Ισχνή η προσέλευση μελών του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου στη γενική συνέλευσή του, το βράδυ της Τετάρτης, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων

Έλλειμμα εξωστρέφειας και συλλογικής συνείδησης

“Στο κόκκινο” οι οικονομικές αντοχές του εμπορικού κόσμου, ο οποίος αναμένει όφελος μέσω της τουριστικής προώθησης κι ανάπτυξης του νησιού

Η μη απόκτηση μέχρι σήμερα εξωστρέφειας και συλλογικής συνείδησης αναδείχθηκε συμπερασματικά ως το μεγάλο έλλειμμα της πλευράς του εμπορικού κόσμου στη Σύρο, ο οποίος έθεσε επί τάπητος τα σοβαρά οικονομικά θέματα που τον απασχολούν, αλλά και την ανάγκη τουριστικής προώθησης της Σύρου, ώστε το νησί να βαδίσει σε τροχιά προόδου.

Η ισχνή προσέλευση μελών που καταγράφηκε χθες, στη γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, ανέδειξε τα υποτονικά αντανακλαστικά της μεγαλύτερης πλευράς των καταστηματαρχών, αναφορικά με την ανάγκη συζήτησης και τόνωσης της “φωνής” και της παρουσίας του Συλλόγου, σε επίπεδο διεκδίκησης, αλλά και λήψης πρωτοβουλιών για την αλλαγή της οικονομικής πορείας του νησιού.

Σε αντίθεση με τους κατ΄ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων, στους οποίους η επιχειρηματική πρωτοβουλία “δεσπόζει” στις κινήσεις προόδου, στη Σύρο, διαφάνηκε για μία ακόμη φορά, η υποτονική στάση του εμπορικού κόσμου, μέλη του οποίου αν κι αναγνώρισαν τα μεγάλα ζητήματα νοοτροπίας που πρέπει να “λυθούν” στον τόπο, ωστόσο, επέμειναν να δείχνουν πως η ευθύνη βαρύνει μόνον τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Κατόπιν του απολογισμού και του προϋπολογισμού του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, τις λεπτομέρειες των οποίων παρουσίασε ο πρόεδρός του, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, ακολούθησε ψηφοφορία, αλλά και αναλυτική συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα που βιώνουν οι έμποροι και λόγω της φοροεπιδρομής που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ το μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων εστιάστηκε στην απαίτηση αλλαγής της υπάρχουσας νοοτροπίας, η οποία διακρίνεται για τις μη συλλογικές κινήσεις.

Πέραν των ανωτέρω, σημαντικό θέμα της συνέλευσης αποτέλεσε η επισήμανση ορισμένων επιχειρηματιών για οργανωμένες ενέργειες τουριστικής προβολής της Σύρου, με επαγγελματικό τρόπο και με την καθοδήγηση manager, προκειμένου το νησί να απολαύσει οικονομική ανακούφιση, μερίδιο της οποίας θα κατευθυνθεί και στον εμπορικό κόσμο.

Τονίζεται πως, τη γενική συνέλευση παρακολούθησε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος προέβη σε σύντομες τοποθετήσεις για τα θέματα της προβολής του τόπου και της ανάπτυξης της κρουαζιέρας.

Τρίτη πρόσκληση για συνέλευση, με είκοσι άτομα προσέλευση

Εξ αρχής θα πρέπει να αναφερθεί πως, η χθεσινή γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου πραγματοποιήθηκε κατόπιν των δύο πρώτων άκαρπων προσκλήσεων που υπήρξαν προ ημερών, στις οποίες όμως δεν ανταποκρίθηκε επαρκής αριθμός μελών.

Χθες, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων διαπιστώθηκε πως ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, αν και αριθμεί περίπου 180 μέλη, ωστόσο, δεν κατάφερε να “συγκινήσει” παρά μόνον είκοσι καταστηματάρχες.

Σε ερώτηση της εφημερίδας προς τον κ. Αλεξανδρίδη σχετικά με το αν έχει απαξιωθεί ο Σύλλογος με φόντο την ελάχιστη προσέλευση μελών στην ετήσια γενική συνέλευσή του, ο ίδιος υπήρξε γενικόλογος, αναφέροντας μόνον πως, σε γενικό επίπεδο έχουν απαξιωθεί τα θεσμικά όργανα πανελλαδικά.

“Αρκετοί παίρνουν τηλέφωνο και αναφέρουν πως αν είναι η πρώτη συνέλευση δεν θα έρθουν λέγοντας πως δεν θα έχει απαρτία. Επίσης κάποια καταστήματα στο κέντρο που έχουν είδη δώρων θα ανοίξουν, οπότε ίσως και κάποιοι να μην καταφέρουν να έρθουν. Δυστυχώς, όλοι οι θεσμοί στην Ελλάδα έχουν απαξιωθεί. Ακόμη και κυβερνήσεις εκλέγονται με το 1/4 των πολιτών στη χώρα μας. Έχουν απαξιωθεί τα πάντα” υποστήριξε σχετικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Εμείς προσπαθούμε σαν ΔΣ όσο βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις, για το καλύτερο του Συλλόγου”.

Μάλιστα, αναφέροντας πως, άμεσα και πάντως εντός του 2018 θα επικαιροποιηθεί ο κατάλογος των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, ο πρόεδρός του, θέλησε να απευθύνει μήνυμα προς τον εμπορικό κόσμο σχετικά πάντα με την ενίσχυσή του.

“Θέλω να πω σε όλους τους επαγγελματίες της Σύρου ότι πρέπει να ενισχύσουν τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου. Ξέρω πως είναι δύσκολη η περίοδος, όμως πιστεύω ότι πρέπει να ασχοληθούν. Ακόμη και στη γενική συνέλευση δεν συγκεντρώνεται κόσμος. Πρότασή μου είναι πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να στηρίξουν τον Εμπορικό Σύλλογο, ο οποίος εκπροσωπεί μία σημαντική κατηγορία επαγγελματιών του νησιού” σχολίασε κατηγορηματικά ο κ. Αλεξανδρίδης.

Στην πρώτη γραμμή ο ΦΠΑ και η οικονομική αντοχή του εμπορικού κόσμου

Όσον αφορά στον απολογισμό των δράσεων για το έτος 2017, ο Ευάγγελος Αλεξανδρίδης μιλώντας για το συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων στη Νάξο, έκανε ιδιαίτερη μνεία για το θέμα του ΦΠΑ.

“Το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών μας έχει τσακίσει. Πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή πάντα” σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος, επισημαίνοντας μάλιστα πως, αν κι έχουν υπάρξει εξαγγελίες της κυβέρνησης για λήψη αντισταθμιστικών μέτρων κι εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει αποφασισθεί και υλοποιηθεί κάποιο απαραίτητο μέτρο ανακούφισης του εμπορικού κι επιχειρηματικού κόσμου στα νησιά κι εν προκειμένω στη Σύρο.

“Δεν μπορούμε να έχουμε τόσα πολλά προβλήματα, έξοδα και οικονομικές επιβαρύνσεις στα θέματα μεταφοράς των προϊόντων. Είναι υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ και θεωρώ πως θα πρέπει να διορθωθεί αυτή η ζημιά. Είναι μία απόφαση που μας έχει ισοπεδώσει” επανέλαβε σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο κ. Αλεξανδρίδης, με το μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Γιάννη Βακόνδιο να ενημερώνει τα παρευρισκόμενα μέλη για θέματα και δυνατότητες ρύθμισης παλαιών οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Αλεξανδρίδης σχετικά με την προσπάθεια οικονομικής επιβίωσης των καταστηματαρχών έθιξε και το ζήτημα του ύψους των ενοικίων στα δημοτικά ακίνητα, τονίζοντας πως ο Δήμος θα πρέπει να εξετάσει το “πάγωμα” των μισθωμάτων ή ακόμη και μειώσεις.

“Μας απασχολούν τα τέλη που καλούνται να καταβάλουν οι επαγγελματίες όπως και ενοίκια” δήλωσε προς την εφημερίδα ο κ. Αλεξανδρίδης, ενώ κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, κάλεσε τους καταστηματάρχες να επιδιώκουν να είναι συνεπείς στα τέλη απέναντι στον Δήμο, όπως για παράδειγμα να καταβάλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων.

Στην ατζέντα της ενημέρωσης συμπεριλήφθηκε και το θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, ενώ ο κ. Αλεξανδρίδης προχώρησε και σε κριτική αναφορικά με τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων στο νησί της Σύρου.

Πάγια θέση του, αποτελεί η προάσπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφορά στην οποία και προέβη στη γενική συνέλευση, στηλιτεύοντας το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτει από την “άνευ όρων κι ελέγχου” λειτουργία τους.

Ζητείται... manager τουριστικής προώθησης και βηματισμός για την κρουαζιέρα

Με φόντο την αναφορά του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για τη συμμετοχή του στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και το αίτημά του για απόκτηση manager τουρισμού, προκειμένου να μπορέσει η Σύρος να αποσπάσει ένα άξιο λόγου μερίδιο της τουριστικής πίτας, που θα συμβάλλει στην οικονομική πρόοδο του τόπου, ακολούθησαν σημαντικές παρεμβάσεις από παριστάμενα - στη γενική συνέλευση - πρόσωπα.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Σταύρου Κοή (επιχειρηματία πεζόδρομου) ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας και ανάπτυξης εξωστρέφειας με έναν οργανωμένο τρόπο, με σκοπό το νησί να μπορέσει να γνωρίσει καλύτερες μέρες. Κύρια και αποκλειστική προϋπόθεση όπως ο ίδιος σημείωσε για την επίτευξη αυτού του στόχου, η συνεργασία του εμπορικού κόσμου, για την πλευρά του οποίου επεσήμανε πως, σφάλλει αν επιμένει να βλέπει ως αποκλειστικά αρμόδιο για την ανάπτυξη, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. “Πρέπει να ακολουθεί ο Δήμος τις πρωτοβουλίες μας” σχολίασε χαρακτηριστικά, συμπυκνώνοντας σε αυτή τη φράση τη συλλογιστική που ανέπτυξε για τη στάση και τις κινήσεις που πρέπει να διακρίνουν τον εμπορικό κι επιχειρηματικό κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του δε, παρατήρησε έλλειμμα σε επίπεδο λήψης πρωτοβουλιών, ενώ έκλεισε τον σχολιασμό του, υπογραμμίζοντας πως, το νησί πρέπει πάση θυσία να εκμεταλλευθεί τη μοναδική “ομορφιά” και “φυσιογνωμία” που διαθέτει και να προωθήσει τον εαυτό του συστηματικά κι επαγγελματικά.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, δίνοντας έμφαση στο θέμα της συνένωσης - κι όχι της διάσπασης - των δυνάμεων του νησιού. Επικεντρώνοντας μεταξύ άλλων την τοποθέτησή του στο κεφάλαιο “κρουαζιέρα”, υποστήριξε πως, άκρως θετική εξέλιξη θα γνωρίσει το νησί, αν πρωτίστως σε επίπεδο υποδομής, ενισχύσει τις σημερινές δυνατότητες φιλοξενίας κρουαζιερόπολοιων της προβλήτας στο Νησάκι, με δύο πλωτές εξέδρες.

Ωστόσο, πέραν αυτού του θέματος που οφείλει να “τρέξει” η δημοτική πλευρά, ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, έκανε αναφορά στις δικές του προσπάθειες σε αυτό το πεδίο, επισημαίνοντας μάλιστα πως, η συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων μερών του τόπου, για την προσέγγιση εταιρειών που μπορούν να εντάξουν στο πλάνο τους τη Σύρο, κρίνεται επιβεβλημένη.

Έμφαση έδωσε στην προσπάθεια προσέγγισης κρουαζιερόπολοιων που θα μεταφέρουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών (2.000 – 2.500), θέση με την οποία συντάχθηκε και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, με σχετική αναφορά του προέδρου του.

Ωστόσο, ο κ. Αλεξανδρίδης θέλησε να αναγνωρίσει μεγάλη ευθύνη στην πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, χρεώνοντας “ολιγωρία” στη Δημοτική Αρχή αναφορικά με την ενότητα της κρουαζιέρας. Έκλεισε την τοποθέτησή του σε αυτό το θέμα, λέγοντας παράλληλα, πως, η άφιξη μεγάλων κρουαζιερόπλοιων για το διάστημα Μαΐου – Νοεμβρίου θα ευνοούσε σημαντικά τον εμπορικό κόσμο της πόλης.

Ελκυστική πόλη και κυκλοφοριακό

Κατόπιν προτροπής μέλους του Εμπορικού Συλλόγου και ειδικότερα επιχειρηματία της οδού Σταματίου Πρωίου, τέθηκε επί τάπητος και το σοβαρό πρόβλημα του κυκλοφοριακού της Ερμούπολης. Με αφορμή την επισήμανση πως, το κέντρο θα πρέπει να είναι ελκυστικό τόσο στον επισκέπτη, όσο και στον κάτοικο, ο κ. Αλεξανδρίδης, κατόπιν της γενικής συνέλευσης κι ερωτηθείς από την εφημερίδα για τα βασικά θέματα που συνδέονται με αυτό, έκανε αναφορά στη λειτουργία της θέσης Νησάκι. “Το καλοκαίρι όταν ανοίγουν οι μπάρες από τις δέκα το πρωί και μετά είναι αργά” σχολίασε σχετικά, υποστηρίζοντας πως η δυνατότητα πρόσβασης σε κατοίκους των περιοχών εκτός πόλης τα πρωινά του καλοκαιριού και συγκεκριμένα νωρίτερα από την προαναφερθείσα ώρα, μπορεί να ευνοήσει την επισκεψιμότητα των εμπορικών οδών.

Εκτός των παραπάνω, ο κ. Αλεξανδρίδης έθιξε και το θέμα της αναγκαιότητας προώθησης των κυκλοφοριακών μέτρων από τον Δήμο, ενώ ζήτησε να εφαρμοσθεί η σήμανση που υπάρχει στο πρώτο τμήμα της οδού Σταμ. Πρωίου, δηλαδή να επιτρέπεται μόνον η στάση.

 

Έργα αισθητικής αναβάθμισης σε αγορά και πεζόδρομο

Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο κ. Αλεξανδρίδης ρωτήθηκε από την εφημερίδα και για τα δύο έργα ανάπλασης στον πεζόδρομο της Ερμούπολης και την οδό Χίου (παλαιά αγορά), όπως αυτά είχαν γνωστοποιηθεί τουλάχιστον προ έτους, επισημαίνοντας πως, αν και θα αποτελούσαν αξιόλογες αισθητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις αναβάθμισης, ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα η υλοποίησή τους θα καθυστερήσει για μεγάλο διάστημα.

“Και για τα δύο θέματα έχουμε κάνει συναντήσεις με τον πρώην Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, το κ. Σταύρο Γουσγουνέλη. Μάλιστα στο θέμα της παρουσίασης των προτάσεων για τα στέγαστρα της παραδοσιακής αγοράς είχαμε λάβει μέρος και στο συμβούλιο. Τότε προσωπικά είχα εκφράσει τα καλύτερα, που το “έτρεχε” ο Δήμος προς υλοποίηση, αλλά είχα έναν ενδοιασμό αναφορικά με τον χρόνο που θα γίνει” δήλωσε σχετικά με την παρέμβαση για τα στέγαστρα της οδού Χίου, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Έχω ακούσει πολλές φορές να αναφέρεται αυτό το έργο και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δεν γίνεται τίποτα”. Αν και όπως πρόσθεσε, “Κατά τη γνώμη μου είναι και μία απλή κατασκευή”, ωστόσο όπως συμπλήρωσε, “Ίσως πλέον να μην υπάρχει βούληση”.

Επιπρόσθετα, για την ήπια αναβάθμιση του πεζόδρομου των οδών Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, ο κ. Αλεξανδρίδης παρουσιάστηκε επίσης φειδωλός σε επίπεδο προσδοκιών υλοποίησης.

“Όσο για την οδό Πρωτοπαπαδάκη, πάλι κάναμε συνάντηση στην Πολεοδομία προ έτους σίγουρα. Είχε συζητηθεί η προσπάθεια να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης, να μην είναι φανερές κάποιες όψεις κτιρίων και να τοποθετηθεί ένα “γλυπτό” από ειδικά πανιά” υπενθύμισε ο ίδιος, αναφέροντας τέλος, πως, “Μας είχαν πει ότι είναι θέμα μηνών, αλλά τελικά θεωρώ, πως, αν δεν υπάρχουν χρήματα, δεν γίνεται τίποτα”.

Έκλεισε τις δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας πως, “Σίγουρα κι εμείς πρέπει σαν Σύλλογος να ενδιαφερόμαστε, αλλά και ο Δήμος πρέπει να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση”.