Θετικός ο απολογισμός της τοπικής εμπορικής αγοράς Ερμούπολης από τη διεξαγωγή της 5ης Λευκής Νύχτας το βράδυ του Σαββάτου

Προσέλευση κόσμου στην εμπορική γιορτή

Δεν πέρασαν – όμως - απαρατήρητες οι ελάχιστες περιπτώσεις καταστημάτων που δεν παρέμειναν ανοικτά ως αργά τα μεσάνυχτα

Βραδιά ικανοποιητική από άποψη προσέλευσης κόσμου και καταναλωτικής κίνησης “αποδείχθηκε” η Λευκή Νύχτα που διοργανώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, το βράδυ του Σαββάτου, στην Ερμούπολη, η οποία ωστόσο, “γνώρισε” και ελάχιστες εξαιρέσεις καταστημάτων τα οποία και δεν παρέμειναν “ανοικτά” ως και τα μεσάνυχτα.

Ο απολογισμός της φετινής εμπορικής γιορτής που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων υπήρξε θετικός, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει για τη συγκεκριμένη βραδιά, την ανταπόκριση του κόσμου, τη συμμετοχή των εμπόρων, αλλά και το τελευταίο διάστημα της θερινής – εκπτωτικής περιόδου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη”, μόνιμοι κάτοικοι και καταναλωτές προχώρησαν σε αγορές, ανταποδίδοντας το ευχάριστο κλίμα που μερίμνησε να διαμορφώσει ο Σύλλογος και τα μέλη του, συνεχίζοντας την υλοποίηση της απόφασής τους, όπως αυτή πραγματοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στο περιθώριο της παρούσας αναφοράς, έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο το σοβαρό θέμα του κυκλοφοριακού της Ερμούπολης, όπως αποτυπώθηκε στις κεντρικές οδούς της πόλης και δη στην οδό Ελ. Βενιζέλου το βράδυ της Λευκής Νύχτας, οπότε και η επισκεψιμότητα του κέντρου ήταν ιδιαιτέρως υψηλή, με αποτέλεσμα τη συνύπαρξη... οχημάτων, δικύκλων και πεζών στον ίδιο δρόμο.

Ζωντανή πόλη με ορισμένες εξαιρέσεις... καταστηματαρχών

Αν και η Ερμούπολη κατά τη διάρκεια της Λευκής Νύχτας υπήρξε μία “ζωντανή” πόλη, γεγονός που οφείλεται πρωτίστως στη συμμετοχή των εμπόρων σε αυτήν και στην απόφασή τους να διατηρήσουν σε λειτουργία τα καταστήματά τους, ωστόσο, δεν πέρασαν απαρατήρητες ορισμένες περιπτώσεις επιχειρηματιών που δεν παρέμειναν “ανοικτοί” μετά τις δέκα το βράδυ.

Κληθείς ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης να τοποθετηθεί αναφορικά με την ανωτέρω διαπίστωση, υπήρξε λακωνικός, αναγνωρίζοντας τα προαναφερθέντα, αλλά εστιάζοντας στην προτροπή του Εμπορικού προς όλους – καθημερινά(!) τη θερινή σεζόν – να παραμένουν σε λειτουργία προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

“Υπήρξαν κάποιοι που για δικούς τους προσωπικούς λόγους και υποχρεώσεις δεν άνοιξαν, αλλά αυτά ήταν ελάχιστα καταστήματα” παραδέχθηκε ο κ. Αλεξανδρίδης, εστιάζοντας όμως στο γεγονός πως χρόνο με τον χρόνο, ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες υποστηρίζουν τις συλλογικές πρωτοβουλίες του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου προς στήριξη κι ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

“Φέτος είδα και καταστήματα που τα προηγούμενα χρόνια δεν άνοιγαν. Αυτό ήταν θετικό” παρατήρησε, υπογραμμίζοντας επίσης πως, “Άνοιξαν όμως πάρα πολλοί καταστηματάρχες και αυτό ήταν αισιόδοξο”. Ερωτηθείς για την εικόνα που μετέφεραν οι καταστηματάρχες που συμμετείχαν για πρώτη φορά, ανέφερε πως, “όσοι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν ανοίξει, φέτος έμειναν ενθουσιασμένοι”.

Ερωτηθείς επίσης, αν με φόντο τα παράπονα που κατά καιρούς εκφράζει η εμπορική τάξη σχετικά με τη μη προσέλευση κόσμου, από τον Εμπορικό Σύλλογο υπάρχει η προτροπή να μην χρησιμοποιείται αυτό ως “δικαιολογία” για να μην ανοίγουν ως αργά το βράδυ τα καταστήματά τους, προκειμένου προσεχώς η Ερμούπολη να καθιερωθεί στις συνειδήσεις ως μία ζωντανή αγορά, υπήρξε συγκεκριμένος: “Έχετε δίκιο σε αυτό που αναφέρετε. Αυτό τους εξηγώ ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου. Δεν χρειάζεται μάλιστα μόνο να εστιάζουμε αυτή τη βραδιά στο οικονομικό κέρδος και όφελος, αλλά προτροπή είναι και να ευχαριστήσουμε τους πελάτες που μας στηρίζουν εδώ και χρόνια”.

Ως εκ τούτου, δήλωσε πως, “Είναι σημαντικό αυτό και πρέπει να γίνει συνείδηση”, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Σίγουρα σε δεύτερο επίπεδο στόχος είναι και το να ενισχύσουμε τις εισπράξεις μας”.

Προτού ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη απάντησή του, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Αναμφισβήτητα είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουν όλοι το όφελος από μία ζωντανή εμπορική αγορά την καλοκαιρινή περίοδο. Νομίζω πως όσο περνούν τα χρόνια το κατανοούν αυτό”.

Θετικό και ευχάριστο κλίμα στις εμπορικές οδούς

Αναφορικά με την προετοιμασία του εμπορικού κόσμου για τη Λευκή Νύχτα, ο πρόεδρος ενημέρωσε για τις λιτές κινήσεις του Συλλόγου που διαμόρφωσαν ένα θετικό κι ευχάριστο κλίμα στο κέντρο και δη στις εμπορικές κεντρικές οδούς.

“Η προετοιμασία μας, αφορούσε στη μουσική και στην προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα θετικό κι ευχάριστο κλίμα στον πεζόδρομο και στις οδούς Πρωτοπαπαδάκη, Θυμ. Σπερχειού και στην οδό Σταματίου Πρωίου. Φέτος δεν είχαμε live μεταδόσεις και εκπομπή διότι πέρυσι δεχθήκαμε παράπονα για το είδος της μουσικής. Οπότε φέτος με έναν dj φτιάξαμε λίστα” σχολίασε σχετικά για τη μουσική που εξέπεμπε... από τη μεγαφωνική εγκατάσταση που είχε τοποθετηθεί στην πόλη, τονίζοντας ακόμη πως, “Επίσης, φροντίσαμε, δύο πρόσωπα να διασκεδάσουν τον κόσμο και να δώσουν ζωντάνια στην εκδήλωση”. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε αναπτύχθηκε ένας ζωντανός διάλογος στις κεντρικές οδούς, με τον κόσμο και κυρίως τους επισκέπτες να μοιράζονται την “εμπειρία” τους από τη Λευκή Νύχτα στην Ερμούπολη. “Ο ίδιοι συνομίλησαν με κόσμο και επιχειρηματίες και μοίρασαν γλυκίσματα στα παιδιά. Ο κόσμος ανέφερε ότι με τη σειρά του, έμεινε ευχαριστημένος”.

Στο πλαίσιο της γιορτής δε, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου και τα μέλη του μερίμνησαν για τη δωρεάν διανομή τσαντών, όχι πλαστικών, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των μηνυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος.

“Επίσης, πιο αργά φροντίσαμε να μοιράσουμε και ειδικές τσάντες (200 σε αριθμό) για να περάσουμε το μήνυμα της μη χρήσης πλαστικής σακούλας” σχολίασε σχετικά ο κ. Αλεξανδρίδης.

Υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, ευνόησαν στις αγορές

Επί της ουσίας και όσον αφορά στο οικονομικό όφελος που γνώρισε η Ερμούπολη από την προσέλευση του κόσμου και τις αγορές, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου τοποθετήθηκε με σαφήνεια, μεταφέροντας τις θετικές εντυπώσεις των μελών του.

“Γενικά ήταν μία βραδιά που ο κόσμος έμεινε ικανοποιημένος και από την πλευρά των εμπόρων και από την πλευρά των καταναλωτών, μονίμων κατοίκων Σύρου και επισκεπτών” σχολίασε, εξηγώντας πως “Υπήρξε μία γενικότερη ικανοποίηση το βράδυ του Σαββάτου αφού ήταν μία όμορφη βραδιά με μουσική, με εκδηλώσεις με κεράσματα, όπως την είχαμε προγραμματίσει”.

Ερωτηθείς για τον καταναλωτικό παλμό σε σύγκριση με άλλες ημέρες της καλοκαιρινής περιόδου και με αντίστοιχες μέρες του Αυγούστου, ο ίδιος σημείωσε πως, “Ως και τη 1 και μισή μετά τα μεσάνυχτα, που ήμουν κι εγώ στο κέντρο και συνομιλούσαμε με τους καταστηματάρχες, υπήρξε η διαπίστωση μίας γενικότερης μεγάλης ικανοποίησης. Η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους κορυφώθηκε στις 11 το βράδυ και πρέπει να αναφέρουμε πως η κίνηση υπήρξε και στις κάθετες μικρές οδούς που και εκεί παρέμειναν ανοικτά τα καταστήματα. Προχώρησε σε αγορές ο κόσμος” σχολίασε παρακάτω. Συμπλήρωσε δε, πως, θετικό γεγονός που ευνόησε και τους πολίτες ήταν τα υψηλά ποσοστά προσφορών κι εκπτώσεων.

“Τη συγκεκριμένη βραδιά τη στήριξαν οι έμποροι με καλές εκπτώσεις και ποσοστά άνω του 50%” πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως, “Ο κόσμος φάνηκε αυτό να το αναγνωρίζει και να προχωρά σε αγορές. Υπήρξε μία μεγάλη ικανοποίηση και ορισμένοι ιδιοκτήτες εμπορικών είχαν γνωστοποιήσει τις προσφορές τους και στο διαδίκτυο. Υπήρξαν καλύτερες τιμές και αυξημένη κίνηση”.

Προχωρώντας σε σύγκριση δε με τα δεδομένα του περασμένου Σαββάτου, ανέφερε ειδικότερα πως, “Αν συγκρίνουμε το περασμένο Σάββατο, οι ίδιοι οι καταστηματάρχες μου είπαν πως δεν είχε καμία σχέση από πλευράς τζίρου. Λόγω παραμονής της Παναγίας είχε και περισσότερο κόσμο”.

Σχετικά με τον προγραμματισμό της Λευκής Νύχτας στις 18 Αυγούστου με σκοπό τη μη διεξαγωγή πολλών παράλληλων εκδηλώσεων, ο πρόεδρος τόνισε πως, “Χθες είχαμε μία παράλληλη εκδήλωση την Κακαβιά στον Φοίνικα. Αρχικά μας προβλημάτισε αυτό, αλλά μετά η επισκεψιμότητα κορυφώθηκε”.

Ολοκλήρωσε το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Πάντως έως και τη συμβολή των οδών Χίου και Σταματίου Πρωίου ο κόσμος υπήρξε αυξημένος. Υπήρξε κίνηση και στην οδό Σταματίου Πρωίου”.

“Η κίνηση ήταν καλή για την πόλη” πρόσθεσε συμπερασματικά.

Υψηλές εκπτώσεις ως το τέλος Αυγούστου

Δεδομένης της πορείας προς την ολοκλήρωση της θερινής περιόδου και του καλοκαιρινού εκπτωτικού διαστήματος, ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης τόνισε πως, ως και το τέλος Αυγούστου, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ανάλογα καλά ποσοστά με εκείνα της Λευκής Νύχτας, δηλαδή έως και 70%.

“Τώρα πλέον κορυφώνεται η περίοδος των εκπτώσεων. Από τα υψηλότερα ποσοστά είναι αυτά που και χθες υπήρξαν στη Λευκή Νύχτα, δηλαδή ποσοστό 70%” πρόσθεσε σχετικά, αναφέροντας παράλληλα πως, “Υπήρξε μία γενικότερη στήριξη της χθεσινής βραδιάς και πρέπει να σημειώσουμε πως θα συνεχίζουν οι έμποροι να προσφέρουν καλές τιμές αφού φθάνουμε και στο τέλος των θερινών εκπτώσεων”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, “Ελπίζουμε να έχουμε ικανοποιητική κίνηση και να υποστηριχθούν ως το τέλος Αυγούστου τα καταστήματα. Μετά θα φθάσει ο Σεπτέμβρης και μοιραία “πέφτει” η επισκεψιμότητα”. Πάντως, θέλησε να υπογραμμίσει πως, “Η αγορά της Σύρου κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης”.

Αυξημένη ανησυχία λόγω κυκλοφοριακού

Ο έντονος προβληματισμός αναφορικά με το πώς θα αποσυμφορηθεί η πόλη έρχεται με κάθε “ευκαιρία” στο προσκήνιο, με την ανησυχία να ήταν ξεκάθαρο πως “κορυφώθηκε” το βράδυ του Σαββάτου - όπως φάνηκε - από τις εικόνες που διαμορφώθηκαν λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας στο κέντρο της Ερμούπολης, για τη Λευκή Νύχτα. Οχήματα, μηχανές και πεζοί συνυπήρχαν... με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος ξανά, κυρίως δε στην οδό Σταματίου Πρωίου, όπου και ο κόσμος, οι επισκέπτες της Ερμούπολης, θέλησαν να διασχίσουν, προκειμένου να απολαύσουν το ευχάριστο κλίμα του πεζόδρομου αλλά και της Σταματίου Πρωίου ως και την οδό Χίου.

Το μεγάλο πρόβλημα της Ερμούπολης ζητά επιτακτικά λύση και κυρίως στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης του κέντρου, αφού αξίζει να υπογραμμισθεί πως, για τη διεξαγωγή της εμπορικής γιορτής κι ενώ είχε αποφασισθεί η προσωρινή πεζοδρόμηση του πρώτου τμήματος της οδού Σταματίου Πρωίου, δεν κατέστη εφικτό να “αδειάσει” απόλυτα ο δρόμος από οχήματα.