Απόσυρση του ενδιαφέροντος της Postlane για το Νεώριο

  • Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 20 Σεπ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Αναδιαμόρφωση του επενδυτικού τοπίου για το Νεώριο, με την απόσυρση του ενδιαφέροντος του ενός εκ των δύο εταιρειών που είχαν εκδηλώσει την πρόθεση τους για εξαγορά του ναυπηγείου.

Με ένα λιγόλογο αλλά απολύτως σαφές κείμενο, η εταιρεία «Postlane Partners», γνωστοποιεί επισήμως την απόσυρση του επενδυτικού της ενδιαφέροντος για το ναυπηγείο του Νεωρίου.

Η επιστολή, εστάλη στον πρόεδρο του Ομίλου Νεώριον, Νίκο Ταβουλάρη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Νεωρίου, Γιάννη Στεφάνου, με γνωστοποίηση της στον Έλληνα πρωθυπουργό, όλα τα εμπλεκόμενα υπουργικά στελέχη, όπως και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, όπως και στους εργαζομένους του ναυπηγείου και στην πιστώτρια τράπεζα.

Η εν λόγω εξέλιξη, έρχεται να επιβεβαιώσει την υποστήριξη του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου της πρότασης της εταιρείας ONEX, ενισχυμένη και από την παραδοχή της αποσυρόμενης εταιρείας, ότι πρόκειται για τον πλέον ενδεδειγμένο επενδυτή.

Η επιστολή απόσυρσης

Η εταιρεία Postlane Partners, που είχε καταθέσει προκαταρκτική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του ναυπηγείου, με την υπογραφή του Δημήτρη Τομαρά, στην επιστολή γνωστοποίησης της απόσυρσης του ενδιαφέροντος της δεν κάνει καμία αναφορά στους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, την οποία παραλείπει να αιτιολογήσει, όπως και δεν εμφανίζεται σε κανένα σημείο το όνομα του κ. Τομαρά.

Αντιθέτως, υποδεικνύει ως ενδεδειγμένο επενδυτή, τον έτερο ενδιαφερόμενο, την εταιρεία Onex του κ. Πάνου Ξενοκώστα, για την διάσωση του Νεωρίου από την χρεοκοπία, με την επισήμανση ότι δύναται να διατηρήσει και να δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει:

«Αγαπητοί κύριοι,

Παρακαλώ επιτρέψατε σε αυτή την αλληλογραφία να λειτουργήσει ως η επίσημη απόσυρση πρότασης, κατόπιν της προκαταρκτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Postlane Partners, προκειμένου να αγοράσει την Νεώριον Ναυπηγεία, με την από 19 Αυγούστου 2017 επιστολή της.

Μετά από ενδελεχή μελέτη εντός των κύκλων των μετόχων, είμαστε πεπεισμένοι ότι η εταιρεία Onex Technologies αποτελεί την περισσότερο ενδεδειγμένη, προκειμένου να σώσει τον ιστορικό φορέα από τη χρεοκοπία.

Επιπλέον, είμαστε αισιόδοξοι ότι η Onex Technologies βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση ώστε να διασώσει αλλά και να δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και να βοηθήσει τους ανθρώπους της Σύρου και της Ελλάδας.

Σας ευχαριστούμε για την επαγγελματική σας ευγένεια για όσο διάστημα αξιολογούσαμε την νέα αυτή απόκτηση και σας ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον των ναυπηγείων».

«Έσκασε η φούσκα Τομαρά»

Σχολιάζοντας στην «Κοινή Γνώμη» την παρούσα εξέλιξη οι εκπρόσωποι του Εργοστασιακού Σωματείου, έκαναν λόγο για αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθώς επρόκειτο για ψεύτικο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Αντώνης Χατζαντώνης, είπε συγκεκριμένα ότι «εμείς έχουμε σημαία την αλήθεια, οπότε ότι δεν είναι αληθινό καταρρέει. Όταν γίνεται μια κίνηση ενδιαφέροντος, όπως του κ. Τομαρά, είναι χρέος μας να την εξετάζουμε και να την εκθέσουμε. Στον εξονυχιστικό έλεγχο αυτή δεν άντεξε γιατί ήταν ψεύτικη, γι’ αυτό κι επιμέναμε τόσον καιρό».

Αποκάλυψε δε ότι η καθ’ όλα σοβαρή εταιρεία Postlane Partners, δεν είχε καμία γνώση της πρότασης Τομαρά, γεγονός που προκάλεσε και την αποστολή της επιτολής απόσυρσης ενδιαφέροντος.

Όπως συγκεκριμένα ανάφερε «Η Postlane Partners είναι μία μικρή αλλά πολύ σοβαρή εταιρεία, η οποία όταν ενημερώθηκε για τις κινήσεις του κ. Τομαρά, τις οποίες δεν γνώριζε, φρόντισε να καθαρίσει το όνομα της με αυτή την επιστολή και να παραδεχτεί ότι η άλλη πρόταση είναι η καλύτερη για το μέλλον του ναυπηγείου».

Επανέλαβε δε την ήδη εκφρασμένη άποψη του Εργοστασιακού ότι η πρόταση Τομαρά, όπως αυτή εμφανίστηκε ήταν υποκινούμενη κίνηση για την πρόκληση καθυστέρησης των εξελίξεων, με την αναφορά ότι «έχουμε επανειλημμένως πει ότι πρόκειται για τρικλοποδιές, οι οποίες είναι για να καθυστερούν για κάποιο διάστημα την λύση, γιατί όταν προκύπτουν νέες προτάσεις, οφείλουν να εξεταστούν και η εξέταση τους απαιτεί χρόνο, οπότε προκύπτει καθυστέρηση».  

Επισήμανε δε και τον τρόπο με τον οποίο πλέον η διοίκηση του Εργοστασιακού Σωματείου αντιμετωπίζει τα θέματα που προκύπτουν, αναφέροντας ότι «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι ότι γίνεται να το εξετάζουμε σε όσο μεγαλύτερο βάθος μπορούμε. Δεν υπάρχει πια μία κατάσταση όπως η προηγούμενη, ότι κάθε τι το πιστεύουμε επειδή απλά το είπε ο ένας και ο άλλος. Το εξετάζουμε όσο περισσότερο μπορούμε».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Δ.Σ. του Εργοστασιακού, Μάρκος Ρηγούτσος, θέλησε να στείλει μήνυμα στην πλευρά Ταβουλάρη, τον οποίο εξ αρχής το Εργοστασιακό είχε υποδείξει ως διαμορφωτή της παρουσίασης της πρότασης Τομαρά.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε  «Εμείς δεν λυπούμαστε γι’ αυτή την εξέλιξη, γιατί ξέραμε την αλήθεια γι’ αυτή την ιστορία, γιατί πάντα με την αλήθεια κινούμαστε. Ας λυπηθούν αυτοί που έπαιζαν με το ψέμα και τους έσκασε η «φούσκα» Τομαρά στα χέρια».