου χαρακτήρισε αστειότητες τα όσα αναφέρονται για σύνδεση του με την διοίκηση του Εργοστασιακού.