Στη Βουλή συζητήθηκε η τροπολογία για το Νεώριο η οποία κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπ. Μεταφορών και Υποδομών

“Πράσινο φως” για τη λειτουργία του ναυπηγείου

Αναμονή για τη δρομολόγηση της δικασίμου για την έναρξη της νέας πορείας του, από την ONEX

Την αποκλειστική χρήση του τμήματος του αιγιαλού που υφίστανται οι εγκαταστάσεις του ως σήμερα, διατηρεί το Νεώριο και μετά τη μεταβίβασή του στο νέο επενδυτή, με τροπολογία που συζητήθηκε χθες στη Βουλή και κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπ. Μεταφορών και Υποδομών.

Πρόκειται για μία άκρως θετική εξέλιξη που ανέμενε και η πλευρά του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, μετά από μία μακρά και πολύμηνη ταλαιπωρία για τους εργαζόμενους, με φόντο τη μη λειτουργία του ναυπηγείου, “εποχή”, που πλέον έχει παρέλθει από τη γνωστοποίηση του ενδιαφέροντος του νέου επενδυτή, Πάνου Ξενοκώστα και της ONEX.

Όπως έχει γίνει ευρέως γνωστό, ήδη στο πλαίσιο ενός καθεστώτος ενδιάμεσης λειτουργίας του Νεωρίου, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών και του δικαστηρίου για την έναρξη της λειτουργίας του από την ONEX, έχει φθάσει το πρώτο πλοίο στις δεξαμενές του.

Υπενθυμίζεται δε, πως δηλώσεις θετικές κι αισιόδοξες για τον γοργό χαρακτήρα των εξελίξεων από σήμερα και στο εξής αναφορικά με το μέλλον του Νεωρίου εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσία του στη Σύρο, στο πλαίσιο των εγκαινίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.

Σωτήρια” τροπολογία: Οι εκτάσεις στο νέο επενδυτή για τη λειτουργία ως ναυπηγείο

Ειδικότερα, όσον αφορά στην τροπολογία, κατατέθηκε στις 14/3/2018 στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου του Υπ. Μεταφορών και Υποδομών και όπως αναφέρεται ρητά σε αυτήν, το Νεώριο διατηρεί το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα και μετά τη μεταβίβασή του στο νέο επενδυτή.

Πρέπει να σημειωθεί πως, ήδη η ONEX έχει έρθει σε συμφωνία με την πλευρά του μέχρι σήμερα ιδιοκτήτη του Νεωρίου, Νίκο Ταβουλάρη καθώς και σε συνεννοήσεις με την πλευρά της Πολιτείας, αφού υπήρχε επί τάπητος το θέμα των υψηλών οφειλών προς το Δημόσιο.

Το σωτήριο “βήμα” της τροπολογίας πρέπει να τονισθεί πως προηγείται της διαδικασίας επισφράγισης της νέας συμφωνίας από το δικαστήριο, με την ημερομηνία της δικασίμου να αναμένεται εντός του άμεσου χρονικού διαστήματος για το οριστικό “κλείσιμο” της πολυσυζητημένης υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, αυτούσιο το τμήμα της τροπολογίας που περνά στο νομοσχέδιο του Υπ. Μεταφορών και Υποδομών και υπογράφεται από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, όπως επίσης τον Υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή καθώς και την Υφυπουργό Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου έχει ως ακολούθως: “Τροποποίηση του άρθρου 35 του ν. 3325/2005. Οι διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3325/2005 (Α΄ 68) αριθμούνται ως παρ. 1 και προστίθεται σ΄ αυτό παρ. 2. ως εξής: “2. Σε περίπτωση μεταβίβασης της εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 106 δ του Πτωχευτικού Κώδικα, που ακυρώθηκε με το άρθρο μόνο του ν. 3588/2007 (Α΄ 153), οι ως άνω παραχωρηθείσες εκτάσεις μετά των συστατικών και παραρτημάτων τους συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από τον νέο φορέα της μεταβιβασθείσας επιχείρησης, σύμφωνα με τους υφιστάμενους όρους της παραχώρησης, για τις ανάγκες της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητάς της. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να ανακληθεί η παραχώρηση, ιδίως λόγω διακοπής της λειτουργίας και δραστηριότητας της μεταβιβασθείσας επιχείρησης ή μη χρήσης των παραχωρούμενων σύμφωνα με τους σκοπούς της”.

Επίσης στο τμήμα “Τροποποιούμενες – καταργούμενες διατάξεις”, διευκρινίζεται πως, “Με την προτεινόμενη διάταξη τροποποιείται το άρθρο 35 του ν. 3325/2005, το οποίο έχει ως εξής:

“Ρυθμίσεις για τα ναυπηγεία Σύρου”: Παραχωρείται στην εταιρεία “Ναυπηγικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις Σύρου Ανώνυμος Εταιρεία” για όλη τη διάρκεια λειτουργίας των εγκαταστάσεών της αποκλειστικά ως ναυπηγείου το δικαίωμα της αποκλειστικής και χωρίς αντάλλαγμα χρήσης του αιγιαλού, όπως αυτός καθορίστηκε με την υπ΄ αριθμ. 3513/1980 απόφαση του Νομάρχη Κυκλάδων (ΦΕΚ 371 Δ΄), της προκείμενης του αιγιαλού θαλάσσιας περιοχής, καθώς και των προσχωσιγενών γηπέδων και των συστατικών τους, που παρεμβάλλονται μεταξύ της παλαιάς και νέας γραμμής αιγιαλού και βρίσκονται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρίας που περιγράφονται στο Κεφάλαιο Α΄ της με αριθμό 3025/1994 Σύμβασης Μεταβίβασης Ενεργητικού της Συμβολαιογράφου Ερμούπολης Ελένης Ασμάνη Αναγνώστη που συντάχθηκε σε εκτέλεση δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που διενεργήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 46α του Ν. 1892/1990 και στο υπό στοιχείο ΙΙΙ. 01.Α στη με αριθμό 8.859/2004 Σύμβαση Απόσχισης, εισφοράς Κλάδου και απορρόφησης αυτού της ιδίας συμβολαιογράφου.

Για το σκοπό της λειτουργίας της αποκλειστικά ως ναυπηγείου, η εταιρεία έχει δικαίωμα ανέγερσης, μετατροπής και κατεδάφισης κτιρίων και εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, επί των εγκαταστάσεων της αιγιαλίτιδας ζώνης που της παραχωρούνται με το νόμο αυτόν, κατ΄ αποκλειστική χρήση και μόνο για τις ανάγκες της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητάς της”.

Αλ. Τσίπρας: “Οριστική διάσωση του Νεωρίου”

Τη νέα “εποχή” για το Νεώριο της Σύρου επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Σύρο, κάνοντας αναφορά στην ήδη δρομολογημένη διαδικασία “οριστικής διάσωσης του ναυπηγείου”.

Κατόπιν και της συζήτησης που είχε με τα δύο μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, τους κκ. Χατζαντώνη και Ρηγούτσο στο πλαίσιο της κλειστής σύσκεψης που έγινε τη Δευτέρα στο Δημαρχείο, προέβη σε δημόσιες δηλώσεις. Τονίζοντας ιδιαιτέρως τη σημασίας της επαναλειτουργίας του για την τοπική οικονομία και όχι μόνον, ανέφερε παρακάτω πως, “Είμαι στην ευτυχή θέση να σας πω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της οριστικής διάσωσης των Ναυπηγείων της Σύρου με την υπαγωγή τους στο καθεστώς εξυγίανσης, που προβλέπει ο Πτωχευτικός Κώδικας” επισημαίνοντας δε πως, “Η διαδικασία αυτή προβλέπει συμφωνία της σημερινής ιδιοκτησίας, ενός νέου επενδυτή και των δανειστών των Ναυπηγείων”.

Εκτιμώντας ο ίδιος πως, “φτάνουμε στο τέλος”, πρόσθεσε, πως, “Ο επενδυτής έχει βρεθεί, έχει ουσιαστικό και ειλικρινές ενδιαφέρον. Η συμφωνία με τους δανειστές και τον ιδιοκτήτη έχει ολοκληρωθεί και σε λίγες ημέρες θα υποβληθεί στο δικαστήριο για έγκριση. Αυτή η συμφωνία έχει τεθεί υπ’ όψιν του Σωματείου των Εργαζομένων, μίλησα σήμερα (σσ. τη Δευτέρα) μαζί τους και έχει εξασφαλιστεί η συναίνεσή του”.

Κατά συνέπεια, όπως δήλωσε, “είναι πολύ πιθανόν να ξαναβρίσκομαι εδώ στη Σύρο σε τρεις με τέσσερις μήνες από σήμερα, το αργότερο, που το θέμα θα έχει λήξει, που ο νέος επενδυτής θα έχει εγκατασταθεί στα Ναυπηγεία, ώστε να εγκαινιάσουμε μαζί την επανέναρξη, την ουσιαστική επανέναρξη που θα δώσει πνοή, δουλειά, σε περίπου 300 οικογένειες προοπτική, αλλά και πνοή στην τοπική οικονομία και στην ευρύτερη οικονομία”.