Σημαντική αναγνώριση για το φεστιβάλ τοπικών γεύσεων “Tinos Food Paths”

Βραβευμένα "μονοπάτια"

Τιμητικό βραβείο απένειμε το περιοδικό «Γαστρονόμος» της εφημερίδας «Καθημερινής» στο «Tinos Food Paths», μια συλλογική δράση κατοίκων και επαγγελματιών της Τήνου με στόχο την προαγωγή του γαστρονομικού πολιτισμού του νησιού και συγχρόνως την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ανάπτυξη συνεργασιών και πρωτοβουλιών.

Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης Τήνου, Τάκης Καλογεράτος, ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το νησί του, μοναδικό γαστρονομικό τουρισμό.

Προβολή του τόπου και των προϊόντων

«Η Τήνος, με ιδιαίτερο μικροκλίμα, έντονη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή με μακρά παράδοση, αλλά και με πέντε οινοπαραγωγούς, τρία τυροκομεία, μια μονάδα παραγωγής αλλαντικών, μια μικροζυθοποιεία και πλήθος μικρών οικοτεχνιών, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός γαστρονομικού προορισμού», σημείωσε. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η φιλοσοφία του Tinos Food Paths δεν είναι μόνο η προβολή του τόπου και των προϊόντων του, αλλά η γνωριμία των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά, με τους επαγγελματίες της εστίασης και αναψυχής, που είναι και οι κύριοι πρεσβευτές της τοπικής μας γαστρονομίας.

Εξήγησε ακόμα, πως για να πραγματοποιηθεί αυτό, το Tinos Foodpaths , φιλοδοξεί να αποτελέσει την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν οι συνέργειες μεταξύ του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα (μεταξύ παραγωγών, μεταποιητών και επαγγελματιών της εστίασης). «Οι συνέργειες θα δώσουν στον επισκέπτη, μια ολοκληρωμένη εμπειρία να «γευτεί» τον τόπο μας. Άλλωστε, η ίδια η γέννηση της δράσης μας, αποτελεί μια πρωτόγνωρη μορφή συνεργασίας που κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις και τις διαφορές μας».

Κατάθεση ψυχής και προσφορά μιας μοναδικής φιλοξενίας

Καταλήγοντας, σημείωσε πως η δυναμική του Tinos Food Paths, πηγάζει από την προσφορά και τον εθελοντισμό όλων των κατοίκων του νησιού. «Η αγάπη για το φαγητό βασίζεται σε υλικά μνήμης για να γεννήσει δεδομένα ανάμνησης. Η "ανάμνηση" είναι ένα από τα μυστικά επιστροφής σε έναν τόπο καθώς και "λόγος" συζήτησης για τον τόπο αυτό. Αυτός είναι ο τόπος μας. Η Τήνος......».

Από την πλευρά του, ο Δήμος συγχαίρει τους υπεύθυνους του «Tinos Food Paths» για τη σημαντική αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλουν για τη διατήρηση των παραδόσεων και τη ανάδειξη του πολιτισμού της Τήνου μέσα από γαστρονομικές «διαδρομές» στο «χτες» και στο «σήμερα».

Υπογραμμίζεται μάλιστα πως, στη γαστρονομική αυτή  γιορτή με τοπικές γεύσεις που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και τον Μάιο του 2017 στην Τήνο, επαγγελματίες της εστίασης αλλά και νοικοκυρές συναντώνται, ανταλλάσσουν ιδέες και σχεδιάζουν νέες δραστηριότητες. Παράλληλα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τα εξαιρετικά τηνιακά προϊόντα, ονομαστά τυριά, θαυμάσια κρασιά, μοναδικά αλλαντικά, το  δημοφιλές ελαιόλαδο, να γευτεί τη βραβευμένη μπίρα και συγχρόνως να γνωρίσει τα τοπικά έθιμα.

Για το λόγο αυτό, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Τήνου Αναστασία Δεληγιάννη, δήλωσε πως η τιμητική διάκριση που απονεμήθηκε στο φεστιβάλ κάνει υπερήφανους όλους τους κατοίκους του νησιού, καθώς ανήκει σε όλους και κυρίως σε όσους ένωσαν τις δυνάμεις τους για το " Tinos Food Paths".