Συνεχής κυκλοφορία επί 36 χρόνια της «Κοινής Γνώμης»

5.000 φύλλα

  • Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου, 2018 - 06:20

Η Ημερήσια Ανεξάρτητη Δημοκρατική Εφημερίδα των Κυκλάδων “Κοινή Γνώμη” συμπληρώνει σήμερα τα 5.000 φύλλα, συνεχούς και αδιάλειπτης κυκλοφορίας της.

Το 1982 και συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου, έκανε την εμφάνιση της στον χώρο της ενημέρωσης η εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”,  τυπώνοντας το πρώτο της φύλλο, το οποίο αποτέλεσε την αρχή μίας αδιάπαυστης πορείας μέχρι σήμερα.

Επί 20 χρόνια η εφημερίδα εκδιδόταν σε εβδομαδιαία βάση, έως τις 25 Νοεμβρίου του 2002, ημέρα σταθμός, καθώς ξεκίνησε η έκδοση της σε ημερήσια βάση, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα, χωρίς καμία παύση ή αναστολή έκδοσης.

Στην πάροδο των 36 χρόνων, από την αρχική της έκδοση έως σήμερα,η εφημερίδα ακολούθησε μία εξελικτική πορεία, αφού έχει καταγράψει στο ενεργητικό της πολλές επωφελείς αλλαγές, ανεβάζοντας σταδιακά όχι μόνο την εκτυπωτική της ποιότητα, αλλά και τη δημοσιογραφική της πληρότητα, ενώ ξεπέρασε τα τοπικά όρια της Σύρου και διεύρυνε την ενημερωτική της εμβέλεια στο σύνολο των νησιών του νομού.

Από την ασπρόμαυρη έκδοση, σταδιακά πέρασε στη διχρωμία και εν συνεχεία στην πενταχρωμία, ενώ ανοίχτηκε και στον χώρο του διαδικτύου με την ηλεκτρονική της έκδοση.

Στη διαδρομή της στον τομέα της ενημέρωσης, στάθηκε μακριά από εξαρτήσεις, αντιμετωπίζοντας τα γεγονότα με αντικειμενικότητα, χωρίς όμως να εκλείπει η κριτική και η έκφραση θέσεων και άποψης, με στόχευση πάντοτε στην ουσία των γεγονότων, απέχοντας από επιφανειακούς εντυπωσιασμούς και φθηνές ωραιοποιήσεις.

Με συνεχή ανανέωση, με τη στιβαρότητα που της προσδίδει η εγκυρότητα της πληροφόρησης, η σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων και ο σεβασμός προς τους αναγνώστες της, στοχεύει σε μία διαρκή ανοδική πορεία στον χώρο της ενημέρωσης.

Θεσμικοί εκπρόσωποι τόσο της εκκλησίας, όσο και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και όλων των πολιτικών χώρων, όπως και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταθέτουν τις απόψεις και τα μηνύματα τους για την εφημερίδα.

Γιώργος Βακόνδιος, Εκδότης της “Κοινής Γνώμης”

“Ήταν Νοέμβριος  του 1982 και ήμουν 22 ετών, όταν με το θράσος και τον αυθορμητισμό που δικαιολογεί το νεαρό της ηλικίας, αυτοχρίστηκα εκδότης.

Μεγάλο και επίπονο το εγχείρημα. Μεγάλη και γλυκιά η ικανοποίηση, από την πορεία που έχουμε διανύσει, από το ξεκίνημα, πριν από 36 χρόνια, χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα, ταγμένοι στην υπηρεσία της ενημέρωσης και της καλόπιστης και εποικοδομητικής κριτικής, για τα τεκταινόμενα στον πολυνησιακό νομό μας και ιδιαίτερα το νησί μας.

Η “Κοινή Γνώμη”, εξελίσσεται, πρωτοπορεί, καινοτομεί, βάζει υψηλούς στόχους, προκειμένου να διατηρεί την αναπτυξιακή, μοναχική τροχιά της. Το πεντάκις χιλιοστό φύλλο της, αποτελεί ένα ακόμα σταθμό, άλλη μία πρωτιά. Η συνέχεια θα είναι ανάλογη της καταξίωσης και της εκτίμησης με την οποία την αγκαλιάζετε εσείς οι αναγνώστες μας”.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β΄

“Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζουμε την εκτύπωση του υπ’ αριθμ. 5.000 φύλλου της Ημερήσιας Εφημερίδας “Κοινή Γνώμη”, η οποία στα 36 χρόνια ανελλιπούς κυκλοφορίας της έχει κερδίσει την αποδοχή, την αγάπη και την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού και έχει, κατά το ανθρώπινο, διακονήσει την αλήθεια και την ενημέρωση των κατοίκων της Σύρου και των Κυκλάδων. Συγχαίρουμε, κατά ταύτα, τον Εκδότη της, κ. Γεώργιο Βακόνδιο, τους Δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στην έκδοση της Εφημερίδας, ο μόχθος των οποίων συνέβαλε και συμβάλλει στην επιτυχή πορεία της. Καταθέτοντες τις ευχαριστίες μας και για την, μέσα από τις σελίδες της “Κοινής Γνώμης”, προβολή του έργου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ευχόμεθα να συνεχίσει για πολλές χιλιάδες ακόμα φύλλα το ταξίδι της μέσα στο χρόνο, αφοσιωμένος  διάκονος της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του Συριανού και Κυκλαδίτικου λαού”. 

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου

“Αγαπητοί μου, η συμπλήρωση 5.000 φύλλων από την έναρξη της κυκλοφορίας της “Κοινής Γνώμης”, είναι  γεγονός που πρέπει να σας γεμίζει ικανοποίηση, αλλά και να σας ωθεί να συνεχίσετε να προσπαθείτε για την αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών σας της Σύρου και των Κυκλάδων, γενικότερα.

Η έκδοση μιας εφημερίδας καταγράφει γεγονότα (και όχι μόνο) και “οικοδομεί” σταδιακά την ιστορία του τόπου και αυτό πρέπει να μας κάνει όλους πιο ευαίσθητους στον τρόπο που  αποτυπώνουμε  την ιστορία μας. Σας συγχαίρω για τις προσπάθειές σας και εύχομαι σε όλους σας να συνεχίσετε να εργάζεστε με την ίδια αγάπη, υπηρετώντας το λειτούργημα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας”.

Αντώνης Συρίγος, βουλευτής Κυκλάδων

“Με αφορμή την συμπλήρωση του αριθμού 5.000 φύλλων της “Κοινής Γνώμης” εύχομαι σ' όλους τους συντελεστές της καλή και επιτυχημένη συνέχεια σ' ένα δρόμο

ιστορικό, όπως αυτός που περπάτησε μέχρι τώρα.

 Η “Κοινή Γνώμη” πέραν της συνεισφοράς της στην πολυφωνία, την ελευθεροτυπία και τον έλεγχο αποτελεί κομμάτι εξαίρετο, στο οποίο αποτυπώνεται η τοπική και κυκλαδική ιστορία.

Δεν μπορώ στο σημείο αυτό να λησμονήσω τους ανθρώπους που την έφτιαξαν, συνέβαλαν και συμβάλλουν ο καθένας από την θέση του στην επιτυχημένη της πορεία, το σύνολο του προσωπικού της, τους τυπογράφους, τους δημοσιογράφους και βέβαια τον εκδότη Γιώργο Βακόνδιο, υιό του αείμνηστου Ιωσήφ Βακόνδιου, του οποίου το έργο συνεχίζει αταλάντευτα.

Καλή πορεία στο μέλλον αγκαλιά με την τεχνολογία που χαράσσει νέες προοπτικές”.

Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων

“Η “Κοινή Γνώμη” δεν είναι απλά μια εφημερίδα αλλά ένα σοβαρό δημοσιογραφικό μέσο που καλύπτει όλες τις Κυκλάδες, ενώ παράλληλα η ειδησεογραφία της καλύπτει και σοβαρά εθνικά θέματα. Η προσπάθεια του Μέσου για πολύπλευρη και αξιόπιστη ενημέρωση βρίσκει ανταπόκριση από ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, που την έχει αποδεχθεί ως ένα έγκριτο Μέσο. Εδώ και χρόνια η “Κοινή Γνώμη” έχει συμβάλλει ουσιαστικά στη κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και αθλητική ζωή του τόπου μας. Για το Επιμελητήριο Κυκλάδων είναι σημαντικό να έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με ειδησεογραφικά μέσα που αναδεικνύουν, με σοβαρότητα και πλουραλισμό, τα θέματα που απασχολούν την Σύρο αλλά και όλες τις Κυκλάδες. Ευχόμαστε στην Κοινή Γνώμη να συνεχίσει την καλή δουλειά και το δύσκολο έργο της πάντα με επιτυχία και πρόοδο”.

Χρήστος Καφτηράνης, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Κυκλάδων

“Επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης των 5.000 φύλλων της “Κοινής Γνώμης” εύχομαι να συνεχίσετε και να τα κάνετε 10.000 φύλλα. Η “Κοινή Γνώμη” αποτελεί ένα μέσον μαζικής ενημέρωσης διαχρονικό, αντικειμενικό, που σέβεται την πολυφωνία και αναδεικνύει την αξία του πλουραλισμού. Προβάλλει πολλά σοβαρά θέματα και η συνεργασία με την εφημερίδα μετρά χρόνια. Είμαστε ευχαριστημένοι για την πορεία της στα νησιά των Κυκλάδων και πιστεύουμε πως θα συνεχίσει με “πυξίδα” την αντικειμενικότητα το δύσκολο έργο της. Είναι το σημαντικότερο μέσον ενημέρωσης για τις Κυκλάδες και ευχόμαστε να προοδεύει συνεχώς”.

Τζώρτζης Μακρυωνίτης, Περιφερειακός Σύμβουλος – Ν. Αιγαίο, Αρχιπέλαγος Δημιουργίας

“Είναι μεγάλη η προσφορά της εφημερίδας “Κοινή Γνώμη” στην ενημέρωση από το 1982 μέχρι σήμερα. Από τη Σύρο, στις Κυκλάδες αλλά και τα τελευταία χρόνια με την ηλεκτρονική έκδοση σε όλα τα μέρη του κόσμου. Πολλά συγχαρητήρια κι ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον ιδιοκτήτη της Τυποκυκλαδικής και εκδότη της εφημερίδας, Γιώργο Βακόνδιο καθώς και σε όλο το προσωπικό για τις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα της ενημέρωσης και της τυπογραφίας. Να είμαστε όλοι καλά να γιορτάσουμε τα 10.000 φύλλα”.

Βαγγέλης Σιγάλας, Περιφερειακός Σύμβουλος – Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου

“Να ευχηθώ τα 5.000 φύλλα να γίνουν 100.000 φύλλα. Το λέω πραγματικά μέσα από την καρδιά μου γιατί πιστεύω ότι ειδικότερα η “Κοινή Γνώμη” έχει βοηθήσει αρκετά το έργο μας και γενικότερα προβάλλει τα νησιά όπως πρέπει και τους αξίζουν. Το “φύλλο” το γνωρίζω από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, όταν ξεκίνησε από τον Γιώργο Βακόνδιο, γιο του αείμνηστου Ιωσήφ Βακόνδιου. Εύχομαι η εφημερίδα και το προσωπικό της “να τα χιλιάσουν” και να συνεχίσουν με την ίδια μαχητικότητα”.

Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης

“Ένα Μέσο Ενημέρωσης που υπηρετεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα με γνώμονα την ηθική, την δεοντολογία και την κατά το δυνατό, αντικειμενική προσέγγιση των γεγονότων.

Μπορεί πολλές φόρες η κριτική που μας ασκείται  να είναι έντονη, ίσως υπερβολική, ίσως και κάποιες φορές άδικη, κατά την άποψη μας, όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η αμεσότητα , η ποιότητα και η οργάνωση της συγκεκριμένης εφημερίδας αποτελεί ένα από τα φωτεινά παραδείγματα του περιφερειακού τύπου στην χώρα μας. Άλλωστε αυτό αποδεικνύει και ο αριθμός των 5000 Φύλλων.

Ευχόμαστε, υγεία, δημιουργικότητα και αντικειμενικότητα στους συντελεστές της εφημερίδας και με το καλό στα 10.000 φύλλα”.

Νίκος Ζώρζος, Δήμαρχος Σαντορίνης

“Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν “Μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφί μύθον ακούσεις” και οι Ρωμαίοι έλεγαν “Audiatur et altera pars”, δηλαδή “Ας ακούσουμε και την άλλη πλευρά”.

Επειδή σήμερα ο χώρος της δημοσιογραφίας περνά την ίδια κρίση που περνούν και οι άλλοι θεσμοί  είναι πολύ σημαντικό μέσα από την παράθεση των απόψεων, όταν κανείς κάνει σωστό ρεπορτάζ, να αφήνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα με κριτική σκέψη να εξάγει το συμπέρασμά του. Γιατί πρέπει να υπηρετεί ένα ρόλο πολύ δύσκολο ο Τύπος, την αναζήτηση της αλήθειας.

Κι ο ρόλος αυτός είναι ιδιαίτερα δύσκολος γιατί και η αναζήτηση της αλήθειας είναι δύσκολη υπόθεση.

Άλλωστε, πολλές φορές στον βωμό της στοχευμένης πληροφόρησης, υπό την έννοια ότι μπορεί να διαμορφώνεται η πληροφόρηση αναλόγως των εντολών του ιδιοκτήτη του μέσου, πολλές φορές δεν κατατείνει στην αναζήτηση της αλήθειας.

Η εμπειρία μου από την εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”, στην οποία έχω την ευκαιρία πολλές φορές να καταθέτω τα γεγονότα που αφορούν τον τόπο, τον οποίο υπηρετώ, τις θέσεις και τις απόψεις μου για ζητήματα που αφορούν το νησί μου και τον νομό ολόκληρο, φαίνεται ότι υπηρετεί σε σημαντικό βαθμό τον στόχο, τον οποίο πρέπει να έχει ένα έντυπο.

Μιας και τα γενέθλια της εφημερίδας των 5.000 φύλλων και για εσάς και για εμάς είναι σημαντικό γεγονός εύχομαι η “Κοινή Γνώμη” να πολυχρονίσει”.

Μάρκος Κωβαίος, Δήμαρχος Πάρου

“Η Ενημέρωση είναι από τα σπουδαία “επιτεύγματα” της Δημοκρατίας. Ένας ενημερωμένος πολίτης είναι ένας καλός πολίτης. Όποιο μέσον επιτελεί αυτόν τον σκοπό σαφώς ασκεί λειτούργημα. Η “Κοινή Γνώμη” είναι μία εφημερίδα παγκυκλαδική. Εμάς, τον Δήμο Πάρου, μας βοηθά σημαντικά όσον αφορά στην ενημέρωση των πολιτών του νησιού σε κάθε επίπεδο, με θετικές και κριτικές αναφορές. Το μέσον βοηθά τον πολίτη να βγάλει μία άποψη τεκμηριωμένη και ανεξάρτητη. Πιστεύω πως η “Κοινή Γνώμη” επιτελεί έναν σπουδαίο ρόλο στις Κυκλάδες και στα νησιά μας και ευχόμαστε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και με την ίδια αντικειμενικότητα να λειτουργεί για πάρα πολλά χρόνια.”.

Τέτα Βαρλάμη, Διευθύντρια “Κοινής Γνώμης”

“Ειδησεογραφία, κριτική, άποψη, δεοντολογία, πλουραλισμός, αξιοπιστία, ποιότητα, αντικειμενικότητα, είναι τα στοιχεία και οι αξίες της ενημέρωσης, τα οποία καλούμαστε καθημερινά να υπηρετήσουμε, χωρίς να προδίδουμε στο ελάχιστο ούτε την ιστορική πορεία του Μέσου και φυσικά ούτε τον εαυτό μας, επιτελώντας το δημοσιογραφικό μας έργο.

Η “Κοινή Γνώμη” έχει αποδείξει και συνεχίζει να επιβεβαιώνει τον τίτλο της ότι αποτελεί την Ημερήσια Ανεξάρτητη Δημοκρατική Εφημερίδα των Κυκλάδων.

Η κοπιώδης, απαιτητική και αγχώδης για εμάς ημερήσια κάλυψη των γεγονότων, έρχεται να αποζημιωθεί από το ίδιο το αναγνωστικό κοινό, το οποίο αποτελεί και την ουσιαστική της δύναμη.

Οι βάσεις που τέθηκαν πριν από 36 χρόνια, η εξελικτική πορεία της εφημερίδας μέχρι το σημερινό 5.000 φύλλο της και οι ολοένα υψηλότεροι στόχοι που τίθενται, δεν αφήνουν περιθώρια άλλου δρόμου παρά μόνον ψηλότερα και δυναμικότερα για την κατάκτηση πολλών ακόμα χιλιάδων φύλλων”.