Παρουσίαση συμπερασμάτων από αναλύσεις “χρησιμοποιημένης αμμοβολής” προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, με πρωτοβουλία του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου

“Η ενόχληση της αμμοβολής δεν είναι τοξική ούτε καρκινογόνα”

Ευρεία σύσκεψη στο Νεώριο κι ενημέρωση για την ανάπτυξη πλέον, εργασιών υδροαμμοβολής σε ποσοστό 90% τον παρόντα χρόνο

Τα συμπεράσματα αναλύσεων “χρησιμοποιημένης αμμοβολής” από πιστοποιημένες εταιρείες και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θέλουν το συγκεκριμένο απόβλητο και η ενόχλησή του “να μην είναι ούτε τοξικά, ούτε καρκινογόνα”, παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, χθες, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησαν με τους εκπροσώπους τοπικών Αρχών, φορέων αλλά και παρουσία υποψηφίων, προβαίνοντας εμμέσως και σε αναλυτική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το σοβαρό θέμα.

Εξ αφορμής της δριμείας κριτικής που ασκείται κυρίως διαδικτυακά κατά καιρούς καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών για την αμμοβολή του Νεωρίου και η οποία “γεννά” έντονη ανησυχία στον τόπο και τους κατοίκους, τα μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου παρουσία και του εργολάβου, κ. Βασίλη Σαββίδη θέλησαν να δώσουν τις απαντήσεις τους, ώστε όπως είπαν να μπει τέλος στην “τοξική λάσπη” που δέχονται, όλο το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο το ναυπηγείο βρίσκεται σε ενδιάμεση λειτουργία. 

Δίνοντας τα στοιχεία των αναλύσεων που παραγγέλθηκαν σε έξι ιδιωτικές εταιρείες και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στα τοπικά ΜΜΕ και διαβάζοντας δημοσίως τα συμπεράσματα αυτών, επιχείρησαν να καθησυχάσουν την τοπική κοινωνία για την “τοξικότητα” της αμμοβολής που όπως σχολίασαν διαδίδεται συστηματικά ως άποψη, προβαίνοντας παράλληλα και σε παρουσίαση των βασικών βημάτων εναρμόνισης του ναυπηγείου με τους περιβαλλοντικούς όρους, που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Κατόπιν της σχεδόν δίωρης σύσκεψης, ακολούθησε παρουσίαση των εργασιών της αμμοβολής και της υδροαμμοβολής στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, ώστε να καταστεί ξεκάθαρη αισθητικά η διαφορά τους, με τους κκ Σαββίδη και Χατζαντώνη να τονίζουν πως το Νεώριο πλέον, κάνει τις εργασίες του σε ποσοστό 90% με υδροαμμοβολή.

Στόχος όπως εξ αρχής ανέφεραν και οι δύο είναι όσο το δυνατόν συντομότερα να εξαλειφθεί πλήρως η διαδικασία της αμμοβολής, που θα σημάνει και τον περιορισμό της σημερινής “ενόχλησης από τη σκόνη” που διαπιστώνουν οι κάτοικοι της Σύρου.

Αντ. Χατζαντώνης: Εξ αρχής απαιτήσαμε να διορθωθεί η ενόχληση που τα τελευταία 30 χρόνια προκαλούσε το Νεώριο

“Το τελευταίο διάστημα γίνεται μία ολομέτωπη επίθεση στο ναυπηγείο από λίγους ανθρώπους” παρατήρησε στην αρχή της ενημέρωσής του ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Αντώνης Χατζαντώνης, ο οποίος τόνισε πως, “Σήμερα με αποδείξεις και ονόματα, θα πάρουν τις απαντήσεις όλοι αυτοί που για ίδια συμφέροντα θέλουν το τέλος μιας τεράστιας σημασίας επιχείρησης για το νομό, για το νησί, για την πατρίδα”.

Ο κ. Χατζαντώνης ξεκινώντας να γνωστοποιήσει τα βασικά αιτήματα που έθεσε το Εργοστασιακό Σωματείο προς τον πρόεδρο της ΟΝΕΧ και επενδυτή του Νεωρίου, Πάνο Ξενοκώστα με φόντο τα γεγονότα και τις διαδικασίες της μεταβίβασης, μετά από την πολυσυζητημένη συμφωνία εξυγίανσης, θέλησε να υπενθυμίσει πως αυτά αφορούσαν τόσο στην καταβολή όλων των οφειλών, όσο όμως και στη συμμόρφωση της λειτουργίας του με τους περιβαλλοντικούς όρους.

“Είχαμε θέσει κάποιες κόκκινες γραμμές. Η πρώτη και κυριότερη ήταν τα λεφτά των εργαζομένων, τα οφειλόμενα από την προηγούμενη διοίκηση, την οποία πετύχαμε στο 100% με την απόφαση του Δικαστηρίου κι ένα από τα πολύ σοβαρά θέματα, ίσως και το σοβαρότερο που συζητήσαμε και ουσιαστικά απαιτήσαμε να βάλουμε κάτω και να διορθώσουμε είναι ότι η ενόχληση που το ναυπηγείο τα τελευταία 30 χρόνια προκαλούσε ανεξέλεγκτα στο νησί” δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος, σημειώνοντας μάλιστα πως, “θα ήμασταν αφελείς αν δεν το παραδεχόμασταν, ότι πρέπει να βρούμε νέους τρόπους, νέες επενδύσεις, νέες τεχνολογίες ώστε και να καλυτερεύσει η εικόνα και να μειωθεί ως και 100% (αυτός είναι ο στόχος όλων μας) η πολυδιαφημισμένη σκόνη”.

Προλογίζοντας τις μέχρι σήμερα ενέργειες προς την επιθυμητή κατεύθυνση, υποστήριξε συγκεκριμένα πως, “Θέλουμε να γίνει το ναυπηγείο ένα πρότυπο που θα σέβεται όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες και είναι κάτι που πιστεύω το θέλετε όλοι και το θέλουμε κι εμείς”.

Μιλώντας για τις θετικές ενέργειες των τελευταίων μηνών, του διαστήματος της ενδιάμεσης επαναλειτουργίας του Νεωρίου, ο Αντώνης Χατζαντώνης υπήρξε σαφής: “Στους δέκα μήνες που έχουμε ορθοποδήσει έχουν γίνει πράγματα που τα τελευταία σαράντα χρόνια δεν είχαν γίνει στο ναυπηγείο”. Όπως αναλυτικά ανέφερε και ο γραμματέας του Εργοστασιακού, Μάρκος Ρηγούτσος, “Έχει μειωθεί η συχνότητα της σκόνης όταν εργαζόμαστε, κατά 90%, αντικαθιστώντας την με νέες τεχνολογίες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως (υδροαμμοβολή). Έχει απομακρυνθεί το 40% του επί δεκαετιών συσσωρευμένου απορρίμματος αμμοβολής. Έχει επισκευαστεί η δεξαμενή μας “Βιολαντώ” αλλάζοντας την εικόνα στην είσοδο της πόλης μας” και όπως πρόσθεσε, “Συνεχίζουμε, με την δεξαμενή “Ερμούπολις”, τους γερανούς, τις κτηριακές εγκαταστάσεις, την ολοσχερή απομάκρυνση του απορρίμματος (σσ. βουνό αμμοβολής), έργα τα οποία είχαν να εκτελεστούν 40 χρόνια”.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία τους μάλιστα για το θέμα της μεταβίβασης της επιχείρησης στον Πάνο Ξενοκώστα, τόνισαν πως, “Κύριοι, τα έργα θα ολοκληρωθούν. Όντας απαίτηση όλων των εργαζομένων, οι επενδύσεις θα ολοκληρωθούν και στο προσεχές μέλλον θα έχουμε ένα ναυπηγείο πρότυπο, καθαρό, χωρίς να ενοχλεί κανέναν, και θα είναι μία επιπλέον ομορφιά για το νησί μας”.

Εστιάζοντας μάλιστα αρκετά και στο θέμα της υδροαμμοβολής που πλέον όπως επανέλαβαν χρησιμοποιούν σε ποσοστό 90% στα πλοία που έρχονται προς δεξαμενισμό και επισκευή, ενημέρωσαν πως, μέχρι τώρα Έχουμε φέρει 64 πλοία και έχουμε κάνει αμμοβολή στα 5 ή στα 6 κι αυτό σε αμπάρια, που εκεί θέλουμε ακόμη λίγο χρόνο”. Τόνισαν πολλάκις δε, πως, “Αυτή τη στιγμή η αμμοβολή είναι στο 10% η σκόνη, η ενόχληση”, σχολιάζοντας καυστικά τη στάση “μίας μειοψηφίας” όπως υποστήριξαν, η οποία όψιμα ευαισθητοποιήθηκε περιβαλλοντικά.

“Γιατί τώρα οι οχετοί και όχι επί 25, 30 χρόνια που δούλευε η αμμοβολή στο 60 – 70%; Πού ήταν όλοι αυτοί οι σωτήρες;” ρώτησαν σε έντονο κριτικό τόνο.

Η αμμοβολή ικανή ακόμη και να ταφεί σε ΧΥΤΑ”

Περνώντας και στο σοβαρό θέμα της δημοσιοποίησης των συμπερασμάτων από τις αναλύσεις που έγιναν σε χρησιμοποιημένη αμμοβολή, δείγματα της οποίας λήφθηκαν από τα σωρευμένα βουνά στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου που μεταξύ άλλων κάλυπταν και τον χώρο των κατασκευών (για κότερα, θαλαμηγούς κλπ) κι έγιναν προσφάτως (τελευταία ημερομηνία δειγματοληψίας 21/3/2019), οι εκπρόσωποι του Εργοστασιακού ανέφεραν τα παρακάτω: “Κάνουμε κάτι που μας το ζητά εδώ και καιρό το νησί. Εμείς με υπευθυνότητα σήμερα, αντιπαραθέτουμε απέναντι στην αθλιότητά σας, όλα τα στοιχεία εγγράφως προς τα Μ.Μ.Ε. και προς όλους τους φορείς του νησιού μας, και αποδεικνύουμε πως η ενόχληση αυτή δεν ήταν ποτέ, ούτε τοξική, ούτε ραδιενεργή, ούτε καρκινογόνα, αλλά ήταν μία ενόχληση που δεν έπρεπε να υπάρχει και ούτε και θα υπάρχει στο άμεσο μέλλον. Τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι οι αναλύσεις, οι μελέτες και τα πιστοποιητικά που παραθέτουμε, από 8 διαφορετικούς, πιστοποιημένους φορείς, με επικεφαλής το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποδεικνύουν ότι η αμμοβολή, σε όποια μορφή και αν βρίσκεται, (χρησιμοποιημένη ή μη), δεν είναι τοξική, δεν είναι καρκινογόνα, δεν είναι ραδιενεργή, αλλά είναι ικανή ακόμα και να ταφεί στα ΧΥΤΑ χωρίς να επηρεάζει τον υδροφόρο ορίζοντα, διότι είναι ένα αδρανές ορυκτό πέτρωμα”.

Στα παραπάνω, συμπλήρωσαν μάλιστα πως, “δεσμευόμαστε ότι στο άμεσο προσεχές μέλλον αυτή η σκόνη δεν θα υπάρχει ολοκληρωτικά”.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο κ. Βασίλης Σαββίδης, ο οποίος αναφερόμενος στις προσπάθειες περιβαλλοντικής εναρμόνισης του Νεωρίου κατά το τελευταίο δεκάμηνο, τόνισε τα παρακάτω: “Η προσπάθεια έχει γίνει, έχει φθάσει σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο. Παρακαλούμε να το αναγνωρίσετε. Στο άμεσο προσεχές διάστημα θεωρώ ότι θα είμαστε 100% εντάξει. Είναι και θέμα επενδύσεων” εξήγησε, συμπληρώνοντας τέλος πως, “Και αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι πολλά και τα χρήματα και είμαστε στην ενδιάμεση λειτουργία”.

Β. Σαββίδης: Επιλέξαμε την κοστοβόρα απομάκρυνση για άμεση “ανακούφιση”

Δεδομένης της αναφοράς στα συμπεράσματα για τη μη πρόκληση περιβαλλοντικού προβλήματος στον ΧΥΤΑ, αφού διαπιστώνεται η δυνατότητα ταφής της αμμοβολής σε αυτόν, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο κ. Σαββίδης, σχετικά με το αν έχει γίνει σχετική συζήτηση ή κίνηση προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε και με φόντο τους όγκους της χρησιμοποιημένης αμμοβολής που παραμένουν στο Νεώριο, “Εάν επιχειρούσαμε μέσω του Δήμου να πάρουμε εγκρίσεις κλπ, θα γινόταν μετά από 5 χρόνια, εάν μιλούσαμε βάσει της ελληνικής πραγματικότητας”. Ως εκ τούτου, μίλησε για την “κοστοβόρα επιλογή” της απομάκρυνσής της με πλοία. “Το ναυπηγείο έπρεπε να αλλάξει μορφή αύριο αν είναι δυνατόν και ξεκινήσαμε με αυτήν τη διαδικασία. Συνεπώς πήγαμε από αυτόν τον δρόμο ξέροντας ότι θα υπάρχει ένα κόστος. Το δέχθηκε και ο κ. Ξενοκώστας για να τελειώνουμε το γρηγορότερο και να καθαρίσουν οι χώροι αλλά και γιατί μπορεί να λειτουργήσει μία μεγάλη μονάδα του Νεωρίου στις κατασκευές, όπως και παλιά”.

Δεσμευόμαστε ότι το συντομότερο δυνατόν δεν θα ενοχλούμε κανέναν”

Από την πλευρά του, το Εργοστασιακό Σωματείο θέλησε να τονίσει πως στόχος είναι όσο το δυνατόν συντομότερα το Νεώριο να καταφέρει να μην προκαλεί όχληση σε καμία άλλη δραστηριότητα και κατηγορία οικονομίας στον τόπο.

“Επιθυμούμε όλοι μας, την αρμονική συνύπαρξη όλων των δραστηριοτήτων, διότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την ολοκληρωτική ανάπτυξη του τόπου μας και συμβάλλοντας επίσης στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, προβάλλοντας την 150ετή ιστορία του ναυπηγείου, που πρέπει να είναι ένα κομμάτι της γενικότερης ιστορίας και των αξιοθέατων του τόπου μας. Θα θέλαμε να δεσμευτούμε απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μας, ότι είναι για μας σκοπός ζωής, το συντομότερο δυνατόν να μην ενοχλούμε κανέναν συνάνθρωπό μας στον τόπο μας. Όπου κι αν εργάζεται, ότι κι αν επαγγέλλεται”.

Με φόντο αυτή τη δέσμευση, κλήθηκε να απαντήσει και για το αν υπάρχει πρόβλεψη του ναυπηγείου να μην “γεννά” ανησυχία από τη δραστηριότητά του σε ημέρες και διαστήματα με υψηλή επισκεψιμότητα στο νησί, όπως η περίοδος του Πάσχα που πλησιάζει.

“Βεβαίως. Το έχουμε αποδείξει αυτό κι άλλες φορές σε περιόδους που το νησί έχει επισκέπτες.

Απλά κάποιοι δεν θέλουν να το βλέπουν. Και Καθαρή Δευτέρα δεν δουλέψαμε και όλες τις ημέρες που το νησί θεωρούμε ότι έχει παραπάνω κόσμο, προσπαθούμε να συμβάλουμε” δήλωσε, ενώ επεσήμανε πως, καθώς θέλει να είναι απόλυτα ειλικρινής, “Αν υπάρχει ανωτέρα βία, έχουμε πρόβλημα σαν επιχείρηση. Μέχρι στιγμής πάμε καλά το πρόγραμμα. Σε συνεργασία και με την εμπορική διεύθυνση που διαχειρίζεται τα πλοία, συζητάμε και προσπαθούμε όσο μπορούμε να προγραμματίζουμε έτσι τα πλοία ώστε να διευκολύνουμε και τις τουριστικές περιόδους”.

Κλείνοντας τις απαντήσεις του, σχολίασε μάλιστα πως, “Έχουμε κάνει κι έναν σχεδιασμό για φέτος το καλοκαίρι που πιστεύω θα σας ευχαριστήσει όλους”.

Γ. Ρούσσος: Περιβαλλοντική ευαισθησία στην πράξη

Ως εκπρόσωπος της τοπικής επιχειρηματικότητας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος παρέστη στη σύσκεψη, θέλησε αρχικά να επισημάνει πως εμπόδια και δυσκολίες στην πορεία τους, συναντούν και όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου, οι οποίες δέχονται καταγγελίες, με τον ίδιο ουσιαστικά να στηλιτεύει τη νοοτροπία πρόκλησης ζημιάς στον “διπλανό” που διακρίνει το νησί της Σύρου, με φόντο την κριτική του Εργοστασιακού προς όσους καταγγέλουν το θέμα της αμμοβολής.

Ο κ. Ρούσσος αμέσως μετά θέλησε να ευχαριστήσει τον κ. Σαββίδη για τη μέχρι σήμερα στάση του, δεδομένης και της τρέχουσας ενδιάμεσης λειτουργίας, περίοδος κατά την οποία όπως είπε, πήρε πάλι ζωή το ναυπηγείο.

Αμέσως μετά, έκανε αναφορά στην πρώτη επαφή με τον κ. Ξενοκώστα, στο πλαίσιο της οποίας όπως ανέφερε είχαν ζητηθεί από πλευράς του Επιμελητηρίου Κυκλάδων η ικανοποίηση βασικών αιτημάτων όπως η καταβολή των οφειλομένων ποσών προς τους εργαζομένους, η αποπληρωμή των τοπικών προμηθευτών αλλά και η ικανοποίηση της συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς όρους.

“Και για τα τρία δεσμεύθηκε τότε ο κ. Ξενοκώστας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε πως, “Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλουμε και για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων”.

Προτού ολοκληρώσει την αναφορά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με τις όποιες επενδύσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής κατά την ενδιάμεση λειτουργία του Νεωρίου, λέγοντας τέλος όμως, πως μέχρι και τη διαδικασία της μεταβίβασης, οπότε και θα προωθηθούν άλλες ενέργειες για την υλοποίηση της δέσμευσης της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, “πρέπει να υπάρχει μία προσοχή ιδιαίτερα συγκεκριμένες μέρες”.

“Βλέπω ότι υπάρχει μία ευαισθησία” σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τέλος πως, καλό είναι αυτή η ευαισθησία “να γίνει πράξη και το επόμενο διάστημα”. Άλλωστε, όπως ανέφερε, “δεν είναι όλα τόσο απλά όσο φαίνονται”, αλλά σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “πρέπει να συνυπάρξουν όλες οι επιχειρήσεις”. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ίδιος σημείωσε πως η εκπόνηση αυτών των αναλύσεων αξιολογούνται θετικά.

Γ. Μαραγκός: Διαπιστωμένες προσπάθειες από το Νεώριο

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός ευχαρίστησε τον κ. Σαββίδη και το Εργοστασιακό Σωματείο για την πρωτοβουλία της ενημέρωσης, αναφορικά με την οποία δήλωσε πως, “βάσει στοιχείων, δεδομένων και ντοκουμέντων, συμβάλλει στην ορθή κι αμερόληπτη κι αντικειμενική ενημέρωση του πολίτη”.

Ο ίδιος σχετικά με την δεκάμηνη πορεία του Νεωρίου, πρόσθεσε πως, “Αυτή η επαναλειτουργία σε νέα βάση, η ανασύσταση του ναυπηγείου και η νέα σελίδα του δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη, όχι μόνον για το νησί μας, αλλά και για την εθνική οικονομία”, κάνοντας λόγο παρακάτω για “διαπιστωμένες προσπάθειες που κι εγώ ο ίδιος έχω αντιληφθεί σε αυτό το μεσοδιάστημα της λειτουργίας της επιχείρησης, οι οποίες δεν είναι λόγια, δεν είναι ευχολόγια, δεν είναι οράματα, αλλά είναι πράξεις”.

Ο Γιώργος Μαραγκός έκλεισε την τοποθέτησή του στη σύσκεψη, λέγοντας πως, αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης στο νέο ιδιοκτήτη (Πάνο Ξενοκώστα, ΟΝΕΧ), “ήδη έχουν γίνει γενναίες οικονομικά επενδύσεις, τις οποίες χαιρετίζουμε”.

Ν. Λειβαδάρας: Για πρώτη φορά ενημερώνεται η τοπική κοινωνία

Ακολούθως, ο υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης με τον συνδυασμό “ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο”, Νίκος Λειβαδάρας εξήρε τη στάση του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου να ενημερώσει με στοιχεία την τοπική κοινωνία αναφορικά με το θέμα της αμμοβολής.

“Αυτό το τόσο ξεκάθαρο με στοιχεία που παρουσιάσατε σήμερα, νομίζω ότι γίνεται για πρώτη φορά” ανέφερε ο κ. Λειβαδάρας, ενώ μιλώντας για τους κακοπροαίρετους, δήλωσε πως, “κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα στοιχεία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο”.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως, “Φέρνετε τέτοια στοιχεία που αν μη τι άλλο, πρέπει να σταματήσει πλέον αυτή η καραμέλα του τί γίνεται”, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως όσοι αναφέρονται σε ποσοστά καρκίνου και συνέπειες της αμμοβολής στην υγεία, “αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να γίνουν πολύ σοβαρές μελέτες για να αποδείξει κανείς κάτι τέτοιο”. Αφού συμπλήρωσε πως, “Πολύ επιφανειακά και πολύ χοντρικά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο”, έκλεισε την αναφορά του, συγχαίροντας τέλος ξανά το Εργοστασιακό για την πρωτοβουλία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας της Σύρου κι εμμένοντας στο επιτακτικό αίτημα των Συριανών για πλήρη εναρμόνιση με τους περιβαλλοντικούς όρους.

Ετικέτες: