Εμφανής ήταν η ελλιπής προετοιμασία εκ μέρους των Εμπορικών Συλλόγων, κατά την τελευταία ίσως ενημέρωση σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για τη δράση “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου”

Επιτακτική η άμεση κινητοποίηση

Εντονότερο πρόβλημα στη Νάξο, λόγω της σωρείας μη νομιμοποιημένων παρεμβάσεων στις προσόψεις των καταστημάτων

Ενημέρωση, στο πλαίσιο της δράσης “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου”, που διαχειρίζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΤΠΑ και Τ.Σ. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε για τους Εμπορικούς Συλλόγους και λοιπούς ενδιαφερόμενους των νησιών, στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Υπενθυμίζεται, πως η Δράση του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.

Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη Δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης είναι 50.000.000 ευρώ και η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους και “άνοιξε” στις 29 Ιουνίου 2018.

Αν και αρχικά η λήξη των υποβολών των φακέλων, εκ μέρους των ενδιαφερόμενων, είχε καθοριστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου 2018, δόθηκε παράταση, με καταληκτική ημερομηνία την 5η Νοεμβρίου 2018.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τα αρμόδια στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης ΕΤΠΑ & ΤΣ, ενώ αξιοποιήθηκε και το σύστημα τηλεδιάσκεψης με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, του Επιμελητηρίου. Παρά το έκδηλο ενδιαφέρον, από πλευράς των επικεφαλής των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων, η συμμετοχή των μελών τους και ιδιοκτητών εμπορικών επιχειρήσεων υπήρξε σχεδόν μηδαμινή, ενώ οι ενδιαφερόμενοι φάνηκε να έχουν ολιγωρήσει, αναφορικά με την ενημέρωση των μελών, αλλά και τη συγκέντρωση υπογραφών από επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στη δράση.

Χαλαρό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις από πλευράς της ΕΥΔ, “η παρέμβαση απαιτεί δρόμο τουλάχιστον 400 μέτρων εκ των οποίων τα 200, όχι αυτή τη στιγμή, αλλά έως το 2023 που θα παραληφθεί το έργο, θα πρέπει να είναι νομιμοποιημένα”, προβλέποντας πεζόδρομο ή δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Όπως εξήγησε το στέλεχος της Υπηρεσίας, δεν αρκεί μία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ή κυκλοφοριακή μελέτη, αντίθετα η νομιμοποίηση του πεζοδρόμου οφείλει να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Σημειώνοντας πως από την πλευρά του κράτους έχουν δοθεί παρατάσεις και διευρύνθηκε ο ορίζοντας υλοποίησης, προκειμένου να υπάρχει χρόνος οι Δήμοι να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να προχωρήσουν σε δημοπρατήσεις, αλλά να ολοκληρωθούν και οι παρεμβάσεις των Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων, η υπεύθυνη της Υπηρεσίας τόνισε, πως τα καταστήματα τα οποία θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στη δράση, θα πρέπει να έχουν νόμιμες προσόψεις, “δείχνοντας” διακριτικά προς το νησί της Νάξου, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, στον τομέα αυτό. Υπογράμμισε δε, πως το ζήτημα δεν μπορεί να παρακαμφθεί και ως εκ τούτου, ο Εμπορικός Σύλλογος, ή οι υπεύθυνοι από πλευράς του Δήμου, θα πρέπει να μεριμνήσουν.

Παράλληλα, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την εξασφάλιση διαχειριστικής καθώς και επιχειρησιακής επάρκειας των δικαιούχων και συνδικαιούχων, εξηγώντας, ότι “δεν θεωρούμε ότι είναι κάτι εύκολο, θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και η επιλογή των στελεχών πρέπει να είναι η κατάλληλη”. Τόνισε, πως έως την παραλαβή του έργου, το 2023 από την ΕΥΔ, οι προσόψεις των καταστημάτων θα πρέπει να τηρηθούν και να μην αλλοιωθούν, επισημαίνοντας, πως τα όποια έξοδα νομιμοποίησης των καταστηματαρχών, θα είναι ανταποδοτικά, καθώς οι περιοχές που φιλοξενούν τα λεγόμενα open malls αποκτούν υπεραξία. Επίσης, παρεμβάσεις μπορούν να υποδειχθούν και για τον κοινόχρηστο χώρο, που καταλαμβάνουν νόμιμα τα καταστήματα.

Αποδομώντας την αντίληψη, ότι τίθεται “θηλιά στο λαιμό” των καταστηματαρχών, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων νομιμοποίησης, η εκπρόσωπος της ΕΥΔ τόνισε, πως “όταν θα γίνει η παραλαβή του έργου, τότε θα εξεταστεί αν υπάρχουν τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά, που καθιστούν νόμιμες τις παρεμβάσεις. Χρόνος υπάρχει έως το 2023”.

Σημειώθηκε τέλος, πως προκειμένου να ενταχθεί στη δράση μία περιοχή, ή συγκεκριμένοι δρόμοι μίας περιοχής, οφείλουν να έχουν δηλώσει συμμετοχή άνω του 70% των επιχειρήσεων, εδραζομένων εκεί. Στην περίπτωση δε, που επιχειρήσεις αποφασίσουν να αποχωρήσουν από τη δράση, για οποιοδήποτε λόγο, μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες επιχειρήσεις, πάντα με έδρα την περιοχή ή τους συγκεκριμένους δρόμους, που θα ενταχθούν στη δράση.

Από την πλευρά της Σύρου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, ο οποίος ήταν παρών και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημέρωση, τόνισε, πως θα δοθεί η ευκαιρία να διαμορφωθούν οι εμπορικές οδοί και τα καταστήματά τους, ώστε η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να καταστεί ανταγωνιστική απέναντι στην εξάπλωση των πολυκαταστημάτων, με την υπεύθυνη της Υπηρεσίας να συμφωνεί, πως μεταξύ άλλων αυτός είναι στόχος της δράσης, ώστε να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες και να προκύψουν καταστήματα βιώσιμα 12 μήνες το χρόνο.

Προβληματισμός της “τελευταίας στιγμής” στη Νάξο

Σημαντική ήταν η παρέμβαση από την πλευρά των εκπροσώπων της Νάξου, η οποία φαίνεται να έχει και τα περισσότερα προβλήματα, σε ό,τι αφορά στις μη νόμιμες προσόψεις καταστημάτων.

Τα στελέχη του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου της Νάξου ξεκαθάρισαν, πως, τόσο από την πλευρά του Δήμου, όσο και από την πλευρά τους, υπάρχει συγκατάθεση και βούληση, προκειμένου το νησί να ενταχθεί στη δράση, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τα προβλήματα νομιμοποίησης των προσόψεων, κάνοντας παράκληση για παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων.

Η εκπρόσωπος της ΕΥΔ τόνισε, πως έχει ήδη δοθεί μία παράταση, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εγγυηθεί μία δεύτερη, ενώ επεσήμανε ότι “η δράση είναι πάρα πολύ καιρό ανοιχτή και πριν από την τουριστική περίοδο. Θα έπρεπε να είχαν γίνει κάποιες ζυμώσεις νωρίτερα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη περίπου 20 ημέρες. Νομίζω ότι δεν ξεκινήσατε έγκαιρα. Η Νάξος μας έχει στείλει αρκετό καιρό πριν επιστολή με τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει, που σημαίνει ότι έχετε δουλέψει επ’ αυτών”.

Στην επιμονή του προέδρου του Εμπορ/κού Συλλόγου, σχετικά με ανεπαρκές χρονικό διάστημα, προκειμένου να πειστούν οι έμποροι για την εν λόγω επένδυση, το στέλεχος της Υπηρεσίας υπογράμμισε, πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει ακόμη μία δράση για εμπορικά καταστήματα, με μεγάλο προϋπολογισμό, που θα επιτρέπει στους καταστηματάρχες να κάνουν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις επιθυμούν στα μαγαζιά τους, αρκεί αυτά να είναι νόμιμα, σημειώνοντας, ότι η αποκατάσταση της νομιμότητας θα βοηθήσει τους εμπόρους να ωφεληθούν πολλαπλά, όχι μόνο για την παρούσα δράση, αλλά και σε βάθος χρόνου.

Επιπλέον επανέλαβε, πως δεν απαιτείται να προηγηθεί η νομιμοποίηση της συμμετοχής στο πρόγραμμα, αντίθετα θα χρειαστεί τα καταστήματα να είναι νομιμοποιημένα, έως και την παραλαβή του έργου, το 2023. Διευκρίνισε, ότι τα χρήματα των δικαιούχων δεν αφορούν σε διαδικασίες νομιμοποίησης, ωστόσο εξήγησε, πως υπάρχουν διαθέσιμοι τρόποι, ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν με τρόπο, που να βοηθήσει στη νομιμοποίηση του κτιρίου.

Σε επανάληψη του αιτήματος του Εμπορικού Συλλόγου για παράταση της προθεσμίας της δράσης, η υπεύθυνη ενημέρωσης ανέφερε, πως η Υπηρεσία διαπίστωσε, ότι παντού στην Ελλάδα υπάρχουν παραβάσεις, εντούτοις αρκετοί εμπορικοί σύλλογοι κατάφερνα να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές ενδιαφέροντος από τα μέλη τους, σε διάστημα μίας εβδομάδας, όπως επίσης και Δήμοι, οι οποίοι πίεσαν ιδιαίτερα αναφορικά με την ενημέρωση του εμπορικού κόσμου και την προώθηση της δράσης, σχολιάζοντας ότι στις Κυκλάδες δεν φαίνεται να υπήρξε πίεση εκ μέρους των Δήμων.

Καθολικό αίτημα η παράταση προθεσμίας

Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και η τοποθέτηση εκ μέρους του προέδρου του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στους Δήμους, σχετικά με την ανοχή στις παραβάσεις των εμπορικών καταστημάτων στις προσόψεις, ενώ υποστήριξε, ότι ενόψει εκλογών οι δημοτικές αρχές θα διστάσουν να παρέμβουν για την αποκατάσταση της νομιμότητας, φοβούμενες την απώλεια ψήφων.

Ζήτησε επίσης την παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων και πρότεινε την εκ νέου ενημέρωση των επιχειρηματιών, καθώς όπως υποστήριξε οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων, δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία, ώστε να μεταφέρουν στα μέλη τους ακριβώς τις διευκρινίσεις εκ μέρους της ΕΥΔ, με την εκπρόσωπο της Υπηρεσίας να τονίζει, πως η συγκεκριμένη ενημέρωση επικοινωνήθηκε, ήταν ανοιχτή προς όλους, παρ’ όλα αυτά το ενδιαφέρον παρέμεινε ισχνό.

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων αιτήθηκε και ο εκπρόσωπος των εμπόρων της Θήρας, με το στέλεχος της ΕΥΔ να σημειώνει, πως εφόσον πρόκειται για καθολικό αίτημα, αν και δεν μπορεί να εγγυηθεί την ικανοποίησή του, σίγουρα θα το μεταφέρει προς τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου, συμβουλεύοντας ωστόσο τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, να μεριμνήσουν για την αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών, έχοντας κατά νου την προθεσμία της 5ης Νοεμβρίου και καθησυχάζοντάς τους, πως ο χρόνος, ενδεχομένως να είναι λίγος, αλλά όχι απαγορευτικός.