Ανταλλαγή επιστολών με φόντο τους επενδυτές του Νεωρίου

  • Δευτέρα, 12 Ιουνίου, 2017 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 12 Ιουν. 2017 - 21:00

Δημοσίευμα της «Κοινής Γνώμη», στο οποίο φιλοξενήθηκαν οι απόψεις του προέδρου του Ομίλου Νεώριο, Νίκου Ταβουλάρη, σχετικά με τις εκδηλώσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος για το ναυπηγείο, προκάλεσε την αντίδραση της ηγεσίας του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, με αποτέλεσμα την ανταλλαγή αλληλογραφίας των δύο πλευρών.

Παρά την σαφή τοποθέτηση του κ. Ταβουλάρη σε ότι αφορά στην ύπαρξη ή όχι ενδιαφερομένων για τη ναυπηγική μονάδα της Σύρου, η όποια διαμόρφωση της κατάστασης τελεί σε άμεση συνάρτηση με τις παράλληλες εξελίξεις σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, δεν στάθηκε ικανή να γίνει κατανοητή από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή επιστολής προς τον πρόεδρο του ομίλου, στην οποία τίθεται για μία ακόμα φορά το ίδιο ερώτημα, χωρίς όμως να γίνεται καμία αναφορά στα λεγόμενα του κ. Ταβουλάρη σε ότι αφορά στην στοχοποίηση των συγκεκριμένων ατόμων και των πρακτικών τους.

Στην εν λόγω επιστολή υπήρξε άμεση απάντηση εκ μέρους του προέδρου του ομίλου, η οποία περιορίζεται στην επανάληψη των όσων έχει επανειλημμένως δηλώσει περί της ύπαρξης ή μη επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Νεώριο.

Η επιστολή του Εργοστασιακού

«Κύριε Πρόεδρε

Διαβάζοντας την σημερινή συνέντευξη σας στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» και την συνεχή σας επίρριψη ευθυνών σε άλλους και όχι στους πραγματικούς υπαίτιους της σημερινής κατάστασης καταλάβαμε εν τέλη ότι δεν μπορούμε να σας πείσουμε με λόγια και επιστολές, για τα πραγματικά προβλήματα του ναυπηγείου και των εργαζομένων. Στην ίδια συνέντευξη που παραχωρήσατε δεν ξεκαθαρίσατε την θέση της εταιρίας όσο αφορά τα ερωτήματα που σας είχαμε υποβάλει με επιστολή μας από 7.5.2107 (4η παράγραφος) ενώ και σας δόθηκε η ευκαιρία να το κάνετε και δημόσια.

Εν πάση περίπτωση όμως θα επιμείνουμε στην ερώτηση και για έναν ακόμα ποιο σημαντικό λόγο, ότι τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν έντονα φήμες για προτάσεις υποψηφίων επενδυτών με σκοπό την εξαγορά του Ναυπηγείου, τις οποίες εσείς, ως ιδιοκτήτης, έχετε απορρίψει, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε υπεύθυνα για το θέμα αυτό το συντομότερο δυνατό λόγω της μεγάλης αναστάτωσης που επικρατεί αυτήν την στιγμή στο Ναυπηγείο».

Η απάντηση Ταβουλάρη

«Προς Εργοστασιακό Σωματείο Ναυπηγείων Σύρου

Σε σχέση με τις φήμες που διακινούνται – μερικές φορές κακόπιστα – τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σύρου, θέλουμε υπεύθυνα να απαντήσουμε προς τους εργαζόμενους τα εξής:

1.     Το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον από αρκετούς υποψήφιους για τα Ναυπηγεία της Σύρου.

2.     Προς το παρόν το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται με ανακοίνωση προθέσεων για την εξαγορά των μετοχών και ανεπίσημες συζητήσεις για τις οικονομικές και παραγωγικές προϋποθέσεις, περιορισμούς και δυνατότητες του ναυπηγείου.

3.     Δεν έχει κατατεθεί ακόμα καμία συγκεκριμένη – επίσημη ή ανεπίσημη – πρόταση από πλευράς ενδιαφερομένων για την εξαγορά της εταιρείας. Βρισκόμαστε στο στάδιο των προθέσεων και αναζητήσεων.

4.     Από την πλευρά μας η Νεώριον Α.Ε., ως ιδιοκτήτης, καλωσορίζει και συζητά με κάθε ειλικρινή ενδιαφερόμενο και τον διευκολύνει θέτοντας τις προϋποθέσεις εξαγοράς στις σημερινές συνθήκες. Συγκεκριμένα ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει:

α) Απαραιτήτως να συμφωνήσει το πλαίσιο εξαγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 106 ΠτΚ, με τους κυριότερους πιστωτές της εταιρείας, δηλαδή με το Δημόσιο και τις Τράπεζες.

β) Το επιχειρηματικό του σχέδιο να περιλαμβάνει τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού και τη διατήρηση της εγκατάστασης στη σημερινή της μορφή, δηλαδή ναυπηγείο με συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

γ) Να προβεί στην ολοσχερή εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Η Νεώριον Α.Ε. είναι πρόθυμη να μεταβιβάσει το 100% των μετοχών των Ναυπηγείων Σύρου σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο έναντι τιμήματος 1 (ενός) ευρώ, εφόσον τηρούνται οι πιο πάνω τρεις προϋποθέσεις».