Δικαστική έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης για το Νεώριο

  • Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου, 2018 - 14:02

Κλείνει ο κύκλος ανασφάλειας για το ναυπηγείο του Νεωρίου, μετά την θετική απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου χθες, επί του σχεδίου εξυγίανσης που κατέθεσε η εταιρεία Onex.

Η ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας επιτρέπει πλέον τις επόμενες κινήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, οι οποίες θα αφορούν στην μεταβίβαση των μετοχών από τον Όμιλο Ταβουλάρη στην Onex, ώστε και επιχειρηματικά να κλείσει η υπόθεση του ναυπηγείου.

Οι θετικές εξελίξεις περιορίζουν κατά πολύ πλέον τα περιθώρια ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την μετάβαση στη νέα εποχή του Νεωρίου, που με την έλευση της νέας χρονιάς θα το βρει και υπό νέα ιδιοκτησία.

Όσα προβλέπονται

Όπως έχει καταστεί σαφές στο περιεχόμενό του: Το επενδυτικό σχέδιο της Onex, του επιχειρηματία Παναγιώτη Ξενοκώστα, προβλέπει την καταβολή 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την υλοποίηση επενδύσεων 29,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας. Επίσης, προβλέπεται η μεταβίβαση μέρους του ενεργητικού και του παθητικού στη νέα εταιρεία, την «Onex Ναυπηγεία Σύρου».

Ειδικότερα, το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας προβλέπει διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις. «Κούρεμα» οφειλών προς τις τράπεζες, επιτόκιο 3,2% και 5% ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις αλλά και «κούρεμα» σε μη ουσιώδεις προμηθευτές.

Ειδικότερα, στην “Onex Ναυπηγεία Σύρου” θα μεταβιβαστούν ακίνητα καθώς και τα πάσης φύσεως κινητά, μηχανήματα και γενικά ο εξοπλισμός της επιχείρησης, όπως πλοία και πλωτά μέσα, αλλά και οι διοικητικές άδειες και τα αποθέματα. Δεν θα μεταβιβαστούν: οι συμβάσεις των πρώην εργαζομένων της υπό εξυγίανση εταιρείας, το πελατολόγιό της, το σήμα της υπό εξυγίανση εταιρείας, απαίτηση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 2.117.980,79 ευρώ, οι εμπορικές απαιτήσεις και τα ταμειακά διαθέσιμά της.

Επίσης, μεταβιβάζονται: α. Οι υποχρεώσεις προς την Alpha Bank ποσού 2 εκατ. ευρώ (μαζί με τυχόν εξασφαλίσεις) και σε ποσοστό 40,18% των οφειλόμενων υποχρεώσεων. β. Οι υποχρεώσεις προς την Πειραιώς (μαζί με τυχόν εξασφαλίσεις) και σε ποσοστό 81,59% των οφειλόμενων υποχρεώσεων. γ. Οι υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ ύψους 20,74 εκατ. ευρώ που θα αποπληρωθούν σε 280 άτοκες μηνιαίες δόσεις. δ. Οι υποχρεώσεις προς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας διαγράφονται σε ποσοστό 100%. ε. Η νέα εταιρεία αναλαμβάνει να καταβάλει εφάπαξ τα οφειλόμενα ποσά στους πρώην εργαζομένους.

Οι υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, μεταφέρονται και μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία και θα αποπληρωθούν σε 280 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Από το σύνολο των υποχρεώσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ διαγράφεται ποσοστό 85,67% και το υπόλοιπο θα εξοφληθεί σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Οι υποχρεώσεις προς ουσιώδεις προμηθευτές θα εξοφληθούν ολοσχερώς και χωρίς απομειώσεις, εντός 60 εργάσιμων ημερών, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους μη ουσιώδεις προμηθευτές διαγράφονται σε ποσοστό 85,67% και το εναπομένον υπόλοιπό τους θα εξοφληθεί σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Ετικέτες: