Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου η Επιμελητηριακή εκλογική διαδικασία

Σε ρυθμούς εκλογών το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Με τον πρωτοεφαρμοζόμενο τρόπο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και με κύριο συστατικό την κατά 70% ανανέωση του ψηφοδελτίου του θα προχωρήσει στην εκλογική διαδικασία το Επιμελητήριο Κυκλάδων, για την ανάδειξη του νέου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ένας μοναδικός συνδυασμός «Η επόμενη μέρα», θα μετέχει στην εκλογική διαδικασία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με 68 υποψήφιους, εκ των οποίων οι 50 είναι νέοι, ενώ θα εκλεγούν οι 51, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τα τμήματα του Επιμελητηρίου.

Συγκεκριμένα, στο εμπορικό τμήμα είναι 18 υποψήφιοι, στο τμήμα μεταποίησης 15 υποψήφιοι, στο τουριστικό τμήμα 16 υποψήφιοι και  στο τμήμα υπηρεσιών 19 υποψήφιοι.

Η διαδικασία των εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου, από τις 08:00 έως τις 19:00.

Ευρεία ανανέωση

Ο συνδυασμός, που έλαβε την ονομασία «Η Επόμενη Μέρα», για 4η συνεχή εκλογική διαδικασία είναι ένας και αυτό αποτελεί γεγονός που δεν έχει συμβεί σε άλλο Επιμελητήριο σε τέτοια συχνότητα.

Σε κανένα Επιμελητήριο της χώρας δεν έχει συμβεί επί 4 συνεχόμενες εκλογές να κατεβάζει έναν συνδυασμό και αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος του, Γιάννης Ρούσσος, «γίνεται γιατί δεν απογοητεύονται οι καινούργιοι και όταν υπάρχουν Επιμελητήρια με 5 συνδυασμούς γίνεται αντιληπτό ότι σε μικρές κοινωνίες, από μία επιχειρηματικότητα που έχει ζοριστεί να ζητούν ψήφο τόσοι συνδυασμοί. Αυτό και απογοητεύει και δυσκολεύει. Σε εμάς, το πλεονέκτημα που έχουμε με τον ένα συνδυασμό είναι ότι θα στοχεύσουμε στη δουλειά. Άλλωστε εμείς δεν έχουμε σταματήσει καμία δραστηριότητα του Επιμελητηρίου, σε αντίθεση με άλλα Επιμελητήρια, που από την στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές έχουν σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα».

Η παρακαταθήκη που αφήνει το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο είναι ισχυρές δομές που αναγάγουν σε ένα υψηλό επίπεδο το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στις οποίες μπορούν να βασιστούν και να τις αξιοποιήσουν περεταίρω οι νέοι συμμετέχοντες στη διοίκηση του, με την πολύτιμη βοήθεια όσων παραμένουν.

Από την νυν Διοικητική Επιτροπή, αποχωρούν μετά από πολλά χρόνια συμμετοχής στη διοίκηση του Επιμελητηρίου ο α΄ αντιπρόεδρος Λεονάρδος Ρούσσος, ο οικονομικός επόπτης Αλέκος Συλιβάνης και ο γενικός γραμματέας Νίκος Βασσιλικός, ενώ ο β΄ αντιπρόεδρος, Ισίδωρος Ροσσολάτος, είναι ο μόνος που θα παραμείνει.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος, τα πέντε αυτά στελέχη του Επιμελητηρίου θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για τους νέους που πρόκειται από εδώ και πέρα να ασχοληθούν με το Επιμελητήριο.

Διαμήνυσε δε προς τους νέους υποψήφιους «Πρέπει να τολμήσετε και να αφιερώσετε χρόνο στα κοινά. Δεν πάει χαμένη η προσπάθεια προσφοράς στα κοινά».

Όταν ρωτήθηκε στο κατά πόσον η ανανέωση του ψηφοδελτίου είναι συγκυριακή ή μεθοδευμένη, βάσει στόχου που έχει τεθεί και μέσω αυτής της ανανέωσης θα επιτευχθεί, ο κ. Ρούσσος απάντησε ότι «Τόσο όσον αφορά στη Διοικητική Επιτροπή όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο υπήρξαν άνθρωποι που έχουν προσφέρει, άλλος πιο πολύ άλλος πιο λίγο, για πάρα πολλά χρόνια. Αυτοί άνθρωποι κάποια στιγμή έπρεπε να δώσουν χώρο στους επόμενους. Προφανώς, εάν δεν υπήρχε η διαθεσιμότητα από τους νέους, κάποιοι θα παρέμεναν. Όμως από την στιγμή που υπήρξε η διαθεσιμότητα των νέων, αυτό διευκόλυνε και τα μέλη του Δ.Σ. να ξέρουν ότι υπάρχει συνέχεια και να δώσουν χώρο στους νεότερους. Όσον αφορά στη Διοικητική Επιτροπή, που για διάφορους λόγους και συγκυρίες αποχωρεί, δηλώθηκε ότι ο αντιπρόεδρος θα είναι κοντά, γιατί δεν είναι εύκολη αυτή η μετάβαση. Υπάρχει μία συγκυρία. Το νέο πρόγραμμα που αναλάβαμε έχει τόσο τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς απαιτεί τεράστιες δυνατότητες και δουλειά, όσο και την πρόκληση του να χρησιμοποιηθεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων ως πιλοτικό και αυτό για να γίνει χρειάζεται μία ριζική αναδιοργάνωση, ακόμα και του στελεχιακού δυναμικού. Είναι λοιπόν ένας συνδυασμός και σχεδιασμού και ανταπόδοσης. Το 70% της ανανέωσης δεν είναι καθόλου μικρό ποσοστό, την εποχή που ο κάθε ένας ασχολείται μόνο με τον εαυτό του, αλλά συγκυριακό».

Αναφερόμενος στη δυναμική του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος σημείωσε ότι «είναι ένας δυνατός φορέας, που έχει καταφέρει να αφήσει έξω κόμματα και συμφέροντα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει είτε με την συμπολίτευση είτε με την αντιπολίτευση, άριστες σχέσεις, από διαφορετικές κυβερνήσεις έχει χρηματοδοτηθεί και έχει κρατήσει μακριά τις σκοπιμότητες».

Ηλεκτρονική ψηφοφορία

Ένα νέο δεδομένο, αυτό της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη του να ψηφίσουν την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας, απομακρυσμένα από τον χώρο που βρίσκονται.

Η προσπάθεια του Επιμελητηρίου αφορά στην υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής για εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, που προήλθε κατόπιν πολυετούς προσπάθειας και πιέσεων που ασκήθηκαν εκ μέρους του Επιμελητηρίου ώστε να θεσμοθετηθεί η εν λόγω διαδικασία.

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δίνεται στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, αλλά και της Δωδεκανήσου, το οποίο δεν προτίθεται να την εξασκήσει.

Το οικονομικό όφελος του Επιμελητηρίου από την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας, υπολογίζεται περί τις 40.000 ευρώ, από το στήσιμο των εκλογικών επιτροπών σε κάθε νησί, που υποχρεωτικά θα έπρεπε να διεκπεραιώσουν την εκλογική διαδικασία.

Παράλληλα, διευκολύνονται και χιλιάδες μέλη του Επιμελητηρίου που δεν κατοικούν στα νησιά, οπότε τους δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία από όπου κι αν βρίσκονται, όπως και στα μέλη του από τα μικρά νησιά, στα οποία δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσουν.

Γίνεται μία συνεχής προσπάθεια να εκπροσωπούνται όλα τα νησιά, με χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής διαδικασίας είναι ότι θα υπάρξουν για πρώτη φορά εκπρόσωποι και από Αμοργό, Κέα, Σίφνο και Σέριφο, δηλαδή από 4 μικρά νησιά.

Δυνατότητα λοιπόν ψήφου έχουν όχι μόνο στα νησιά στα οποία έχει γραφεία το Επιμελητήριο, αλλά και τα μέλη από τα μικρά νησιά, όπως και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εποχιακά.

Αυτή η ηλεκτρονική ψηφοφορία, κατά ουσία αποτελεί πρακτική της άρσης των προβλημάτων που προκαλεί η νησιωτικότητα.