Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Β. Αλεξανδρίδης μιλά για την εορταστική περίοδο και την κίνηση στην αγορά

Εορταστικό κλίμα “πρόσκληση” στους καταναλωτές

Εκπλήξεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους στον πεζόδρομο και τις εμπορικές οδούς της Ερμούπολης

Προσδοκίες αύξησης της κίνησης στην αγορά της Ερμούπολης διατηρεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για τις τρέχουσες εορταστικές ημέρες, προκειμένου να τονωθεί η τοπική αγορά, η οποία μέχρι στιγμής παρουσιάζει υποτονικό παλμό, παρά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” περιγράφει την κίνηση στον πεζόδρομο και τις εμπορικές οδούς της πόλης, ενώ δίνει απαντήσεις για το περιορισμένο εορταστικό ωράριο, που φέτος θέλει τα απογεύματα του Σαββάτου τα καταστήματα να μην λειτουργούν, όπως και να μην υπάρχει συνεχές ωράριο τις καθημερινές, με αποτέλεσμα να έχουν εκφραστεί και ορισμένα παράπονα από πολίτες που θα επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν αγορές.

Ο ίδιος, μιλά ακόμη και για την προετοιμασία των εμπόρων όσον αφορά την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου οι καταναλωτές και τα μικρά παιδιά να απολαύσουν ξεγνοιασιά και εκπλήξεις στις κεντρικές οδούς της Ερμούπολης.

Πεζοδρόμηση της οδού Στ. Πρωίου. Υποτονική καταναλωτική κίνηση

Ειδικότερα, ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης αναφερόμενος στην προετοιμασία των εμπόρων για τις δύο εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σημειώνει: “Μεριμνήσαμε εδώ και καιρό ώστε να πάρουμε απόφαση και να είναι πεζοδρομημένο και το πρώτο τμήμα της οδού Στ. Πρωίου για τέσσερις ημέρες (23,24/12 και 30,31/12)”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Μιλήσαμε με τον Διοικητή της Αστυνομίας για να απομακρυνθούν και τα σταθμευμένα οχήματα και στις 24 και στις 31/12 έχουμε προγραμματίσει να γίνουν και κάποιες εκδηλώσεις με κάποιους συνεργάτες που θα διαμορφώνουν κλίμα διασκέδασης και για τα παιδιά και για τους γονείς. Θα υπάρχουν γλυκίσματα και μουσική”. Με φόντο τα παραπάνω και τη δυνατότητα του κόσμου να πραγματοποιήσει ευχάριστα τις βόλτες του στην αγορά, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “Προσπάθειά μας είναι να τονώσουμε το εορταστικό κλίμα, την αγορά και να προσελκύσουμε τους καταναλωτές”.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μη λήψη απόφασης για πλήρες και συνεχές ωράριο, όλες τις ημέρες των εορτών, ο ίδιος, υπήρξε σαφής όσον αφορά στον τρόπο διαμόρφωσης του εορταστικού ωραρίου.

“Ο κόσμος με τους επαγγελματίες δεν ταυτίζονται στο συγκεκριμένο θέμα” παρατήρησε αρχικά, εξηγώντας πως, “Από την πλευρά μας, με απόφαση του Εμπορικού είχαμε ρωτήσει τους επαγγελματίες δύο βασικά θέματα αναφορικά με τα ωράρια. Αν θέλουν να ξεκινήσει το εορταστικό ωράριο στις 17 ή στις 20 Δεκεμβρίου και να δουλεύουν πρωί και απόγευμα όλη την εβδομάδα και αν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θέλουν να δουλέψουμε το απόγευμα ή να φθάσουμε ως τις 5”. Ως προς τα παραπάνω, ο κ. Αλεξανδρίδης τόνισε πως, “Ρωτήσαμε περισσότερους από 70 επαγγελματίες του κέντρου και όχι καταστήματα που δεν τα αφορά το εορταστικό ωράριο και η απάντηση φαίνεται στο ωράριο που έχει ισχύσει, καθώς περίπου έξι άτομα μας ζήτησαν διευρυμένο ωράριο”.

Κληθείς να περιγράψει την κίνηση στην πόλη και τον παλμό της καταναλωτικής συμπεριφοράς ως τώρα, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα (σσ. χθες) που επισκέφθηκα πολλές ώρες τις εμπορικές οδούς, οι καταστηματάρχες μου ανέφεραν ότι δεν έχει η πόλη την αναμενόμενη κίνηση”. Σημείωσε δε, πως, “Πρέπει να σκεφθούμε πως ορισμένοι επαγγελματίες δουλεύουν μόνοι τους, μα άλλοι έχουν και υπαλληλικό προσωπικό” γεγονός που όπως φωτογράφισε, λειτουργεί αποτρεπτικά στη διατήρηση ανοικτών των καταστημάτων, με φόντο την οικονομική αντοχή των ίδιων. “Χρειάζεται άλλη επιβάρυνση και προετοιμασία και δυστυχώς υπάρχει υποτονική κίνηση. Ο κόσμος δεν έχει το ενδιαφέρον όπως άλλες φορές”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο πρόεδρος θέλησε να διευκρινίσει πως, ακόμη κι αν χθες υπήρξε ασυνεννοησία αναφορικά με το κλείσιμο της οδού Σταματίου Πρωίου, ωστόσο, μερίμνησε ο ίδιος για την απαγόρευση της κυκλοφορίας. “Στις 24/12 ενώ τα είχαμε όλα κανονισμένα, δεν έκλεισε ο δρόμος. Δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη, αλλά καλό είναι τις επόμενες μέρες να τηρηθεί ό,τι αποφασίσαμε, για να απολαύσει ο κόσμος τη βόλτα του στις εμπορικές οδούς. Ο Δήμος πρέπει να φέρει κάγκελα ώστε να απαγορεύεται η είσοδος” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έρευνα αγοράς

Προσκαλώντας το καταναλωτικό κοινό να επιμείνει και να στηρίξει τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, o κ. Αλεξανδρίδης σημείωσε πως χρήσιμο είναι οι καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και να μην θεωρούν λύση τις μεγάλες αλυσίδες.

“Ο κόσμος δυσκολεύεται σίγουρα οικονομικά και ίσως θεωρεί ως λύση τα πολυκαταστήματα. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Ο Εμπορικός Σύλλογος κάνει έκκληση στην τοπική κοινωνία να στηρίξουν τα εμπορικά της Σύρου και της πόλης, διότι με αυτόν τον τρόπο ανακυκλώνεται και το χρήμα. Τα χρήματα με αυτόν τον τρόπο μένουν στον τόπο μας” υποστήριξε, προσθέτοντας πως, “Αντιθέτως, με τις αλυσίδες, τα χρήματα δεν επιστρέφουν”.

Υπογράμμισε δε, πως, επιλέγοντας κάποιος να στηρίξει μεγάλα πολυκαταστήματα, “έχει εφήμερο όφελος”, επαναλαμβάνοντας πως, “Εμείς καλούμε τους συμπολίτες μας να εξετάζουν και τις τιμές και να βλέπουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά σε επώνυμα προϊόντα.

Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς. Έχει χρόνο να δει ότι μπορεί να προτιμήσει τα τοπικά καταστήματα. Με αυτόν τον τρόπο, τα χρήματα μένουν στο νησί”.

 

Εκπλήξεις και γιορτινό κλίμα

Προκειμένου να είναι ελκυστικό το κλίμα στις εμπορικές οδούς από σήμερα και τις επόμενες ημέρες, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου φέτος, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιεί εκδηλώσεις ώστε να απολαύσουν οι καταναλωτές τις αγορές τους.

Αφού σημείωσε πως, “Η αγορά είναι πιεσμένη και άρα, οι έμποροι κάνουν και προσφορές”, ο ίδιος πρόσθεσε επιπλέον, πως, “φροντίσαμε και φέτος, αύριο (σσ. σήμερα 24/12) τις πρωινές ώρες, δηλαδή από τις 11 ως και τις 2 το μεσημέρι, να έχουμε δύο ανθρώπους που θα διασκεδάζουν με τον κόσμο και τα μικρά παιδιά”.

Ο κ. Αλεξανδρίδης συμπλήρωσε ακόμη πως, παρομοίως, “και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα υπάρχουν διάφορες εκπλήξεις όπως ξυλοπόδαρος και Άγιος Βασίλης” και όπως επανέλαβε, “καλό θα είναι οι γονείς να φέρουν τα μικρά παιδιά στην πόλη”. Επισημαίνοντας πως, “Γλυκίσματα και δωράκια θα περιμένουν τα παιδιά” ο ίδιος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας τέλος, πως, “Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε σύμφωνα με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Ελπίζουμε ο κόσμος να επισκεφθεί τα καταστήματα και να προχωρήσει σε αγορές”.