Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας στην 76η Γενική Συνέλευση HOTREC

Περιορισμοί των ευρωπαϊκών Δήμων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

  • Παρασκευή, 4 Μαΐου, 2018 - 06:12

Η πρόσφατη σπουδή των ευρωπαϊκών Δήμων για την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και η προοπτική θέσπισης χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και εστιατόρια από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., αποτέλεσαν ορισμένα από τα κύρια σημεία της 76ης Γενικής Συνέλευσης της HOTREC, που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στη Βιέννη.

Στην κύρια -για τον ανά την Ευρώπη κλάδο της ξενοδοχίας-εκδήλωση, που διοργανώθηκε ως προπομπός της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Αυστρία το πρώτο 6μηνο του 2018, συμμετείχαν 40 εκπρόσωποι  των κορυφαίων εθνικών  οργανώσεων  ξενοδοχίας και εστίασης από 29 χώρες της Ευρώπης.

Την Ελλάδα στη Συνέλευση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και η Διευθύντρια του Ξ.Ε.Ε. κα Αγνή Χριστίδου.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης της HOTREC έγιναν παρουσία της υπουργού Τουρισμού της Αυστρίας κας Elisabeth Köstinger, η οποία αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας  στον τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τα κύρια ζητήματα που αναπτύχθηκαν στην 76η Γενική Συνέλευση της HOTREC ήταν:            

- Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σε ιδιωτικές κατοικίες και η τάση των Δήμων της Ευρώπης για αυστηρούς περιορισμούς ή και για την πλήρη απαγόρευσή τους, όπου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η περίπτωση της Μαγιόρκα, που απαγόρευσε εξ ολοκλήρου τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εξασφαλίζοντας την προστασία στέγασης των κατοίκων.

- H πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντικειμενικούς και διαφανείς όρους  από τις  διαδικτυακές πλατφόρμες, όσον αφορά στη συνεργασία τους με τα ξενοδοχεία, στην αξιολόγησή τους, καθώς και στους μηχανισμούς διαχείρισης διαφορών, δεδομένου ότι οι  onlineπλατφόρμες κατέχουν πλέον δεσπόζουσα θέση στην  τουριστική αγορά, με την Booking.com, Expedia  και HRS να καλύπτουν το 92% της Ευρωπαϊκής αγοράς

- Το προτεινόμενο καθεστώς της Ε.Ε. για τους συντελεστές ΦΠΑ, στο οποίο όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες, πλην εκείνων που θα εξαιρεθούν ρητά, όπως τα αλκοολούχα ποτά,θα μπορούν να εντάσσονται  στο μειωμένο συντελεστή. Πρόκειται για εξέλιξη που θα επιτρέπει σε κάθε χώρα της Ε.Ε. να θεσπίσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της 76ης Γενικής Συνέλευσης της HOTREC o πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε, ότι οι εξελίξεις για τον κλάδο της ξενοδοχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ  στα ξενοδοχεία, καθώς και για τη θέσπιση περιοριστικών όρων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών. Όπως επισήμανε ο κ. Βασιλικός: «ήδη η Αυστρία μείωσε το συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 13%στο 10% με τη συντριπτική  πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών να έχουν πολύ χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή σε σχέση με τη χώρα μας». «Το Ξ.Ε.Ε. με τη δυναμική και πολύχρονη παρουσία του στην HOTREC, όντας εθνικός αντιπρόσωπος στο ευρωπαϊκό όργανο του ξενοδοχειακού κλάδου, αφενός διαλαμβάνει την πλέον έγκυρη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην Ε.Ε., αφετέρου συνδιαμορφώνει με τις  τεκμηριωμένες θέσεις του την πολιτική τηςHOTREC απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Τέλος, στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης της HOTREC πραγματοποιήθηκε το Ηotel Technology Forum, που αποτελεί συνάντηση κορυφής high-tech start-ups με ξενοδόχους και επενδυτές, με κοινό στόχο να είναι όλοι πρωταγωνιστές στη νέα ψηφιακή εποχή.