Διάστημα προσαρμογής αναμένεται να χρειαστεί το μέτρο περί μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να γίνει αντιληπτό από τον πελάτη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου “Τερψιχόρη”

“Δεν θα είναι άμεσος ο αντίκτυπος”

Σε θετική κατεύθυνση το μέτρο, με απαίτηση για συνολικότερη μείωση του ΦΠΑ
  • Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2019 - 06:19

Θετικά αξιολογείται το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων του κλάδου στη Σύρο, οι οποίοι βάζουν, ωστόσο, “αστερίσκους”, τόσο όσον αφορά στην αμεσότητα της αντανάκλασής του στην “τσέπη” του πελάτη, όσο και σχετικά με τη μη υπαγωγή στο μέτρο των ποτών, καφέδων και αναψυκτικών.

Την επαναφορά του συντελεστή, από 24% όπως ισχύει σήμερα, στο 13%, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου, τις προηγούμενες ημέρες, από το Ζάππειο. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο συντελεστής ΦΠΑ στα προϊόντα της εστίασης βρισκόταν στο 13% έως το 2015, όταν και αυξήθηκε πρώτα σε 23% και κατόπιν, εξισώθηκε με τον ΦΠΑ των υπολοίπων προϊόντων. Το μέτρο, όπως ανακοινώθηκε, θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου 2019.

Από την πλευρά των τοπικών εκπροσώπων του κλάδου της εστίασης, στην εφημερίδα μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Επισιτισμού Εστιάσεως & Συναφών Επαγγελμάτων Σύρου «Τερψιχόρη», κ. Δημήτρης Αρβανίτης, ο οποίος τόνισε μεν, πως το μέτρο κινείται σε θετική κατεύθυνση, εντούτοις σημείωσε, ότι αφενός η μείωση αυτή δεν αναμένεται να φτάσει στον πελάτη των επιχειρήσεων άμεσα, αφού, ειδικά σε ό,τι αφορά τη χονδρική, υπάρχουν ακόμη αποθέματα, τα οποία έχουν αγοραστεί με συντελεστή 24% και αφετέρου, πως το μέτρο αφήνει εκτός πολύ σημαντικά προϊόντα, για τις επιχειρήσεις εστίασης, όπως είναι τα ποτά, οι καφέδες τα αναψυκτικά κλπ, χάνοντας, κατά κάποιο τρόπο, την αξία του.

Δύσκολο να υπάρξει μείωση άμεσα”

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, “σίγουρα θα υπάρξει όφελος, αλλά βέβαια, αυτό έχει να κάνει και με την αγορά που θα κάνουμε. Αυτό το 13%, για να φτάσει μέχρι τον πελάτη ουσιαστικά, μέσω της μείωσης κάποιων τιμών από εμάς, θα πρέπει να μειωθεί η τιμή από το ξεκίνημα της “πυραμίδας”. Από τις μεγάλες αποθήκες προς τους χονδρεμπόρους και από τους τελευταίους προς εμάς. Αν η τιμή δεν πέσει, παρ' όλο που το ΦΠΑ πέφτει στο 13% θα είναι πολύ δύσκολο, όπως καταλαβαίνει κανείς, να ρίξουν τις τιμές και τα μαγαζιά, ανεξάρτητα από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας”.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Τερψιχόρη”, το μέτρο “θα λειτουργήσει ευεργετικά, αλλά εξαρτάται από το πόσο γρήγορα η αγορά μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτό το μέτρο, αν θα είναι άμεσες οι αντιδράσεις της αγοράς ή όχι. Ας μην ξεχνάμε, ότι κάποιοι έχουν ήδη στοκ, τόσο οι χονδρέμποροι όσο και οι επιχειρηματίες, συγκεκριμένα της εστίασης, το οποίο έχει αγοραστεί με 24% ΦΠΑ. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι είναι λίγο δύσκολο να υπάρξει μία μείωση άμεσα”.

Εξηγώντας περαιτέρω σημείωσε, πως “στην εστίαση, κάποια τρόφιμα αγοράζονταν στο παρελθόν με ΦΠΑ 13% και αναγκαστικά το κατάστημα, έπρεπε να πουλήσει με 24%. Υπήρχε ήδη μία επιβάρυνση της τάξεως του 11% από την τσέπη του επιχειρηματία, προς την εφορία. Οπότε, στην περίπτωση που έχει αποθηκεύσει στοκ κάποιος επιχειρηματίας αγοράζοντας κάποια ποσότητα σε γενικά προϊόντα, τρόφιμα, αν κατεβάσει άμεσα την τιμή, φεύγοντας από το 24% να πάει στο 13%, βασικά είναι σαν να χάνει 22%. Η απώλειά του θα είναι η διπλάσια. Δεν πρόκειται για μία απλή υπόθεση, γι' αυτό και προείπα, ότι εξαρτάται από την αντίδραση της αγοράς, ως προς το πόσο γρήγορα θα κατέβουν οι τιμές, το πόσο στοκ υπάρχει ακόμη στις αποθήκες κλπ”.

Κατέληξε δε υποστηρίζοντας, ότι “δεν νομίζω ότι ο αντίκτυπος θα είναι άμεσος, καθώς κατά ένα μεγάλο ποσοστό, το κατά πόσο άμεσα θα αντικατοπτριστεί στην τσέπη του πελάτη, θα εξαρτηθεί κυρίως από τη χονδρική. Θα χρειαστεί σίγουρα ένα διάστημα προσαρμογής. Δεν μπορεί η πτώση της τιμής να γίνει άμεσα”.

Ο κ. Αρβανίτης υπενθύμισε, ότι, ΄”ειδικά στο νησί μας, σε ό,τι αφορά στις τιμές – αν και ο ΦΠΑ ανέβηκε από το 13% στο 24% - το 80% της αύξησης απορροφήθηκε από τον ίδιο τον επιχειρηματία, χωρίς να ανεβάσει, κατά το δυνατόν, τις τιμές, εφόσον ήταν τέτοιες και οι καταστάσεις του νησιού. Από κει και πέρα, το ίδιο ευελπιστώ ότι θα συμβεί, στο αντίστροφο. Εφόσον πέσουν οι αρχικές τιμές, δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα για κανέναν επιχειρηματία, ώστε να μη ρίξει κι εκείνος τις τιμές του”.

«Δε γνωρίζουμε αν πρόκειται για προεκλογικό “πυροτέχνημα”»

Ο πρόεδρος του συλλόγου επιπλέον υπογράμμισε, πως πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο αποτελούσε χρόνιο αίτημα των επιχειρηματιών, όπως και η συνολικότερη επαναφορά των μειωμένων συντελεστών. “Αυτό το ζητάμε εδώ και χρόνια. Γενικά όμως, όχι μόνο στα τρόφιμα. Το να γίνεται μόνο για τα τρόφιμα, είναι λίγο άδικα προς τα υπόλοιπα καταστήματα, είτε πρόκειται για λιανική, είτε πρόκειται για εστίαση. Ειδικά εδώ στα νησιά και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που είναι αυτή τη στιγμή η Νο1 τουριστική περιφέρεια στην Ελλάδα, υπάρχουν τα μεταφορικά έξοδα και άλλες πολλές δυσκολίες, που, στο τελικό στάδιο, που το προϊόν φτάνει σε εμάς, αναγκαστικά θα πρέπει να ανέβει η τιμή, διαφορετικά ο επιχειρηματίας δε «βγαίνει». Δεν είμαστε όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα, που τα πράγματα θα έρθουν με φορτηγό, χωρίς επιβάρυνση. Για εμάς υπάρχουν πάντα μεταφορικά έξοδα”, ενώ προχώρησε και σε σύγκριση με νησιά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η φορολογική επιβάρυνση είναι σχεδόν αμελητέα, τονίζοντας, ότι η υψηλή φορολογία στη χώρα μας “αποτελεί αδικία προς τα ελληνικά νησιά, τους κατοίκους τους, τους πελάτες και τους επιχειρηματίες”.

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από πλευράς των επιχειρηματιών της εστίασης, καθώς “το μέτρο θα πρέπει να το δούμε και στο μέλλον, διότι ακόμη δεν γνωρίζουμε αν ενδεχομένως πρόκειται για ένα προεκλογικό “πυροτέχνημα”. Μπορεί να ισχύει φέτος, αλλά δεν ξέρουμε αν θα ισχύει το ίδιο και του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, χαιρετίζουμε την προσπάθεια αυτή”.

Έκλεισε την τοποθέτησή του μάλιστα, λέγοντας, ότι “ευχή όλων των επιχειρηματιών, και νομίζω αφορά και όλα τα άλλα νησιά, είναι το δικαίωμά μας, το οποίο προσπαθούμε να διεκδικήσουμε από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκε αυτό το 24%, σε χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας, ο ΦΠΑ δηλαδή να επανέλθει σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε και ανταγωνιστικοί – τουλάχιστον σε τουριστικό επίπεδο, δεδομένου ότι έχουμε ανταγωνισμό από την Τουρκία, που δουλεύει με πολύ χαμηλότερους συντελεστές και άρα το προϊόν της ίσως να είναι ελκυστικότερο – αλλά και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και σε επίπεδο φορολογίας, που ας μην ξεχνάμε ότι παραμένει ίδια, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν το 90% οι φόροι που θα πρέπει να πληρώνουμε, άμεσοι και έμμεσοι”.

Να υπάρξει ενιαία υπαγωγή στο χαμηλό συντελεστή”

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννη Ρούσου, ο οποίος τόνισε, πως πολλά από τα μέλη του φορέα αποτελούν επιχειρηματίες εστίασης και ως εκ τούτου, το Επιμελητήριο κρίνει το μέτρο, σε γενικές γραμμές, θετικά.

Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Ρούσσος, “υπάρχει η μη σαφής εικόνα, σε ό,τι αφορά τους καφέδες και τα αναψυκτικά, τα οποία δεν υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Πάντοτε, αυτή η ομάδα των προϊόντων υπαγόταν συνολικά σε κάποιο συντελεστή ΦΠΑ. Πρώτη φορά διασπάται αυτή η ομάδα προϊόντων”.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε, ότι “όταν ο καφές και τα αναψυκτικά αποτελούν τα κύρια προϊόντα που προσφέρει το 53% του συνολικού κλάδου της εστίασης στη χώρα, οπωσδήποτε η μη υπαγωγή τους μειώνει αυτόματα την αξία του μέτρου, ενώ παράλληλα δημιουργεί και ζητήματα. Ελπίζω, όπως άλλωστε έχει ζητηθεί απ' όλες τις πλευρές, να το διορθώσει η κυβέρνηση αυτό και αυτό την καλούμε να κάνει. Να μη διαχωρίζει αυτά τα προϊόντα και να γίνει μία ενιαία υπαγωγή στο χαμηλό συντελεστή, ώστε να πάρει έναν καλύτερο ρυθμό ο συγκεκριμένος κλάδος, ο οποίος, παρ' ότι φαίνεται να ευημερεί, συνεχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα, τόσο λόγω της υψηλότατης φορολόγησης, όσο και λόγω των αυξημένων εξόδων που έχει αυτή η κατηγορία καταστημάτων, που δραστηριοποιείται στη δική μας περιοχή”.