Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υψηλόβαθμα στελέχη από πέντε εταιρείες πολυτελούς κρουαζιέρας επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στην Ερμούπολη

Η “ελίτ” της κρουαζιέρας στη Σύρο

Συζήτηση επί τεχνικών ζητημάτων με τα στελέχη του ΔΛΤ Σύρου και το Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης

Υψηλόβαθμα στελέχη, από εταιρείες υπερπολυτελούς κρουαζιέρας, φιλοξένησε χτες, Δευτέρα, το νησί της Σύρου, έπειτα από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στο πλαίσιο της οποίας οργανώθηκε fam trip σε πέντε νέους προορισμούς των Κυκλάδων, με στόχο να ενταχθούν στον προγραμματισμό των εταιρειών στα επόμενα χρόνια.

Γνωριμία με τη Σύρο και το λιμάνι της

Επιτελείς πέντε εκ των μεγαλύτερων εταιρειών της βιομηχανίας της πολυτελούς κρουαζιέρας, κατέφτασαν το πρωί της Δευτέρας στο νησί της Σύρου, το οποίο και ήταν ο πρώτος από τους πέντε προορισμούς, τους οποίους το Επιμελητήριο Κυκλάδων επιθυμεί να “συστήσει”, ως νέους και υποσχόμενους προορισμούς, για τους επιβάτες των υπερπολυτελών κρουαζιερόπλοιων, μέσω της διοργάνωσης ενός ταξιδιού εξοικείωσης (fam trip). Η δράση αυτή, έρχεται σε συνέχεια και εντατικοποίηση των ενεργειών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, σε ό,τι αφορά τη στόχευση στην πολυτελή κρουαζιέρα, με στόχο την προσέλκυση ανώτερου επιπέδου επισκέπτες κρουαζιέρας στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς ήδη με ενέργειες του φορέα και τη συνεργασία του Δήμου, έχουν φιλοξενηθεί, συγκεκριμένα στη Σύρο, και κατά τις προηγούμενες σεζόν, πολυτελή κρουαζιερόπλοια, ως προσέγγιση “γνωριμίας” με τον προορισμό.

Υπό το συντονισμό του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, υποδέχτηκαν τα στελέχη των εταιρειών κρουαζιέρας στο λιμάνι της Ερμούπολης, απ' όπου, χωρίς καθυστέρηση ξεκίνησε η παρουσίαση των λιμενικών υποδομών του νησιού.

Με “ξεναγό” τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και τις πληροφορίες, σχετικά με το λιμάνι, τα συστήματα ασφαλείας, τις εγκαταστάσεις, αλλά και τη δυναμικότητα, που διεξοδικά ανέλυαν καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίασης ο πρόεδρος του ΔΛΤ Σύρου και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου, τα στελέχη των εταιρειών κρουαζιέρας είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία ενός επισκέπτη, αλλά παράλληλα να εκτιμήσουν επίσης τις δυνατότητες του νησιού ως προορισμού κρουαζιέρας, τόσο σε αισθητικό, όσο και σε τεχνικό επίπεδο.

Η ξενάγηση των στελεχών περιλάμβανε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης, ενώ επίσης επισκέφτηκαν και το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον απερχόμενο Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργο Μαραγκό, με τον οποίο συζήτησαν κυρίως τεχνικά ζητήματα, χωρίς ωστόσο να κρύβουν την ικανοποίησή τους για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του νησιού.

Το ταξίδι εξοικείωσης των στελεχών, το οποίο οργανώνεται από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, θα συνεχιστεί σε Πάρο, Νάξο, Αμοργό και Σίφνο.

Πρωτοποριακή πρωτοβουλία

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, τόνισε, πως πρόκειται “για την επίσκεψη εξαιρετικά υψηλόβαθμων στελεχών, από τις πέντε αυτές εταιρείες, που για πρώτη φορά στη χώρα μας, καλούνται οι ίδιοι και όχι μέσω αντιπροσώπων, να επισκεφτούν και να ανακαλύψουν τους προορισμούς και μάλιστα, όλοι μαζί και όχι μεμονωμένα”.

Συνέχισε διευκρινίζοντας, ότι “τα υψηλόβαθμα αυτά στελέχη γνωρίζουν από κοντά και ιδίοις όμασι τις δυνατότητες του κάθε νησιού. Άλλο είναι να τους γίνεται μία περιγραφή, ή μία παρουσίαση και άλλο να ζήσουν την εμπειρία οι ίδιοι από κοντά. Για το λόγο αυτό, έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις στα σημαντικότερα μέρη του κάθε νησιού και παράλληλα, έχουν οργανωθεί όλα με τρόπο τέτοιο, που οι επισκέπτες αυτοί, να αποκομίσουν τις καλύτερες εμπειρίες, ανάλογα με το τι αναζητά η κάθε εταιρεία, ώστε να εντάξει έναν προορισμό στο συνολικότερο προγραμματισμό της”.

Ο κ. Ρούσσος εξήγησε, ότι “υπάρχει αγαστή συνεργασία με όλους τους Δημάρχους όλων των νησιών, υπό το συντονισμό του Επιμελητηρίου, με στόχο την προώθηση των προτερημάτων του κάθε νησιού. Θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις των στελεχών των εταιρειών κρουαζιέρας, με τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους των πέντε νησιών, στα οικεία δημαρχιακά κτίρια, ώστε να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα, κυρίως, θέματα, όπως οι τρόποι προσέγγισης των πλοίων”.

Στόχος του Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, “είναι να καταφέρουμε κάποιες από αυτές τις πέντε εταιρείες, αν όχι όλες, να εντάξουν στους προορισμούς τους τα νησιά αυτά, τα οποία, προφανώς, δεν έχουν την ίδια ζήτηση, όπως, για παράδειγμα, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Αν αυτό το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, η πρωτοβουλία αυτή θα επαναληφθεί και με στελέχη άλλων εταιρειών την επόμενη χρονιά”.

“Το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να συνδράμει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, τηρώντας κάποιους κανόνες και με τη λογική να ωφελείται ο τόπος, αλλά και οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, να μένουν ικανοποιημένοι από την επίσκεψή τους”, σημείωσε κλείνοντας.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας που συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημα είναι οι:

  • Seabourn Cruises (μέλος της Carnival Corp. του μεγαλύτερου ομίλου κρουαζιερόπλοιων διεθνώς με 140 κρουαζιερόπλοια όλων των μεγεθών και με 10 διαφορετικά brands). Η Seabourn Cruises είναι το brand υπερπολυτελείας που διαθέτει ο συγκεκριμένος Όμιλος.

  • Azamara Club Cruises & Silversea Cruises (μέλος του Ομίλου Royal Caribbean Cruise Lines/RCCL, του δεύτερου μεγαλύτερου διεθνώς με 60 κρουαζιερόπλοια και 6 διαφορετικά brands και του πρώτου στις κατηγορίες πολυτελείας και σε έσοδα ανά κρουαζιερόπλοιο). Τα δύο αυτά brand είναι τα brand υπερπολυτελείας του Ομίλου.

  • Ponant Cruises (μέλος του μεγαλύτερου ομίλου καταναλωτικών ειδών πολυτελείας διεθνώς), με έδρα την Γαλλία και κεντρικά γραφεία στις ΗΠΑ.

  • Scenic Cruises (μέλος του αμερικάνικου Ομίλου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, η αδελφή εταιρεία ηγείται στις κρουαζιέρες πολυτελείας σε ποτάμια διεθνώς).

  • SILVERSEA Cruises (μέλος της Royal Caribbean Cruise Lines, έχει στόλο από 12 μικρού και μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια με υψηλού επιπέδου επιβάτες που τους ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο από την Αρκτική και την Ανταρκτική μέχρι τα βάθη του Αμαζόνιου. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων έχει εντάξει η εταιρεία προσεγγίσεις στην Σύρο).

Ικανοποίηση αναφορικά με τις δυνατότητες της Σύρου

Σύμφωνα με την ενημέρωση, σχετικά με τη συζήτηση κατά τη συνάντηση των στελεχών με τον απερχόμενο Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, ο Δήμαρχος, κατά την διάρκεια του καλωσορίσματος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Ρούσσο για αυτή την πρωτοβουλία και ανέπτυξε στα στελέχη και τους παρισταμένους την στρατηγική και τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την υλοποίηση σημαντικών λιμενικών έργων υποδομής που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή πρόκειται να ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα στο νησί με σκοπό την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του τουρισμού.

Τα στελέχη έκαναν ερωτήσεις αναφορικά με την δυναμικότητα του νησιού και έμειναν ικανοποιημένοι και εντυπωσιασμένοι με τις δυνατότητες της Σύρου, την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα οποία αποτελούν στοιχεία έντονης διαφοροποίησης από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Επιπροσθέτως, σε τεχνική σύσκεψη που προηγήθηκε, παρουσιάστηκαν εκ μέρους του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Δημήτρη Κοσμά και των στελεχών του Τμήματος, τα συστήματα ασφαλείας του λιμένα της Σύρου, οι λιμενικές εγκαταστάσεις καθώς και οι δυνατότητές του.

Μετά τις συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα, έγινε ξενάγηση των στελεχών και των παρισταμένων στο Δημαρχιακό Μέγαρο, το Θέατρο Απόλλων, τον Αγ. Νικόλαο, τα χωριά και άλλα μέρη του νησιού.