Ενημέρωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τα μέλη του της Σύρου για τη δρομολόγηση του World Champion Jet

Προσπάθεια στήριξης για κοινό όφελος

  • Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2019 - 06:12

Σε ενημέρωση των μελών του στη Σύρο προχώρησε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σχετικά με τη δρομολόγηση του World Champion Jet, το οποίο, όπως σημειώνεται, αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Σύρου.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, έρχεται ως συνέχεια ανάλογων ενημερώσεων προς τα μέλη του, να επισημάνει την επιχειρηματική ωφέλεια, αλλά και την ενίσχυση της δρομολογιακής εξυπηρέτησης της Σύρου, που προσφέρει η δρομολόγηση του συγκεκριμένου ταχύπλοου, το οποίο θεωρείται κορυφαίο, από άποψη ταχύτητας, χωρτικότητας και πολυτέλειας.

Αφορμή της νεότερης αυτής ενημέρωσης των μελών της Σύρου, αποτέλεσε η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κοινή Γνώμη» ο Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Seajets, Μάριος Ηλιόπουλος, ενώ σε ανάλογη ενημερωτική ενέργεια προτίθεται να προβεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων και προς τα μέλη του στα άλλα νησιά που ανήκουν στην ίδια δρομολογιακή γραμμή του συγκεκριμένου ταχύπλοου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σημασία της γρήγορης καθημερινής σύνδεσης της Σύρου με τη Σαντορίνη, αλλά και την ενίσχυση της σύνδεσης της με τη Μύκονο, δηλαδή των δύο νησιών που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια, επισημαίνοντας τα οφέλη που αυτό μπορεί να επιφέρει σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που παρουσιάζεται για τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδρομών από τη Σαντορίνη προς τη Σύρο και η μεταφορά groups επισκεπτών προς την πρωτεύουσα του νομού.

Το Επιμελητήριο προσβλέποντας στην ενίσχυση των επαγγελματιών, όπως αυτή δύναται να προκύψει από το συγκεκριμένο δρομολόγιο, αλλά και εκτιμώντας ότι η γραμμή αυτή μπορεί να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της Σύρου και να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξή της, παροτρύνει τα μέλη του να λειτουργήσουν ενισχυτικά ως προς το World Champion Jet, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση του στη συγκεκριμένη γραμμή.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με γνώμονα την θετικότερη έκβαση, ζητά κοινή προσπάθεια όλων, των φορέων, της εταιρείας και της επιχειρηματικής κοινότητας, προς το κοινό όφελος και συμφέρον.

Η επιστολή του Επιμελητηρίου

Με αφορμή τη συνέντευξη του Υπεύθυνου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Seajets κ. Μάριου Ηλιόπουλου, αναφορικά με το World Champion Jet, το οποίο έχει δρομολογηθεί από τις 27 Απριλίου με καθημερινή πρωινή αναχώρηση από Πειραιά για Σύρο, Μύκονο, Νάξο, Σαντορίνη με επιστροφή, μια σύνδεση που αναμέναμε να πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό αρχικά με άλλο ταχύπλοο όπως είχαμε αναφέρει με επιστολή μας από τις 10 Δεκεμβρίου του 2018, επανερχόμαστε για αυτό το σημαντικό θέμα, για να μοιραστούμε μαζί σας τα εξής:

 Όπως όλοι γνωρίζετε, η Σύρος εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα σύνδεσης με Σαντορίνη και συνεπώς ανεπαρκή σύνδεση με το διεθνές της αεροδρόμιο, ενώ ταυτόχρονα η Σαντορίνη είναι αποκομμένη από το διοικητικό κέντρο. Η δρομολόγηση αυτού του ταχύπλοου έρχεται να καλύψει αυτό το έλλειμμα, ενώ ταυτόχρονα να ενισχύσει περαιτέρω τη σύνδεση με τη Μύκονο και το διεθνές της αεροδρόμιο - το οποίο δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό πτήσεων και επισκεπτών - απ’ όπου προέρχεται κυρίως η μεταφορά groups επισκεπτών προς τη Σύρο.

 Επιπλέον, η Σύρος σε σύγκριση με τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων στερείται την υπηρεσία των ταχύπλοων. Τα τελευταία δύο χρόνια και πιο εντατικά από τον περασμένο Νοέμβριο, το Επιμελητήριο Κυκλάδων καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για δρομολόγηση ταχυπλόων στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτησή της. Όσον αφορά τη στήριξη και την προβολή της δρομολόγησής του, δεν υπήρξε από μέρους μας ολιγωρία, αλλά αναμονή μέχρι την επιβεβαίωση από την εταιρεία Sea Jet ότι η συγκεκριμένη γραμμή θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το Πάσχα, προκειμένου να επικοινωνήσουμε το θέμα στις επιχειρήσεις – μέλη μας και την κοινωνία της Σύρου.

 To World Champion Jet είναι ένα μοναδικό στο είδος του ταχύπλοο σκάφος με εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις και προδιαγραφές σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα έως 50 μίλια/ώρα, ενώ εκτελεί το δρομολόγιο Σύρο – Πειραιά σε 2 ώρες και 2,5 ώρες προς Σαντορίνη μέσω

Μυκόνου και Νάξου, με μεταφορική ικανότητα 1300 επιβατών και 200 περίπου αυτοκινήτων.

Πιστεύοντας πραγματικά ότι η γραμμή αυτή μπορεί να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της Σύρου και να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξή της και με αφορμή τα λεχθέντα στη συνέντευξη του κ. Μ. Ηλιόπουλου, θεωρούμε ότι πρέπει να τύχει της άμεσης στήριξης όλων μας, ώστε να γίνει βιώσιμη και να καθιερωθεί για τουλάχιστον 5 μήνες (από το Πάσχα έως το τέλος της σεζόν) προκειμένου να αποτελέσει ένα από τα μέσα στα οποία θα μπορέσει να στηριχθεί η προσπάθεια ενδυνάμωσης και επιμήκυνσης της τουριστικής σαιζόν της Σύρου.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι εκτός από τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες των συμβατικών πλοίων της Blue Star Ferries που απολαμβάνει το νησί μας όλο το χρόνο, είναι απαραίτητη και η ύπαρξη ταχύπλοων σκαφών για τις ανάγκες της θερινής περιόδου και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Επιπλέον, αν υπάρξει σωστή και μεθοδευμένη διεκδίκηση, η σύνδεση με Παροναξία και Σαντορίνη είναι δυνατόν να καλυφθεί για όλο το έτος, από τις γραμμές Δημοσίου Συμφέροντος (Άγονες Γραμμές).

Καλούμε όλα τα μέλη μας στη Σύρο, να στηρίξουν με κάθε τρόπο τη δρομολόγηση του ταχύπλοου, ενώ αντίστοιχη στήριξη θα ζητήσουμε και από όλα τα άλλα νησιά που προσεγγίζει το World Champion Jet καθώς και από τους επαγγελματίες – μέλη μας που διοργανώνουν εκδρομές μεταξύ των νησιών.

Στην ακτοπλοΐα των κύριων γραμμών, που ακολουθεί τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα κριτήρια για κάθε εταιρεία είναι επιχειρηματικά, βασίζονται στην προσφορά και τη ζήτηση με τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία να αποτελούν τις κύριες προϋποθέσεις για τη δρομολόγηση ενός πλοίου και ιδιαίτερα ενός ταχύπλοου με αυξημένο λειτουργικό κόστος. Σε μια τέτοια πραγματικότητα, δεν υπάρχει χώρος για αβάσιμες διεκδικήσεις, παρά μόνο για αμοιβαία κατανόηση, κοινή λογική και συνεργασία.

Μετά από ένα δύσκολο χειμώνα για τη Σύρο, έχει σημασία να κοιτάξουμε όλοι μπροστά, οι φορείς, η εταιρεία Seajets, η επιχειρηματική κοινότητα, με γνώμονα πάντα το κοινό όφελος και συμφέρον.